Haddad: "Opererats 15 gånger sedan 2003"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Conny Sillén / Scanpix

Många höjde på ögonbrynen när Brommapojkarna gjorde klart med Andreas Haddad. Anfallaren har knappt rört en fotboll på två år. Nu vill han skjuta BP kvar i allsvenskan.

– Hade jag inte haft min talang så hade jag väl spelat i division 7 nu, säger han till SportExpressen.se

För en månad sedan kunde han knappt resa sig ur sängen. Därför har Andreas Haddad inget särskilt emot att kroppen känns som den gör just nu.

– Den är tung nu, ha ha. Jag har tränat en vecka fotboll ordentligt. Det är lite tunga ben och träningsvärk i exakt varenda muskel, men det är så det ska vara. Det är skoj att vara i gång igen, säger han.

Det goda humöret är inte att undra på. Inte ens en ny skada i förra veckan, han slog axeln ur led, kan försura den känslan. Inte när han har levt under hotet om att karriären kan vara över när som helst.

"Lider fortfarande"

– Jag lider fortfarande av smärtorna i magen och i ljumsken. Men BP:s rehabteam är väldigt proffsiga så de är med och håller det på en bra nivå. Jag har gått från att vakna på morgonen och inte kunnat gå till att jag nu kan vara med och träna. Man känner av det hela tiden. Jag har inte rört mig på två år så det tar lite tid nu att komma tillbaka. Men det har ändå känts rätt bra på träningarna.

Allt började för snart två år sedan. Han inledde sin allsvenska comeback i Örebro SK på bästa sätt. Tre mål på fyra matcher fick ÖSK-fansen att drömma om en ny topplacering, men så blev det inte. Haddad skadade magmuskeln och även om det där och då stod klart att han hade rejält ont - "Jag kan inte ens jogga", sa han då till svenska fans - så var det ingen som anade att det var början på ett skadehelvete som inte är över ännu.

"Känner av det hela tiden"

– Jag känner av det hela tiden. När jag vaknar på morgonen så känner jag av det. När jag kör bil, jag kör bil nu, så känner jag av det, säger 30-åringen.

Är du inte rädd?

– Absolut. Jag har 15 operationer sedan 2003. Det är väl mest i hela Sverige. Jag tror inte att någon kommer i närheten av 15 operationer. Ska jag ta alla operationer som jag har gått igenom... varje operation ger sitt handikapp i form av nedsatt rörlighet. Just den här i höften har förstört väldigt mycket. Just när det gäller den så är jag väldigt rädd.

– Men det är något som jag håller på och bygger upp nu. För en månad sedan kunde jag inte gå upp ur sängen och nu tränar jag. Det är något jag bygger upp dag för dag.

"Stör väldigt mycket"

Hur mycket stör skadan dig i dag?

– Den stör väldigt mycket. Det är mycket rörelser, vändningar och det explosiva som jag inte har fått tillbaka. Rent procentuellt har jag ingen aning om, men det är en del.

Totalt sett har det blivit åtta matcher i allsvenskan de senaste två säsongerna. Åtta matcher varav tre blev 90 minuter. Den senaste av dessa 90-minutersmatcher tog extra hårt. Den borta mot Gefle den 23 maj 2012.

– Örebro tog in mig i spel alldeles för tidigt där. Då hade jag tränat fem pass på ett och ett halvt år och fick spela 90 minuter i en sexpoängsmatch. Och sportchefen och alla i styrelsen frågade: "Kan du vara med, det är en viktig match?" Jag hade inte ont då, men jag hade bara fem träningar i ryggen. Då fick jag ont efteråt och det är sådant som har förstört mig.

Är du besviken på ÖSK?

– Nej, inte alls. Det var helt och hållet mitt val att spela. De frågade och jag sa ja. Tyvärr.

"Hoppas alltid"

ÖSK och Haddad gick skilda vägar. ÖSK spelar i superettan nästa år och Andreas Haddad i allsvenskan. Om han spelar, vill säga.

– Hoppas måste man väl alltid? Förväntningar har jag inte. Men förhoppningar är att vara skadefri. Eller skadefri blir jag väl aldrig, men att jag kan vara tillgänglig på träningarna och åtminstone på varje match. Sedan om det blir 20-25 eller 30 matcher vet jag inte. Men jag vill upp i alla fall på 20 matcher.

Men du tror att det kan bli så mycket trots allt?

– Ja, det beror ju på hur det kommer att kännas. Men det är på en behaglig nivå nu. Men jag gör inte sådana saker som jag får ont av. Tyvärr blir det ju som ett handikap, men jag försöker spela enkelt och leva lite på... som en reporter uttalade sig... på min talang.

"Därför jag är här"

– Men det är väl därför jag är här uppe, att det finns en allsvensk klubb som vill ha mig, för min talang. Hade jag inte haft den så hade jag säkert spelat i division 7 nu. Det är väl just därför jag är här nu.

Många är förvånade över att du är det och många tycker att det var konstigt att BP värvade dig?

– Jag kan väl hålla med till viss del. Om man vänder på det så... Örebro stod väl nästan och föll med mig. Jag var deras nummer ett och de hade ingen riktig ersättare. När de märkte att jag fick den där långtidsskadan så tycker jag väl att de skulle ha hämtat in en ersättare direkt. Men det gjorde de inte och då kände jag mycket press och jag tog sprutor och förstörde kroppen på grund av det.

– Nu i BP så finns det andra som kan spela på min position och när jag är skadad tar försäkringskassan det så det blir ingen kostnad för klubben. Och jag ställde frågan: "Vad tycker ni om mig när jag är frisk?" Och då tycker nog de flesta att jag är toppallsvensk forward. Så då tycker de att det är värt att chansa för de förlorar inga pengar på mig om jag inte spelar. Och de står inte och faller med mig heller. Så jag tycker att det är en bra värvning, på det sättet.

"Fått nytt läkarteam"

– Nu har jag fått ett helt annat läkarteam, jag har fått övningar som jag aldrig sett en annan människa utföra. De har verkligen hjälpt mig. Jag känner mig väldigt mycket bättre.

I sin nya klubb har Haddad dessutom gott om lagkamrater som vet hur det är att rehabträna för att hålla skadorna borta så gott det går.

– Det har varit mycket snack om BP. De har värvat mig, (Gabriel) Özkan som har varit skadad hela sitt liv, och (Niklas) Bärkroth som har varit skadad hela sitt. Och så finns ju även Andreas Eriksson som har varit skadad hela sitt liv, ha ha. Det är vi fyra där framme som ska fixa det här så vi tränar extra. I går körde jag och "Gabbe" extra.

Han hade ställt in siktet på spel redan i helgen mot Syrianska, men så blir det inte. Axelskadan sätter stopp, men han räknar med att snart göra comeback även i fotbollsspel och han föreställer sig spel i premiären mot en annan nykomling, Östers IF, den 1 april.

"Kan inte göra bicykleta"

– Men jag får kanske strunta i vissa rörelser. Jag kanske inte ska göra en bicykleta som jag brukar försöka göra en gång per match, ha ha. Det är lite sådana saker som jag måste tänka på. Det är så det är. Det har varit ett val, att antingen fortsätta kämpa för fotbollen eller lägga ner. Men det är värt att kämpa med lite smärta i kroppen.