Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Gör så mot Zlatan och han blir galen”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CHRIS CARLSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Gianluca Curci debuterade som 19-åring för Roma och vann totalt tre cuptitlar med Francesco Totti vid sin sida.

Nästan 15 år senare har hans fotbollskarriär tagit honom till Söder och Hammarby. 

– Jag vill spela till mig en plats i fansens hjärtan, säger han.

19 december 2004.

Gianluca Curci, 19, gör sin A-lagsdebut för AS Roma på Stadio Olimpico i Rom hemma mot Parma. Roma vinner med 5-1 i en match där Francesco Totti och Antonio Cassano gör två mål vardera och Vincenzo Montella ett.

Det var början på Curcis resa i Roma där han sedermera blev förstemålvakt den sista delen av säsongen 2004/05 när Ivan Pelizzoli och Carlo Zotti skadat sig.

När vi summerar italienarens tid i Serie A har han gjort fem säsonger i Roma och vunnit tre inhemska cuptitlar. Förutom det har han hunnit med 186 Serie A-matcher på meritlistan för klubbar som Roma, Sampdoria, Siena och Bologna.

En ung Gianluca Curci i Romas tröja i maj 2005, bara några månader efter A-lagsdebuten. Foto: © Bildbyrån
Edinson Cavani i Napoli-tröjan slår en straff på Gianluca Curci säsongen 2011. Foto: FRANCO CASTANò / AP
Gianluca Curci i Bologna i en match mot Inter. Foto: BILDBYRÅN
Gianluca Curci räddar Mauricio Islas skott borta mot Juventus. Foto: RICHIARDI

5 mars 2019.

Gianluca Curci gör sig redo för sin första allsvenska säsong.

Han har skrivit på ett halvårskontrakt med Hammarby, med option på ytterligare ett år, efter att ha tagit upp AFC Eskilstuna i allsvenskan med 17 hållna nollor i bagaget.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Hammarby – direkt i Messenger 

 

När vi frågar Gianluca Curci hur han hamnat i Sverige rycker han på axlarna, skrattar och nickar till med huvudet.

– Du vet aldrig vart livet tar dig, säger Curci inledningsvis.

– I januari 2017 bröt jag med Mainz i Bundesliga och jag var klubblös fram tills december. Min första tanke när AFC Eskilstuna ringde var att jag inte ville, men till slut skrev jag på. Fjolåret gick riktigt bra, men jag föredrog något större och något större i det här fallet är just Hammarby. Jag kände till klubben sedan tidigare och arenan. Jag vill spela här i många år framöver.

Gianluca Curci. Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Hur högt siktar du i år?

– Det är svårt att säga. Jag hoppas få spela väldigt mycket matcher, men samtidigt sträcker sig mitt kontrakt till sommaren. Vi får se vad som händer efter det.

Om Hammarby kan vinna SM-guld? Enligt Curci finns chansen.

– Jag har fått lära mig att allsvenskan är en väldigt öppen serie. Det är inte som i Serie A där Juventus vinner Scudetton varje säsong.

När du blickar tillbaka, var spelade du din bästa fotboll?

– Det var nog under mina första år i Roma och därefter i Bologna. Jag tycker att jag höll en riktigt hög nivå i AFC förra säsongen, det var nog en av mina bättre säsonger.

Curci om matcherna mot Zlatan

Hur ser du tillbaka på tiden i Italien och framför allt Roma?

– Det var min dröm att få spela i Roma och framför allt ta klivet upp som 18-åring. Jag spelade fyra cupfinaler med Roma och fick vinna två gånger mot Inter. Jag fick äran att spela tillsammans med Francesco Totti, Antonio Cassano, Christan Chivu och Emerson. Det är en stolthet. Totti är nummer ett för mig, både som människa och spelare. Han är fantastisk och vi brukar höras lite då och då via sms. Men jag har flera bra minnen, bland annat mötte jag Zlatan Ibrahimovic flera gånger, och det gillar ni svenskar säkert, säger Curci och skrattar.

Curci fortsätter:

– Zlatan har gjort mål på mig en gång, när vi mötte Inter med Siena. Han är en vinnare och det är en fantastisk spelare. Men gör man något fel mot ”Ibra” blir han galen.

 

 

Du har haft många stora tränare genom åren. Vem har du lärt dig mest av?

– Jag har haft Luciano Spalletti, Marco Giampaolo, Stefano Pioli, Luis Enrique och Rudi Garcia så valet är omöjligt. Men för mig är målvaktstränaren kanske viktigast och i Hammarby har jag Mikael ”Mille” Olsson, han är fantastisk. I AFC hade jag Dimitri Petrenko som är mycket duktig också.

Curci vet ännu inte hur framtiden ser ut. En flytt hem till Italien känns avlägset och i stället hoppas han att sejouren i Bajen blir långvarig.

– Jag tror och hoppas att jag får stanna här så länge som möjligt. Jag tror att jag kommer avsluta min karriär inom tre till fem år, och jag vill avsluta karriären i Hammarby. Men samtidigt är det svårt att spika något just nu.

Känner du fortfarande att du vill bevisa något?

– Jag måste visa att jag är den bästa målvakten genom att spela bra. När du byter lag så måste du visa huvudtränaren, målvaktstränaren och medspelarna att du förtjänar att vara förstemålvakt. Jag är inte den bästa målvakten i allsvenskan, men jag försöker och strävar att vara det. När vi gör en ny intervju i november så kan jag nog säga om jag varit bäst i år eller inte.

 

LÄS MER: Skrällen: Hammarby-stjärnan kan få spela med Zlatan

 

Curci: ”Kommer att göra mitt yttersta för Bajen”

Är det något som är slående under intervju med Curci så är det utan tvekan ödmjukheten. 33-åringen tar inget för givet eftersom att han vet hur snabbt det kan svänga i fotbollsvärlden.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för klubben för att vi ska ha en framgångsrik säsong. Det är det enda jag kan lova och jag hoppas spela till mig en plats i fansens hjärtan.

Han stortrivs inte bara i Hammarby utan även i Stockholm. Curci älskar huvudstadens utbud och trivs utmärkt med flickvännen Valentina.

– Pastan är bättre i Italien, men det finns många italienska restauranger i Stockholm.

Curci ler:

– Det finns fortfarande hopp. Jag har hittat ett par potentiella guldkorn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!