Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gigovic tillbaka i Helsingborg: ”Känns skönt att vara hemma”

Armin Gigovic mot Malmö i allsvenskan 2019.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Gigovic startade i Sveriges U21-kvalförlust mot Irland i Borås.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

BORÅS. Armin Gigovic, 19, kommer från en turbulent tid med en besvärlig resa ut ur Ryssland.

På torsdagen presenterades han för Helsingborg – på ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren.

– Det känns så klart skönt att vara hemma, säger han.

Sveriges U21-landslag förlorade den viktiga EM-kvalmatchen mot Irland i Borås under tisdagskvällen. Armin Gigovic startade matchen och vittnar om en bitter känsla i det blågula omklädningsrummet efteråt.

– Så klart är det en stor besvikelse, konstaterar han.

Gigovic spelar i Helsingborg under våren.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Klar för Helsingborg

Armin Gigovic spelar i Helsingborg fram till den 30 juni. Valet var inte särskilt svårt – han ville återvända till klubben som han representerade mellan 2017 och 2020.

– Det känns så klart skönt att vara hemma. Jag behöver matcher i mig, speciellt i den här situationen, och hålla formen och göra det bästa. Givetvis att hjälpa laget också, säger han.

Vad kommer du tillföra i Helsingborg under våren?

– Jag vet vad jag går för. Det gäller bara att hålla min kvalitet. Hjälpa laget och utvecklas hela tiden. Aldrig nöja sig, hela tiden vara hungrig och visa vad jag vill med fotbollen, säger Gigovic.

Armin Gigovic tillhör den ryska klubben Rostov.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Ingen gillar krig – det är tufft”

Mötet med Irland var Armin Gigovic första match på över tre veckor. Den 7 mars spelade mittfältaren med Rostov mot Sotji i den ryska ligan. Samma dag kom beskedet från Fifa att utländska spelare får lämna Ryssland – även om de har kontrakt.

Beslutet innebär att utländska spelare får pausa sina kontrakt med ryska klubbar fram till den 30 juni, på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Det resulterade i några besvärliga dagar för Gigovic.

– Eftersom vår flygplats var avstängd fick jag ta tåget till en annan stad och sedan flyga till Moskva. Sen Moskva till Turkiet och sen till Köpenhamn innan jag kunde ta mig upp till Helsingborg, berättar han.

Totalt innebar resan tre turbulenta dygn för att Gigovic skulle lyckas förflytta sig ut ur Ryssland och Rostov – och hem till Sverige och Helsingborg.

– Situationen har varit som den har varit. Det är så klart tråkigt det som händer, jag vill ju att det ska ta slut så snabbt som möjligt. Ingen vill ha krig, säger Gigovic med lågmäld stämma.

– Det är inte bara Ukraina utan det finns många andra länder som också påverkas av krig. Så klart, ingen gillar krig. Det är tufft. Vi hoppas på det bästa och att det snart är över.