Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håller tyst: ”Vill inte förstöra min karriär”

Mohamed Buya Turay är en tung värvning av Djurgården inför årets allsvenska säsong.Foto: Anel Avdic.
Anfallaren är tillbaka i allsvenskan. I fjol öste han in mål för Dalkurd innan han försvann till Sint-Truiden.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Men tiden i Belgien blev en mardröm och han vill aldrig återvända dit igen.Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN CONNY SILLéN, FOTOGRAF

Han var en av allsvenskans bästa anfallare i fjol.

Efter en kort sejour i Belgien har Mohamed Buya Turay landat i Djurgården.

SportExpressen träffade Blårändernas senaste nyförvärv ute på Kaknäs.

– Jag har alltid strävat efter att spela i Djurgården, säger han.

Någon närmare presentation behöver han egentligen inte. 

Mohamed Buya Turay är ett välkänt namn i Fotbollssverige efter två mycket starka säsonger i allsvenskan med AFC Eskilstuna och Dalkurd. I fjol fick han sitt stora genombrott när han gjorde nio mål på 13 matcher för Dalkurd.

Det resulterade också i en storaffär där belgiska Saint-Truiden värvade anfallaren för 20 miljoner kronor, enligt SportExpressens uppgifter. Men sejouren i Belgien har varit allt annat än bra och efter bara fem månader stod det onsdags klart att Djurgården värvat hem Buya Turay på ett lån som sträcker sig över säsongen 2019.

Nu vill anfallaren hitta tillbaka till glädjen igen.

– Det känns underbart. Jag har alltid strävat efter att spela i Djurgården och göra bra ifrån mig här, säger en upprymd Buya Turay när SportExpressen träffar honom på Kaknäs.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 

 

Känner du dig redo?

– Jag är alltid redo. Jag behöver bara känna uppmuntran och trygghet i klubben jag spelar i, resten löser sig.

Det har varit väldigt mycket snack om Djurgården genom åren.

– Det har snackats om Djurgården i över ett år och äntligen är jag här. Man kan säga så här, jag har fått vandra den långa vägen runt, för att till slut komma hit. Ödet har tagit mig hit. Jag känner mig tacksam för det.

Foto: MATS ÅSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

***

På planen är vi vana att se honom ta för sig och visa sina känslor öppet. Men utanför fotbollens vita linjer ger han intrycket av att vara lite tillbakadragen och blyg, men samtidigt ödmjuk. Buya Turay föddes i Freetown i Sierra Leone men växte upp i en by strax utanför huvudstaden. Fotbollen har alltid varit en del av honom, även om hans mamma, som var lärare, ville att han skulle fokusera på sin utbildning. 

Det var lättare sagt än gjort för hos Buya Turay var det bara fotboll som gällde.

– Jag började spela när jag var fem eller sex år gammal. Det var alltid en massa fotboll med mina kompisar i min lilla by. Efter ett tag flyttade jag från byn till de centrala delarna av Freetown. Folk blev galna när de såg mig spela fotboll där.

Varför?

– De brukade komma hem till mig och ge mig pengar för att spela i deras fotbollslag. Varje dag spelade jag fotboll och varje dag kom folk och knackade på min dörr. Det var nog då jag förstod att det var fotboll jag ville hålla på med resten av mitt liv.

Under perioden som Buya Turay spelade fotboll med sina kompisar ute på gatan fick lokalklubben FC Mattia upp ögonen för honom. Tränaren erbjöd honom att träna med laget och Buya Turay tog snabbt en plats.

Han stack ut från mängden och fick följa med laget på kontinentens största ungdomsturnering, Airtel Rising Star, där han scoutades av den välkända akademin Academie Sainte-Marie de Dixinn från Guinea.

 

 

Vad Buya Turay inte visste var att det skulle bli början på hans resa till svensk fotboll. Det började med provspel i Vasalund och väl i Sverige lärde han känna en viss Bosse Andersson.

– Bosse brukade komma och titta på mina matcher när jag spelade för Juventus IF, en klubb från Västerås på den tiden. Han har verkligen följt min utveckling länge och alltid sagt att han en dag ska ta mig till Djurgården. Vissa gånger har det inte varit möjligt men han har alltid haft tron och nu lyckades han. Bosse har alltid varit där på något sätt, berättar Buya Turay.

***

De senaste fem månaderna har varit jobbiga för Mohamed Buya Turay. Flytten till belgiska Saint-Truiden blev inte som planerat och anfallaren har knappt fått spela.

– Jag satt oftast på bänken. Ibland fick jag inte ens träna med resten av laget utan i stället springa själv vid sidan. Det har varit jobbigt, så jag bestämde mig för att lämna. Jag ville inte stanna. Det har varit en konstig tid för min del och jag vill aldrig återvända dit igen.

Du vill aldrig återvända till Belgien?

– Aldrig. 

Varför?

– Jag kan inte berätta det. Jag måste hålla det för mig själv. Men jag skulle inte ens återvända till Belgien om den största klubben i ligan hörde av sig. Jag återvänder inte dit.

Buya Turay fortsätter.

– Jag kan inte prata om det. Om jag berättar är det inte bra för mig, jag vill inte förstöra min karriär. Jag slösade bort min tid där borta i fem månader.

Fick du en förklaring när du petades?

– Nej, jag fick ingen förklaring. Ingen alls. De ville förstöra mig men de kan inte, för jag vet om vart jag började min resa. Jag har gjort stora uppoffringar så mitt mål var bara att hitta en väg ut.

Hur är belgisk fotboll generellt?

– Inget speciellt, egentligen. Det finns stora klubbar, stora namn, mycket pengar, men fotbollen är inget speciellt.

 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

 

Hur gick tankarna när du valde att flytta till Belgien?

– Min ambition var att etablera mig där och göra ett avtryck i ligan. Men ibland går det inte som planerat. Det gick inte som förväntat, men jag kan inte berätta varför. En dag kanske jag berättar, men för att rädda min karriär håller jag tyst.

Även om Buya Turay bara är i Djurgården på ett säsongslån ser han det här som en fräsch start och ett nytt kapitel. Nu längtar han till fotbollsmatcher på Tele 2 arena och Stockholmsderbyn.

– Jag vill bara höra supportrarnas sång. Varje gång jag kollat matcherna på tv har jag bara drömt om att få vara där på planen, säger Buya Turay och lyfter blicken lite.

– Jag är redo för Djurgården.