”Gör man det sämre då blir man slaktad”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Gustav Wikheim är inte nöjd med första halvåret.

Inför derbyt pratar han om kritiken som riktats mot honom i vår och att han vill hjälpa Djurgården till titlar.

– Gör man det sämre då blir man slaktad, säger norrmannen.

Det var inför allsvenskan som Djurgården värvade Gustav Wikheim. Norrmannen anslöt från en sejour i saudiska Al-Fateh efter att ha vunnit ligan i Norge och Danmark.

29-åringen kom till Djurgården med en något oklar fysisk status. Dels hade han ett halvår tidigare blivit kvitt en korsbandsskada och strax efter jul insjuknade han i covid-19.

Han känner att det påverkat vårsäsongen.

– Jag kom till allsvenskan från en lång period i ett annat land (Saudiarabien) och en ny typ av fotboll. Jag trodde kanske att jag skulle hantera det bättre men så har det tagit extra tid. Förra året drogs jag med en korsbandsskada, det har nog inte gjort saken lättare, säger Wikheim och fortsätter.

– Det har gått lite upp och ned. Jag har kommit till en fin stad och ett starkt lag, men jag kan inte riktigt säga att jag har fått starten jag önskat eller hoppats på. Det har tagit tid att acklimatisera sig, jag har fått jobba hårt, och nu vill jag att det ska vända.

”Vill vinna titlar”

Har det varit jobbigt?

– Ja, självklart. Jag kom hit för att bidra till Djurgården och försöka hjälpa laget med både mål och assist, nu har vi vunnit en del och det har gått okej. Men jag har höga förväntningar på mig själv. Andra har det säkert också. Man vill infria kraven och leva upp till det. Jag är väldigt självkritiskt också. Jag har gått runt och tänkt lite extra när det gått dåligt, men det är en del av jobbet som fotbollsspelare.

Trivs du I din roll I spelsystemet?

– Ja, det är inga problem. Under vårsäsongen spelade jag en del ute till höger och det var nytt för mig. Jag har inte spelat där så mycket tidigare, så det var ovant kanske. Men vänsteryttern har jag spelat hela livet så det borde gå fint.

Vad vill du uppnå med Djurgården?

– Jag kom hit för att min tro på projektet är stort och Djurgården är en klubb med ambitioner. Vi vill vinna SM-guldet, varje match vi spelar och det är det jag vill. Jag vill gärna vinna allsvenskan för då har jag vunnit ligan i Norge, Danmark och i Sverige.

Vad säger du om derbyt mot Hammarby?

– Det bli kul. En fet och stor match, vi ska mobilisera och ge allt vi har.

Din halvbror Lars Fuhre har spelat i Hammarby. Är det mycket snack mellan er inför denna match?

– (skratt) Det blir oftast så. Han sa att han kommer för att se på derbyt men att han ska stå i Hammarbyklacken, men han ska jubla om jag gör mål. Det blir tufft. Vi pratar lite om det men han hade en bra tid i Stockholm och trivdes bra här.

Du har spelat ett derby tidigare. Vad är din bild av matcherna?

– Det var en ny upplevelse för mig och ett bra tryck. Jag fick mycket kritik efter den matchen. Jag hörde om det efteråt, vad ska man göra? Jag ska försöka göra det bättre till det här derbyt.

Fick kritik av Axén

I samband med Djurgårdens derby mot AIK i våras så riktades kritik mot Wikheims insats. Discovery+ expert Alexander Axén tyckte att norrmannen inte hjälpte laget tillräckligt.

– Hans styrka ska vara offensivt men han har inte varit bra offensivt. Då kan man inte fuska defensivt. Jag har stått här och blivit jävla förbannad för han går omkring och gör ingenting, jobbar inte, försöker inte hjälpa till med någonting – bara går. Är man då iskall framåt också, det håller inte. Det måste bli byte i halvtid annars fattar jag ingenting.

Wikheim menar att den typen av kritik är en del av fotbollen.

– Helt ärligt tänker jag inte på det. Experter måste hitta något att prata om oavsett. Gör man det sämre då blir man slaktad, gör man det bra så hyllas man. De får prata om sina saker, jag fokuserar på fotbollen. 

Upplever du samma retorik i Norge och Danmark?

– Det är lite mer tryck i Stockholm jämfört med i Danmark och när jag var i Midtjylland.