Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gjorde ont i hjärtat att se förödelsen...”

Skadegörelsen var stor efter att Djurgården firat SM-guldet på Östgötaporten.Foto: Anel Avdic
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Djurgårdssupportrarna stormade planen när laget tog SM-guld borta mot IFK Norrköping.

Nu har hemmalaget publicerat ett öppet brev på sin hemsida undertecknat klubbdirektören Jens Magnussson där man tar upp händelsen.

”Det gjorde ont i hjärtat att se förödelsen när alla lämnat Östgötaporten efter matchen”, skriver klubben.

– Jag tycker IFK Norrköping har gjort det här väldigt, väldigt bra utifrån förutsättningarna som fanns, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson till SportExpressen. 

Redan inför Djurgårdens potentiella guldmatch mot IFK Norrköping gick diskussionerna heta både kring andrahandsförsäljning av dyra biljetter på nätet och kring en eventuell planstormning om Djurgården skulle ta guld.

När Djurgården fick med sig ett 2-2-resultat stormade många supportrar också planen och med anledning av händelsen har IFK Norrköping publicerat ett öppet brev på sin hemsida.

”Att besöka Östgötaporten för att se IFK Norrköping spela skall alltid vara en positiv upplevelse. De sportsliga resultaten kommer alltid att variera över tid men vi har som mål att alltid kunna erbjuda våra besökare säkra, trygga och stämningsfulla arrangemang”, inleder klubbdirektören Jens Magnusson brevet.

”Långt ifrån den positiva upplevelsen”

Vidare skriver Magnusson att många av Djurgårdens supportrar hamnade på fel sektioner på grund av andrahandsförsäljningen av biljetter.

”Vi har, tillsammans med bland annat förbund, myndigheter och motståndarlag, förberett oss i flera veckor för att göra detta på ett så bra sätt som möjligt. Trots detta kan jag konstatera att matchen i lördags blev långt ifrån blev den positiva upplevelsen som vi hoppats på för flera av våra besökare.”

Nu väntar en utvärdering av matchen för att se hur man ska arbeta i framtiden.

”Det gjorde ont i hjärtat att se förödelsen när alla lämnat Östgötaporten efter matchen men även här har vi en bra dialog med inblandade parter. Slutligen vill jag från botten av mitt hjärta tacka för det fantastiska stöd som vi fått under hela säsongen.”

Djurgården: ”Svårt att bemanna bort”

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson berättar att Djurgården är beredda att kompensera IFK Norrköping för skadegörelsen på bland annat konstgräsmattan, avbytarbås och målnät.

– Det finns ett regelverk som styr det som gäller inom svensk fotboll och vi har ingen avsikt att inte förhålla oss till det. Tvärtom - det är klart att man ska leva upp till de regler som gäller. 

Vad har de sagt till er efter matchen?

– Vi gick igenom arenan och tittade igenom vilken skadegörelse det hade varit. Jag utgår från att det kommer ges tillkänna mer tydligt i skriftlig form. Det är egentligen inga konstigheter, det är jäkligt olyckligt att det sker på det sättet bara och att saker går sönder. Det tycker vi är tråkigt på alla sätt.

Hade säkerhetsarbetet kunnat göras annorlunda?

– Det vet jag inte i nuläget, det är klart att man alltid hade kunnat göra saker annorlunda med facit i hand. I det stora hela kan jag tycka att det arbetet som bedrevs från båda klubbarna men även polis och ordningsvakter fungerade på sättet som vi avsåg. Det är väldigt svårt att bemanna bort den typen av konsekvenser som blev efter matchen. Jag tycker IFK Norrköping har gjort det här väldigt, väldigt bra utifrån förutsättningarna som fanns.

”Trashade” omklädningsrummet

Djurgårdens mittfältare Kevin Walker pratade efter guldfirandet om att spelarna också hade ”trashat” omklädningsrummet på Östgötaporten. 

– Det är jättemånga minnen. Sången i går i omklädningsrummet efter slutsignalen. Att stå där som lag och trasha ett omklädningsrum riktigt rejält och känna champagnen droppa från taket, det är något man kan skriva låtar om.

Kevin Walker avslöjar starkaste minnet från firandet