Hammarby hämtade upp ett tvåmålsunderläge mot Häcken

Häcken gjorde två snabba mål i andra halvlek, men det räckte inte.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Gustav Ludwigson deppar.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Häcken gick mot seger i toppmötet mot Hammarby.

Men efter två sena mål slutade matchen 2-2.

– Jag är stolt över spelarna, säger Hammarbys tränare Marti Cifuentes. 

Efter ett kortare sommaruppehåll var allsvenskan åter i gång igen på söndagen och Tele 2 arena bjöd på ett toppmöte mellan Hammarby och BK Häcken. När startelvorna släpptes satt Astrit Selmani på bänken och Bubacarr Trawally fick starta för första gången i serien.

Häckens startelva bjöd inte på några större överraskningar. Det var Hammarby som inledde matchen piggast utan att skapa några riktigt heta målchanser. Närmast var Trawally som sköt utanför med vänsterfoten efter ett läge i straffområdet. Hemmalaget fortsatte att ha ett stort bollinnehav men det blev inga mål efter första halvlek.

Målrik halvlek

Häcken fick en drömöppning på andra halvlek och fick utdelning med sitt kontringsspel. I den 58:e minuten stötte stekhete Alexander Jeremejeff in 1-0 efter ett vackert väggspel i straffområdet signerat Gustav Berggren och Oscar Uddenäs. Det var Jeremejeffs elfte mål i allsvenskan den här säsongen och han toppar fortsatt skytteligan.

Tre minuter senare var det dags igen att fira för bortalaget. Mikkel Rygaard ökade på Häckens ledning till 2-0 efter att ha blivit framspelad av inhopparen Blair Turgott. Då såg det också ut som att Hisingslaget skulle gå mot segern i toppmötet på Tele 2 arena.

Men Hammarby stod för en heorisk upphämtning. I den 82: minuten höll sig Trawally framme på en hörna och nickade in reduceringen bakom Jonathan Rasheed.

Dramatisk upphämtning

Och det skulle komma mer. På slutet radade Hammarby upp flera hörnor på rad och i den 88:e minuten fick hemmalaget utdelning. 

Mohanad Jeahze fick stå omarkerad i straffområdet och distinkt skjuta in 2-2, via Björn Paulsens ben, i mål till Hammarbysupportrarnas stora jubel.

Marti Cifuentes gav sina spelare en eloge för upphämtningen.

– Det var tufft att ligga under när vi gjorde bra ifrån oss. Häcken har fantastiska spelare. Men jag är stolt över spelarna. Alla gav verkligen sitt yttersta och vi stod för en galen upphämtning. All kredd till laget. Vi gick för segern även efter kvitteringen och den inställningen älskar jag att se, säger tränaren.

Högmo: ”Besviken att vi inte vinner”

Häcken tränaren, Per-Mathias Högmo, pratade med blandade känslor efteråt.

– Det är ställningskrig i början. Hammarby hade mer boll än oss men inget lag skapade stora chanser. Vi försökte spela med ett högre tempo och fick bra utdelning. Vi gjorde två fina mål. Vi kunde gjort tre. Men Hammarby får 2-1 och skapar ett tryck på oss. Vi är inte tillräckligt duktiga att förhindra det, framför allt i en mot en-situationer, och de straffar oss. Därför slutar det 2-2. Jag är besviken att vi inte vinner när vi leder med 2-0.

Det blev också slutresultatet i en dramatisk andra halvlek. Häcken leder fortsatt allsvenskan på 24 poäng, en match mindre spelad än AIK, och tre poäng före tredjeplacerade Hammarby som därmed hakar på i toppstriden.