Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gåshud när 10 000 sjunger på måndag”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

AIK får ta in flest åskådare men Varberg förlorar publik på de nya restriktionerna.

Allsvenskan drar i gång igen under lördagen och SportExpressen har sammanställt hur många personer alla lag kan ta in på sina arenor.

– Vi blir av med nästan hälften av platserna, säger Varbergs klubbchef Dan Skogman till Hallands Nyheter.

– Det blir gåshud när 10 000 sjunger ”Snart skiner Poseidon” på måndag, säger Frida Seldén, evenemangsansvarig för IFK Göteborg. 

Restriktionerna har lättats och från och med den 1 juli tillåts 3000 åskådare på arenor utomhus i Sverige.

Dessutom kan flera arenor ta emot betydligt fler åskådare än så eftersom de kan delas in i flera sektioner som kan rymma 3000 personer.

Beskedet meddelades under måndagen.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, sa socialministern Lena Hallengren (S) då.

Det råder fortfarande vissa oklarheter kring hur många åskådare de olika allsvenska klubbarna kan ta in på sina arenor men de flesta har gett besked.

SportExpressen listar klubbarna och hur många åskådare de kan ta in.

AIK

Hela 15 340 personer kan gå på hemmamatchen mot Varberg.

”Publiksiffran för AIK Fotboll och Friends arena är nu justerad efter samtal med Sef och länsstyrelsen gällande de exakta riktlinjerna för arenans olika sektioner”, skriver klubben på sin hemsida.

Degerfors IF

Degerfors hade förhoppningar om att kunna ta in upp emot 2500 åskådare i lördagens match mot Östersund.

Det blir dock bara 1400 personer som kommer in på Stora Valla. De som kommer in är personer med årskort och därefter går övriga enskilda biljetter till medlemmar, samarbetspartners och supporterföreningar.

– Just nu är det mycket jobb, men när allt är klart på lördagsmorgonen kan vi ta på oss våra halsdukar och gå ner och njuta av att det blir hemmamatch med publik och förhoppningsvis fint väder, säger Degerfors ordförande Fredrik Rakar till NWT.

Djurgårdens IF

Klubben vet ännu inte hur många åskådare som kommer in på Tele 2 arena.

– Jätteroligt att vi äntligen får tillbaka vår publik. Det pågår diskussioner om exakt hur det här ska göras men våra förhoppningar är att vi ska få in alla våra ”säsongare”, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till klubbens hemsida.

IF Elfsborg

Elfsborg släpper in 3000 personer på Borås arena när Örebro kommer den 11 juli.

Klubben säljer bara sittplatsbiljetter till en början och det kommer det inte finnas några lösbiljetter att köpa. Man har sålt drygt 2000 säsongskort och har en kampanj för att komma upp till 3000.

IFK Göteborg

De nya riktlinjerna gör att Blåvitt kan ta in närmare 10 000 personer på Nya Ullevi

Frida Seldén, evenemangsansvarig, är glad.

– Nu vänder det! Det betyder hur mycket som helst. Det blir gåshud när 10 000 sjunger ”Snart skiner Poseidon” på måndag.

IFK Göteborgs ordinarie hemmaarena Gamla Ullevi har inte kapacitet för lika många åskådare under de rådande restriktionerna. Därför kommer Blåvitt att fortsätta spela på Nya Ullevi, eventuellt med undantag för en match i september om musikfestivalen Summerburst blir av.

Halmstads BK

Enligt Halmstads beräkningar kan man ta in exakt 1882 åskådare. 

Klubben ser över möjligheten att köpa in extra stolar för fler personer ska kunna komma.

– Att köpa in extra stolar är en möjlighet som vi har, men det är ett dyrt risktagande eftersom vi inte vet hur det blir med pandemin i framtiden, säger klubbchefen Jesper Westerberg till Hallandsposten.

Hammarby IF

Klubben har meddelat att man kommer kunna välkomna minst 3000 åskådare men att det sannolikt kommer bli fler eftersom man kan dela in Tele 2 arena i sektioner.

Säsongskortsinnehavarna prioriteras men eftersom klubben säljer många säsongskort gäller ”först till kvarn” bland personerna som inte har lottats att se någon av de tidigare matcherna. 

BK Häcken

Räknar med att kunna ta in 2000 åskådare på Bravida arena. 

Personer med årskort och partners har förtur till biljetterna och därefter släpps kvarvarande biljetter för allmän försäljning.

Kalmar FF

Under onsdagen meddelade klubben att man ännu inte kunde ge någon siffra på hur många åskådare som ska släppas in. Säsongskortsinnehavare prioriteras och därefter kan även lösbiljetter säljas.

Malmö FF

Klubben har ännu inte kommunicerat ut hur många som kan se lördagens match mot IFK Norrköping.

Mjällby AIF

Mjällby hoppas kunna ta emot 2000 åskådare i allsvenskans återstart.

Dels blir det mellan 1000 och 1500 supportrar på sittplatsläktarna och länsstyrelsen bedömer även att de båda ståplatsläktarna kan ha 250 personer som håller avstånd.

Säsongskortsinnehavare är garanterade plats.

IFK Norrköping

2740 personer kan gå på den kommande matchen mot Malmö.

Årskortsinnehavare kommer prioriteras och publiken ska spridas ut över hela arenan.

IK Sirius

Sirius hade förhoppningar om en kapacitet på 4000 åskådare men landade till sist i slutsatsen att man inte vågar ta in fler än 2600 personer till söndagens match mot Mjällby.

– Det måste finnas ett visst utrymme mellan varje sällskap och då är frågan från vilket avstånd man mäter och i vilken situation. Det har vi inte riktigt fått tydlighet i ännu och då kan vi behöva vara på den säkra sidan så vi inte gör bort oss, säger klubbdirektören Christer Abrahamsson till UNT.

Varbergs Bois

Varberg fick sätta jublet i halsen och klubben kan bara ta emot hälften av mängden åskådare som man först trodde att man skulle få ha på arenan.

– Tidigare räknade man med en meters avstånd mellan ansikten. Ingen trodde väl att man i samband med lättade restriktioner skulle skärpa kraven för social distansering, men det gör man, säger Varbergs klubbchef Dan Skogman till Hallands Nyheter.

Han fortsätter:

– Nu ska man i stället räkna med en meters avstånd mellan de yttre delarna av kroppen. Det gör att vi blir av med nästan hälften av platserna, från 770 till 392 personer.

Innan de nya restriktionerna som träder i kraft 1 juli kunde Varberg ta emot 500 åskådare och klubben blir alltså den enda i allsvenskan som drabbas negativt av förändringen.

Örebro SK

Klubben vet ännu inte exakt hur många åskådare man kan ta in i sin första hemmamatch efter uppehållet. 

– Jag skulle gissa att vi landar någonstans nära 3000 åskådare och förhoppningsvis lite mer än så, säger ÖSK:s klubbchef Simon Åström i en video på klubbens hemsida.

Östersunds FK

För ÖP har klubben meddelat att man tror att mellan 2000 och 3000 personer kan gå på den första matchen efter uppehållet. Cirka 900 säsongskortsinnehavare har förtur.