Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gerzic: "Hamrén får ju skärpa sig och vakna"

Nordin Gerzic berättar om vägen tillbaka efter spelmissbruket.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Gerzic menar att förbundskapten Erik Hamrén ser ned på allsvenskan.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

För snart två år sedan berättade Nordin Gerzic i SPORT-Expressen att han var spelmissbrukare.

Nu berättar Örebro-stjärnan om vägen tillbaka i allsvenskans rampljus och varför förbundskapten Erik Hamrén ser ned på allsvenskan.

– De allsvenska spelarna verkar vara piss i Hamréns ögon, säger Gerzic.

Nordin Gerzic inleder varje morgon på samma sätt. Innan han går upp ur sängen ligger han kvar en stund och säger till sig själv att inte förstöra sitt liv igen.

Det har snart gått två år sedan vi satt på en restaurang nära den dåvarande hemmaplanen Gamla Ullevi i Göteborg och mittfältaren talade ut om att han var spelmissbrukare.

Han ville berätta.

Uppmärksamheten hjälpte honom att få ordning på sitt liv.

"Kommer säkert få problem igen"

Nu har han, med hjälp av beteendepsykologi och stöd från familj och vänner, inte bara blivit en viktig del av ett Örebro som hoppas bli säsongens IFK Norrköping. Han lever dessutom tillsammans med samma flickvän som lämnade honom på grund av spelmissbruket.

– Nu är det hur lugnt som helst. Men det går i perioder. Jag kommer säkert få problem någon gång snart igen när det blir struligt, säger Nordin ärligt när vi sitter på hans stamfik Hälls nära Örebro slott.

"Många säger att jag förändrats fullständigt som människa"

Är det när det är struligt privat som det kommer tillbaka?

– Ja, det är när det svänger lite i livet. Då blir det halvstruligt. Nu är jag förbi det stadiet. Men man blir påmind om det. Det bara kommer. Men jag har en rutin att varje gång jag vaknar, att jag bara tänker igenom det här ska jag göra i dag och det här får inte komma i vägen. Fem minuter innan jag går upp. Jag påminner mig själv liksom. För mig har det funkat.

Gerzic vill se Astrit Ajdarević i landslaget
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Han grimaserar som om han var illamående när han tänker på tiden då han "kunde ha gift sig med Jack Vegas". Han spelade bort miljoner.

– Det fanns ju en tid när det första jag tänkte var vad jag skulle spela. Det var sjukt jobbigt, fy fan. Men nu har jag haft råd att köpa en ny bil. Nu är det annorlunda, nu har jag en jävla massa pengar som jag inte vet vad jag ska göra med. Mamma och alla runt min närhet är glada. Många säger att jag förändrats fullständigt som människa. Många säger att jag känns stadigare och pålitlig. Folk ser att jag mår bra.

"Väldigt många som har problem"

Vi är snabba med att hylla trotjänare, utlandsproffs och skyttekungar i svensk fotboll, men frågan är om inte Nordin Gerzic stått för en av allsvenskans största bedrifter. Han har inte bara krigat sig ur sitt missbruk, han har dessutom gjort det som allsvensk spelare inför ögonen på hela Sverige. På köpet har han visat andra som drabbats av spelmissbruk en väg ut ur helvetet. Nu diskuterar han med Svenska spel om att i framtiden, i samarbete med dem, resa runt och föreläsa om spelmissbruk.

Han behövs. Det är betydligt fler spelmissbrukare i svensk fotboll, även i eliten, än makthavarna inom fotbollen vill inse.

Gerzic råder den som har problem att söka professionell hjälp, precis som han gjorde. För mittfältaren var det livsviktigt att också öppet erkänna sitt problem.

– Det är väldigt många som har problem. Det är fler än folk inser. Men det är så många som är rädda för att berätta om det fortfarande. Jag tycker det är konstigt. Fan, kör bara! Har du ett problem så har du ett problem. Det är ett av de bästa besluten jag tagit. Mig har det hjälpt. Jag stängde dörrar till spel när jag berättade om spelmissbruket och för mig har det varit kanon.

"Man kände av paniken"

Han trivs i Örebro efter den tunga tiden i IFK Göteborg. Gerzic tycker det är skönt att vara tillbaka i en klubb där man utnyttjat hans styrkor.

Klubben värvade honom för att skapa ett mer kreativt Blåvitt. Storsatsningen döptes snabbt till Real Göteborg, men tränaren Mikael Stahre bytte tidigt färdriktning när allsvenskan inte inleddes som klubbledningen hoppats. Gerzics spetskvalitéer på mittfältet, hans teknik och spelsinne, behövdes plötsligt inte längre. Blåvitt har dock fortfarande en stor plats i hans hjärta.

"Det ska vara svårt att vinna mot AIK, men det är inte speciellt svårt"

Han berättar hur Real Göteborg kollapsade.

– Vi spelade jättebra under försäsongen, men efter bara en torsk mot Syrianska så var det panik. Jag fick gubbarna i klubben över mig. De sa att vi inte spelar på det här sättet i Blåvitt. Jag tänkte: "Vad fan, vi har ett helt nytt lag, vi har sex nya gubbar. Vi behöver inte vinna första året. Ta det lugnt. Vi kan förlora de första åtta omgångarna och ändå vinna allsvenskan. Vi spelade ju bra, men förlorade. Det är missförstånd här och där, det får man köpa i början." Men man kände av paniken från gubbarna i klubben som spelare. Men där var Håkan Mild (dåvarande sportchef) grym. Han rörde inte en min.

Den dag Nordin Gerzic slutar spela fotboll skulle han kunna bli en briljant allsvensk tv-expert. Han är alltid ärlig och är sällan rädd för att peka ut brister i lag.

Just nu retar han upp sig på tränare som hela tiden jämför allsvenskan med utländska storligor.

"Då har vi andra inte en chans"

Han köper till exempel inte Hammarbytränaren Nanne Bergstrands uttalande om att svenska spelare borde kunna ha samma tempo som spelarna i Bundesliga eftersom svenskar har "ett likt kynne".

– De har världsspelare på alla positioner, och även på bänken, det har vi inre råd med i allsvenskan. I Bundesliga har man råd att betala spelare två miljoner kronor i veckan, vi har inte den ekonomin i Sverige. Det är skillnad, säger Gerzic irriterat.

Förbundskapten Erik Hamrén
Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Hans favoriter till att vinna SM-guldet?

– Jag kan se oss göra en Norrköping, men om Malmö FF värvat som de ska göra har vi andra klubbar inte en chans, säger han.

Det är annorlunda nu än vad det varit tidigare säsonger för det finns inget tydligt mellanregister. Gapet mellan MFF och resten är stort, men gapet mellan er och Elfsborg eller IFK Göteborg känns inte längre riktigt lika stort.

– Nej, det gör ju inte det. Jag ska vara ärlig och säga att jag tycker samma sak med AIK. Det är egentligen en storklubb, men de spelar alltid jämna matcher. De fick många sena mål och vann ofta på inkast förra säsongen. De är ju stora klubbar! Det ska vara ett gap! Det ska vara svårt att vinna mot AIK, men det är inte speciellt svårt. Det är inte så stor skillnad.

Spelare ska egentligen få en klump i magen när man måste åka till Friends arena?

– Exakt, för att man möter ett lag som är så bra.

Få älskar allsvenskan lika mycket som Nordin Gerzic.

– Jag blev så glad att MFF gick till Champions League två år i rad för det är så många som underskattar allsvenskan, säger han.

"Hamrén får skärpa sig och vakna"

En av dem är förbundskapten Erik Hamrén, enligt Nordin Gerzic. Han vill se en ny förbundskapten som uppskattar allsvenskan mer.

– De allsvenska spelarna verkar vara piss i Hamréns ögon. Men kommer de plötsligt ut i Europa, då jävlar. Hur många allsvenska spelare har varit med i hans trupper? Hamrén får ju skärpa sig och vakna!

"För mig är behandlingen av Oscar Wendt sjuk. Det är redan bestämt på förhand att han inte får vara med i landslaget"

Han fortsätter.

– Som i Örebro, om Martin Broberg och Astrit Ajdarević inte var med i senaste januarilägret, när fan ska de få vara med då? Broberg gjorde nio mål och två assist på nio matcher. När ska han vara med om inte nu? Höj hans självförtroende ytterligare! Han har ett internationellt steg, ett bra skott, bra fot och arbetar hårt. Jag är ärlig och säger att jag stör mig på det. Vi skulle kunna få så många mer utlandsproffs om vi hade en förbundskapten som var en man och vågade ta upp de här allsvenska spelarna. Förbundskaptener har mycket större ansvar än de tror.

Oscar Wendt
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/TEAM 2 IMAGO SPORTFOTODIENST

Han är även frågande till behandlingen av Oscar Wendt.

– För mig är behandlingen av Oscar Wendt sjuk. Det är redan bestämt på förhand att han inte får vara med i landslaget. Vad är det som har hänt? Men Oscar är ju soft och spelar i Bundesliga så varför ska han bråka om det? Men jag fattar det inte. Martin Olsson var skadad i tre månader, kom tillbaka och gjorde 20 minuter, och han startade nästa landslagsmatch, men Oscar som spelade Champions League var inte med.

Det är dags att gå. Vi försöker betala för vår fika, men Hälls ägare vägrar ta emot vännen Nordins pengar.

Jag frågar om han fått höra många negativa saker sedan han berättade om sitt spelmissbruk.

– Jag har inte hört ett negativt ord. Hela föreningen här i Örebro har varit grymma. Det var aldrig något konstigt, trots att det kunde ha blivit det. För när man berättat en sådan här sak har man ju plötsligt ögonen på sig. Men nej, det är en av de bästa sakerna jag gjort i livet.