Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gershon Koffie klar – återvänder till Bajen

Foto: Hammarby Fotboll

Gershon Koffie blir nye tränaren Jakob Michelsens första nyförvärv.

Den 25-årige mittfältaren från Ghana återvänder därmed till klubben han kom till som tonåring - men där det inte blev några matcher på grund av ett benbrott.

Åtta år senare ska han få Bajen att lyfta i allsvenskan.

- Det känns fantastiskt. Som att komma hem till familjen jag lämnade som tonåring, säger han.

Under söndag förmiddag landade Gershon Koffie i Stockholm.

Mittfältaren från Ghana, som senast kommer från en sejour i New England Revolutions i MLS, blir Hammarbys första nyförvärv den här säsongen.

Och det är faktiskt en gammal bekant som återvänder till Bajen.

Scoutade redan 2009

Under 2009 när Tony Gustavsson tränade Hammarby var hans pappa Börje Gustavsson scout åt de grönvita.

Då för knappt åtta år sedan upptäckte Gustavsson ghananen på en scoutingresa till Ghana. Klubben bestämde sig för att försöka få den då 17-årige mittfältaren till ett Hammarby som kämpade för att hålla sig kvar i allsvenskan.

Gustavsson, som också var mannen som hittade publikfavoriten Igor Armas samma år, minns den unge mittfältaren väl.

- Vi åkte ju till Ghana för ett scouta. Vi var där ett par gånger och under en av de sejourerna såg vi Gershon. Han var jäkligt intressant och tog för sig och man märkte att han stack ut.

- Men han var halvskadad vid tillfället och hade en skada som blev värre, säger Gustavsson.

Inackorderad tidigare

Det visade sig att Koffie hade en fraktur i ena benet. Men Hammarby tog honom ändå till Stockholm och inackorderade honom hos en familj i Årsta.

Spelarens agent Patrick Mörk betalade operationen medan Bajen stod för hjälp med rehabiliteringsträningen.

Men något spel för Hammarby blev det aldrig.

Klubben drogs med ekonomiska problem och den sportsliga ledningen började tveka på om spelaren hade de kvalitéer som Hammarby behövde.

Provspelade i Danmark

Provspel i Randers följde.

Där blev det inget kontrakt utan i stället blev det Vancouver Whitecaps då i den amerikanska andraligan som blev ny klubbadress för spelaren.

Klubben gick upp till högstaligan MLS och där slog Koffie igenom stort. Totalt blev det 135 matcher innan topplaget New England Revolutions värvade honom.

- Han var en bra spelare redan när han var ung men har utvecklats enormt i MLS. Jag har följt honom en del och han har utvecklat det han var bra på när vi tittade på honom.

- Spelintelligent, bra fysik och en bollvinnare. En otroligt fin karaktär och en fin kille, säger Börje Gustavsson.

Hjelmberg scoutade i Ghana

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg har scoutat honom i Ghana under ett flertal tillfällen det senaste året - och under söndagen skrev Koffie på ett treårskontrakt med Hammarby efter att han klarat läkarundersökningen.

- Det känns fantastiskt att ha gjort klart med Hammarby och jag ser fram emot att spela för klubben. Det känns som att komma hem. Som att komma till familjen som jag kom till och lämnade som tonåring, säger Koffie.

Hur ser du på att du varit här tidigare, berätta om den tiden?

- Jag är enormt tacksam för det Hammarby gjorde för mig då. Att jag fick chansen att träna och spela med dem. Olyckligtvis blev det inga matcher då på den tiden men jag hoppas kunna betala tillbaka nu.

- Jag minns att det kändes som att komma till en storklubb framför allt med tanke på vilka hängivna supportrar laget har.

Vad vet du om Hammarby nu?

- Jag har följt Hammarby sedan jag lämnade och sjukgymnasten som är där nu, Mikael Klotz, var den som hjälpte mig när jag var där senast. Jag ser verkligen fram emot att få träffa alla.

- Jag är även god vän med Joseph Aidoo. Han räknas nästa till min familj då vi är uppväxta tillsammans och har spelat i samma klubb i Ghana. Jag vet att han har gjort det bra och är väldigt glad för hans skull.

Beskriv dig själv som spelare?

- En hårt jobbade mittfältare som gillar att vara kreativ och offensiv. I MLS har jag spelat centralt i alla roller på mitten. Som sittande mittfältare som offensiv mittfältare men även på kanten i diamanten som vi har kört på mittfältet.

Varför blev det Hammarby?

- Som jag sa så har jag velat spela för klubben länge. Jag har följt Hammarby sedan jag lämnade som tonåring och sedan jag var här under en kort period. Det säger en del om mina känslor för klubben.

- Jag hoppas kunna vara med och ta nästa steg både för mig och för Hammarby. Förhoppningsvis ska vi komma högre upp än förra året och få ett lyft.

Vad vet du om nye tränaren Jakob Michelsen?

- Ska jag vara ärlig vet jag inte så mycket. Först och främst ser jag fram emot att komma hit, få börja träna och sedan sätta mig in i allt. Det ska bli spännande att spela inför Hammarbys fantastiska supportrar och jag kan verkligen inte vänta på att få dra på mig Hammarbytröjan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!