Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gerndt: "Vi hade bara tur som överlevde"

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
HELSINGBORG. Han är serieledarna Helsingborgs nya guldvapen som har öst in mål den här säsongen.
Men Alexander Gerndts karriär kunde varit över redan 2008 - då han blev förlamad i hela vänster ben.
- En läkare trodde att jag hade brutit ryggen. Det enda man känner då är att spela fotboll betyder ingenting egentligen, säger 24-åringen.
I en stor intervju med SPORT-Expressen berättar han även om kampen för livet under tsunamin där hans familj flydde jättevågen i Thailand, historien bakom sin nya tatuering - och varför han valt att vika ut sig tillsammans med hustrun My.

FAKTA

NAMN: Alexander Gerndt.
ÅLDER: 24 år (14 juli 1986 i Visby).
LÄNGD/VIKT: 185 cm/77 kg.
FAMILJ: Hustrun My, 22 år, sonen Leo, 3 år, och dottern Leia, 1 år.
KLUBB: Helsingborg.
MODERKLUBB: Visby Gute. POSITION: Anfallare.
TRÖJNUMMER: 18.
KONTRAKT: Till och med säsongen 2013.
ALLSVENSKA MATCHER/MÅL: 52/11.
KARRIÄREN - SÄSONG FÖR SÄSONG: 2010: Gefle: 14 matcher/8 mål. 2009: Gefle: 26/3. 2008: Sirius (lån): 14/6, Gefle: 7/0. 2007: AIK: 5/0 mål.

ALEXANDER GERNDT OM...
...uppståndelsen efter övergången till Helsingborg:
- Det har blivit en del intervjuer, men det gör inte så mycket. Det är man förberedd på när man gör en sån här övergång. Men det här är absolut den största uppståndelsen det blivit om mig.

...första intrycken av laget och föreningen Helsingborg:

- Det märks verkligen att föreningen är toppklass i Sverige. Spelarna är riktigt bra. Det märker man direkt. Man ser vilka kvaliteter de har, med och utan boll. Det är bara bra intryck. Staden har jag inte sett så mycket av ännu, men det verkar vara en trevlig stad med bra folk.

...att ställa om från kontringsspel i Gefle till mer bollinnehav i Helsingborg:
- Klart det blir annorlunda. Men folk ser mig som en viss sorts spelare, bara för att Gefle spelade på ett visst sätt. Det gäller bara att komma in i det. Fotboll är alltid fotboll. Det gäller att göra mål. Hur man spelar lär man sig ganska fort.

..tiden i AIK:
- När jag kom dit försökte jag bara lära mig så mycket som möjligt och utvecklas. Jag var inte tillräckligt bra för att ta en plats. Jag är inte besviken på något sätt. Det var ett väldigt stort steg och jag behövde lämna sen.

Första träningen blev tuff.
Alexander Gerndt, 24, hade svårt att förstå instruktionerna som tränarna ropade ut och fick hela tiden hjälp av sina nya lagkompisar.
Men skyttekungen är äntligen på plats i Helsingborg, efter några sista tuffa dagar i Gävle - där folket på stan tittade på honom med ilska i blicken.
- De ser mig som en svikare, säger Gerndt.
Vad kommer att bli tuffast för dig i Helsingborg?
- Att få speltid. Det kommer krävas en hel del bra prestationer för att jag ska få chansen. Jag räknar absolut inte med att gå rakt in i startelvan.
Du värvas in som Helsingborgs nya guldvapen. Hur ska du klara pressen?
- Det är press när man kommer till de som leder allsvenskan. Men jag vet vad jag är här för att göra och ska fokusera på det.
Alexander Gerndt har fått sitt stora genombrott i allsvenskan den här säsongen.
Han har smällt in åtta mål och jagades av flera proffsklubbar ute i Europa innan han skrev på kontraktet med Helsingborg i lördags.
Men livet hade kunnat sett helt annorlunda ut för Gerndt.

För två år sen kolliderade han med en lagkamrat på träning, voltade i luften och landade på ryggen.
- Jag försökte ställa mig upp, men det gick inte. Jag förstod inte. Jag tänkte: "Okej, jag kan inte ställa mig upp. Vad gör jag nu?", säger Gerndt.
Vad hände sen?
- Jag ropade på sjukgymnasten. Han undrade vad jag ville. När jag förklarade förstod han direkt att det inte var så jävla bra.
Hur var tiden på sjukhuset?
- Jag var där i två veckor. I början fick jag olika svar hela tiden. En läkare trodde att jag hade brutit ryggen. Det enda man känner då är att spela fotboll betyder ingenting egentligen. Jag kanske inte skulle kunna leka med min son Leo (nu 3 år) igen. Min dotter Leia (1 år) var inte född då. Det var den jobbiga biten. Just den känslan, att inte kunna leka med min son igen. Fotbollen är mitt jobb, men familjen kommer jag ha hela livet. Det var otroligt jobbigt.
Var de med dig mycket på sjukhuset?
- Ja, Leo och min fru My var där mycket. Jag fick väldigt starka mediciner och kommer inte ihåg mycket från den första tiden. Det är bara dimma. Men jag vet att de var där.
Hur kom du tillbaka från skadan?
- Nerverna som går ut till vänsterbenet slogs ut av smällen. De slutade att fungera liksom. Jag kunde inte använda vänsterbenet alls på två veckor, inte ens stödja på det. Sen en morgon var allting precis som vanligt igen. Det var... Det var liksom... Ja... Det var bara underbart. Jag ville bara träna, köra direkt, springa. Men vi tog det sakta och nu är det helt bra.
- Jag fick komma in mot Kalmar FF borta i slutet av säsongen 2008. Att bara få vara med igen var jätteskönt. Men det går ändå inte att jämföra med att gå ut och leka med min son eller bara gå på stan med min fru. Det var det som betydde något egentligen.

Fyra år tidigare var Alexander Gerndt inblandad i en annan stor händelse som hade kunnat förändra allt.
Tsunamin i Thailand.
Gerndt tittade på tv med mamma Kristina och bröderna Simon och Oliver i en bungalow på stranden - när jättevågen slog till.
- Vi fick inte upp dörren på grund av trycket och fick fly ut genom ett fönster. När vi kommer ut kastas mamma och Simon i väg med vattenmassorna, in under ett hus som har rasat samman. Jag lyckas få tag i Oliver och håller fast oss i en stolpe.
- Vi lyckades till slut ta oss upp på ett berg och var där i ett dygn. Sen kom vi ner till staden igen och såg förödelsen. Man såg otroligt många döda människor. Vi hade bara tur som överlevde.
Hur påverkade det där dig?
- Det var jobbigt när man kom hem. Vi hade svårt att gå ifrån varandra i familjen. Det var lite panikkänsla när alla inte var på samma ställe.
- Men det var skönt att ha fotbollen då, för att komma tillbaka till sitt vanliga liv. Jag spelade i Visby Gute då, på Gotland där jag växte upp.
Trots allt det där sitter du nu här som tvåa i skytteligan och serieledarnas nya stjärnvärvning...
- Klart jag är glad. Det här är en dröm jag har haft, att bli bra på fotboll och få vara med och slåss om ett SM-guld. Men samtidigt är jag otroligt tacksam för att min fru har orkat stå ut med mig under alla tuffa tider. Att hon har fött mina två barn och att vi är gifta. Det är det jag alltid har varit gladast för och alltid kommer att vara gladast för.

Det råder ingen tvekan om hur mycket familjen betyder för Alexander Gerndt.
I deras hem hänger jätteporträtt av honom och hustrun My, avklädda och tätt omslingrade.
Bilderna har även lagts ut på Facebook - och blivit en snackis bland lagkompisar och vänner. Alexander Gerndt med frun My.
- Det var vår julklapp till varandra. Vi ville göra någonting tillsammans. Vi har dem jättestora hemma. Jag gillar de där bilderna. Det är oss.
Du har en ny tatuering också, som My har gjort?
- Jag bad henne att göra någonting på morgonen när jag skulle åka hit och skriva på, i lördags. Att hon har gjort den här betyder mer än alla mina andra. Den här inte världens snyggaste, men den betyder väldigt mycket för mig.
Det är lite som Martin Mutumbas, fast mer kärleksfullt än kaxigt?
- Jag älskar min fru. Det är så jobbigt att hon och barnen inte har kommit hit till Helsingborg än. Jag ringer hela tiden. Hon tycker säkert att jag är jobbig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!