Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Goitom klar för AIK: "Är det rätta steget"

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Efter månader av spekulationer är nu Henok Goitom, 27, klar för AIK.

Han är hungrig och mer motiverad än någonsin.

– Jag väljer att offra och lämna pengarna som Almeria är skyldig mig. Jag vill bara spela för AIK i Sverige, därför har det varit väldigt enkelt att komma överens så snabbt, säger Goitom till FotbollsExpressen.se.

FotbollsExpressen.se har tidigare skrivit om AIK:s intresse att få hem Henok Goitom. På torsdagen blev det helt klart, Goitom är en AIK-spelare fram till 2015.

– Det har inte känts så här bra sen jag skrev på för Udinese. Det är samma lycka nu som för nio år sedan, säger Goitom inför den samlade pressen på Råsunda.

"Valde passionen och kärleken före pengarna"

– Jag valde passionen och kärleken före pengarna och spel utomlands. Många säger att jag är dum, men lev era egna liv och jag mitt, fortsatte han.

– Tanken på AIK väcktes för tre-fyra år sedan, men jag hade min karriär och ville inte ge upp. Fråga Bojan (Djordjic) hur många samtal vi har haft om AIK genom åren, säger Goitom och skrattar

Henok Goitom har varit klubblös sedan han bröt kontraktet med spanska Almeria, det landet han spenderat proffskarriären i de senaste sju åren.

– Det här är det rätta steget att ta för mig. Ingen annan kommer att sätta ribban för vad som är succé. För mig är det succé att vara här i AIK, säger Henok Goitom som tillägger att "förhandlingarna gick busenkelt".

Lider av diskbråck

Och för FotbollsExpressen.se berättar nu Goitom om den svåra tiden i Spanien, de förlorade miljonerna i kontraktet och att vara tillbaka i allsvenskan.

Men först av allt: Henok har inte spelat fotboll sedan i april på grund av diskbråck och när han gör sin debut är än så länge oklart.

– Vi kommer att göra tester i kväll på Sofiahemmet. Sen får vi mer svar vilken belastning vi kan ha på mig. Efter det får vi en helhetsbild av allting.

Om de tumultartade månaderna säger Henok Goitom till FotbollsExpressen.se:

– För mig var det första att riva kontraktet med Almeria. Sen sade jag till min agent att ta kontakt med AIK. Jag sade det direkt, det spelar ingen roll vad andra säger – utan prata med AIK direkt.

– Vi fixade det på två sekunder. Det tog en dag och sen var förhandlingen klar. Det är en ömsesidig respekt som byggts upp med åren, förklarar han.

"Vill bara spela för AIK"

Trots att Goitom aldrig spelat i AIK förut är kärleken till klubben stor, menar han.

– Jag väljer att offra och lämna pengarna som Almeria är skyldig mig. Jag vill bara spela för AIK i Sverige, därför har det varit väldigt enkelt att komma överens så snabbt.

Hur mycket är Almeria skyldiga?

– Det var x antal miljoner. Men det är inte det viktigaste. De pengarna är i sjön. Almeria har dem, men det är inte det viktigaste för mig. Det viktigaste är att jag är här.

Det var inte aktuellt att fortsätta utomlands?

– Nej, absolut inte. Jag hoppas inte vintern tar kol på mig bara, säger han och skrattar.

– Det finns inte en droppe i mig som säger att jag vill tillbaka dit. Det här är exakt det jag vill göra, till hundra procent.

"Perfekta steget för mig"

Du ser det inte som ett nedköp att komma till allsvenskan?

– Nej, för mig är det här det perfekta steget. I livet ska man följa sin passion, inte miljonerna hela tiden. Just nu har jag kommit till staden där livet och passionen är det viktigaste.

Redan när Henok Goitom lämnade Sverige 2003 för sin första proffsejour i Serie A med Udinese var AIK intresserade.

– Alla har när de är små en passion att spela utomlands. Alla har Barcelona som dröm och så vidare men för mig var det Milan. Det var dit man ville nå. Alla sade; "nej stanna kvar i allsvenskan och gör bra ifrån dig här hemma". AIK har varit i bakgrunden hela tiden och det är först nu som det har blivit aktuellt.

Siktar på SM-guld

Daniel Majstorovic finns redan i AIK och nu kommer du in, vad säger du om laget ni har?

– AIK satsar, ingen tvekan om saken. Jag tror fortfarande att det går att vinna tills det matematiskt inte går.

Hur många mål kan AIK-fansen vänta sig från dig?

– För mig är det viktigaste tre poäng, inte målen. Om någon säger till mig att jag gör noll mål och AIK tar SM-guld – det tar jag vilken dag som helst

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!