Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarby-fans stormade AIK-träning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sebastian Eguren hotades under AIK:s träning. OBS! Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Magnus Jönsson

AIK:s nyförvärv, förra Hammarbystjärnan Sebastian Eguren, utsattes för hot då Hammarbyanhängare stormade in på AIK:s träning på onsdagen. 

- En grupp män klev rakt in på vår träning i dag. Det är klart att det är hotfullt, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till FotbollsExpressen.se.

16 Hammarbyfans trängde in på AIK:s träning på Skytteholms idrottsplats under onsdagen.

 AIK:s sena värvning Sebastian Eguren, som spelat för Hammarby i allsvenskan, blev föremål för Hammarbysupportrarnas vrede. Enligt SvD skrek de: ”Svikare. Vi ska ta dig. Det här är bara en varning, vi kommer igen”.

 - En grupp män klev rakt in på våran träning i dag. Det är klart att det är hotfullt för det är helt onaturligt, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till FotbollsExpressen.se. 

 Han bekräftar att Sebastian Eguren var måltavla för gruppen som trängde in på planen. 

"Samlade ihop gruppen"

 Men AIK:spelarna var snabbt framme till Egurens försvar och bildade en ring runt honom för att skydda spelaren från de hotfulla Hammarbyfansen.

 - Vi samlade ihop våran grupp och vi stod som två enheter mot varandra. Klart att vi gör det när det kommer in en grupp på våran träning. Då måste vi förvara oss själva, det är en självbevarelsedrift, säger Björn Wesström. 

Vad tycker du om det här?

 - Det är jättetråkigt men samtidigt inte helt oväntat. Det har funnits en hotbild och det var vi medvetna om när vi rekryterade Sebastian. Vi har inte levt i någon källare, utan vet hur verkligheten ser ut och hur rivaliteten är mellan supportrarna. Det här var deras sätt att markerna vad de tyckte, säger Björn Wesström. 

 – De fick föra fram sitt budskap. Vi står bakom Sebastian, säger AIK:s Bojan Djordjic till SvD.

Kan bli polisanmälan

 Först efter det att Hammarbyskaran lämnat AIK-träningen anlände polis och AIK kunde fortsätta sin träning.

Hur mår Sebastian Eguren?

 - Jag har inte pratat med honom. Men han verkar vara vid gott mod, säger Björn Wesström. 

Kommer ni att vidta några säkerhetsåtgärder nu?

 - Nej. Vi har en säkerhetsapparat kring honom än så länge har den funkat bra. Vi räknar med att vi har koll på läget.

Polisanmälan?

 - Det kan inte jag svara på. Det får våran säkerhetskille svara på.

FAKTA

Kontroversiella övergångar


Att fotbollssupportrar hotar spelare som byter klubb är främst ett Stockholmsfenomen. Den förste spelaren som fick ta del av hot och smädelser var Jan Eriksson som lämnade AIK och skrev på för IFK Norrköping inför den allsvenska säsongen 1991.
Jesper Jansson lämnade AIK för Djurgården 1996. Jansson fick nytt personnummer och tvingades byta adress sedan han utsatts för dödshot.
Anders Limpar vann SM-guld med AIK 1998 och skrev på för Djurgården hösten 2000 efter två säsonger i USA sedan han inte erbjudits kontrakt av AIK. Limpar blev spottad på och fick sin krog förstörd och hoppade av innan säsongen startade 2001.
Helsingborgsspelaren Babis Stefanidis blev hotad sommaren 2007 när han skrev kontrakt med Malmö FF. (TT)