Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hallenius lyft - med hjälp av "gruvträning"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linus Hallenius och Måns Söderqvist.
Foto: Anders Hoven

LA MANGA. Den stenhårda "gruvträningen" har gett resultat.

2015 är året då Linus Hallenius ska hitta tillbaka till sitt rätta jag - och leda Hammarby i allsvenskan.

- Det känns som vi har något riktigt bra på gång, säger han.

Publikfavoriten Linus Hallenius, 25, återvände till Hammarby efter dryga fyra år utomlands.

Fyra år som präglades av en del skadebekymmer.

Men efter en höst med två mål, tre framspelningar på fem startade matcher och avancemang till allsvenskan, ser nu Sundsvalls-sonen fram emot säsongen med Hammarby.

Han gör det starkare än någonsin.

"Gruvträningen" som tränaren Nanne Bergstrand kallar den, har hjälpt Hallenius mot toppformen.

- Vi körde hård styrkträning i Västerås förra året. Det var klassisk tuff styrketräning som vi körde med fystränaren Claes Hellgren och det har verkligen hjälpt mig. Jag har fått bygga upp kroppen i lugn och ro och känner mig starkare än på länge, säger han.

"Bara missat en träning"

Hallenius berättar också att han när han kom till Hammarby åkte till Halmstad för extra träning.

- Dessutom så körde jag också styrketräning i Halmstad i somras för att bygga upp kroppen och musklerna. Det var styrketräning utan vikter och något annorlunda som jag inte gjort tidigare. En form av rehabiliteringsträning som jag kommer att fortsätta med hela livet.

- Man tränade de små musklerna som man inte tränat tidigare. Man förebygger skador på ljumskar och rygg. Tidigare kunde jag träna tre-fyra gånger i veckan och var borta resten av tiden och det funkar ju inte.

Resultaten har inte låtit vänta på sig.

- Nu har jag missat en enda träning på grund av att jag var förkyld, så det är skillnad, säger han.

Du har störts mycket av skador och det känns som det var längesedan som du var i toppform. När kände du själv att du var som allra bäst?

- Jag hade en period i Schweiz för bra precis ett år sedan. Då gjorde jag mål i tre matcher i rad och allt kändes kanon. Sedan är det klart att det man minns mest är ju året med Hammarby innan jag lämnade.

- Då stämde allting perfekt. Men sett till helheten av jag nog som bäst för ett år sedan i Schweiz.

Vad kan man förvänta sig av dig den här säsongen?

- Jag vill vara med och bidra och hoppas att jag kan bli ännu bättre än vad jag varit. Tidigare har det varit så att så fort jag fått allt att stämma har det kommit ett bakslag.

- Nu hoppas jag att de tiderna är förbi.

Vad kan man förvänta sig av er i Hammarby den här säsongen?

- De uppsatta målen behåller jag för mig själv men det känns som vi har något riktigt bra på gång. Vi har fått in många bra spelare som kan spela på många olika positioner och vi har en bra stämning i gruppen just nu.

"Blivit mycket starkare"

Nye tränaren Nanne Bergstrand hyllar också samarbetet mellan Måns Söderqvist och Linus Hallenius.

- De hittar varandra bra och de har framför allt blivit bättre på att vinna boll så att de kan skapa egna målchanser på det viset. Måns och Linus har blivit mer modernare i sitt sätt att spela.

- Han har blivit mycket starkare och det syns att styrketräningen har gett resultat. Det är en här gruvträningen som vi hade i Västerås som gjort att han kunnat bygga upp sig på ett bra sätt.

- De gick in och körde fyra pass i veckan i Västerås. Det var Claes Hellgren som körde med dem för att bygga upp lite mer motstånd mot skador.

- Det gör att vi kan träna mer tempoinriktat och det behöver vi. Vi har alldeles för lågt tempo inom svensk fotboll. Det måste vi bli bättre på.

TIO SPELARE SOM SKA LEDA SINA LAG I ALLSVENSKAN 2015

Linus Hallenius, anfallare, Hammarby

Skadeproblemen verkar borta och anfallaren har fått tid att bygga upp sig. Trots sin unga ålder känns det som han varit med länge. Tillsammans med Kennedy och Måns Söderqvist blir han den viktigaste pjäsen i offensiven.

Henok Goitom, anfallare, AIK

Blir som vanligt en nyckelspelare "Gnaget." I sina bästa stunder är det bara Markus Rosenberg som kan mäta sig med Goitoms kapacitet. Måste lyckas för att AIK ska utmana "Di blåe."

Markus Rosenberg, anfallare, Malmö FF

Allsvenskans kanske bästa spelare har som vanligt höga krav på sig. MFF har tappat många nyckelspelare vilket gör att Rosenberg känns ännu viktigare den här säsongen.

Kevin Stuhr Ellegaard, målvakt Elfsborg

Tagit över som lagkapten efter Johan Larsson. Måste leva upp till de högt ställda förväntningarna. Gör han succé blir Elfsborg en utmanare till MFF om SM-guldet.

Kevin Walker, mittfältare, Djurgården

Nyförvärvet är handplockad av Pelle Olsson och ska vara navet på mitten som fördelar bollar till kantspelarna och vänder spelet. Ska vara med i offensiven. Har gjort det bra under försäsongen.

Andreas Johansson, mittback/mittfältare, IFK Norrköping

Skolades om till mittback förra säsongen och har gjort succé. Norrköping har värvat bra men har inte råd med att Johansson inte levererar på den nivå vi är vana vid.

Mattias Bjärsmyr, mittback, IFK Göteborg

Hade kanske inte sin bästa säsong ifjol. Alla vet hans kapacitet och nu när Blåvitt bygger om blir han den viktigaste pjäsen med sin rutin och spetsegenskaper i försvaret.

Andreas Landgren, mittfältare, Helsingborg

Har rutinen och ledaregenskaperna. Ska ge HIF den stabilitet på mittfältet som de saknade förra året. Balansspelare som ska ge trygghet tilll backlinjen och även vara med i offensiven.

Simon Gustafsson, mittfältare, BK Häcken

Mittfältstalangen var omgärdad av flyttrykten men valde att stanna. Viktigaste spealre för BK Häckens offensiva spel och anfallen ska gå genom den unge stjärnan.

Nordin Gerzic, Örebro SK

Bröt kontraktet med Blåvitt och är nu ÖSK-spelare på riktigt. Måste vara lika bra som förra året för att ÖSK ska kunna vara med och slåss i toppen 2015.

Sammanställning: Daniel Kristoffersson