Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra potentiella motiv till skandalen

Svensk fotboll skakas av en skandal, då Jönköpings Södra-Östersund tvingades avbrytas.

Detta sedan en maskerad 17-åring från läktaren tog sig in på planen, jagade Östersunds målvakt Aly Keita, och slog ned honom bakifrån.

 Här är fyra motiv till händelsen.

 1. 1. Matchfixning

  Det är svårt att bortse från risken att det här rör sig om en spelskandal. Matchen kan ha gått snett utifrån någon/några tunga spelares perspektiv.

  Att då få matchen avbruten i sista minuten, och därmed insatserna återbetalda, kan ha varit en backup-plan hela tiden.

  Liknande motiv har legat bakom tidigare attacker som fått matcher avbrutna.

  Ett exempel är Roberto Rojas, i VM-kvalet till mästerskapet 1990. Chile låg under med 1-0 mot Brasilien då han kastade sig mot stolpen och skar sig själv med ett rakblad i ansiktet samtidigt, för att få matchen avbruten.


 2. 2. Alkohol

  Det går inte att blunda för att alkohol eller andra droger kan ha varit inblandade.

  Flera gånger tidigare i fotbollshistorien har en påverkad person stormat arenor och sedan ångrat sig å der grövsta dagen efter – till ingen nytta.

  Det mest kända exemplet är sannolikt när en dansk supporter stormade planen i matchen mot Sverige i EM-kvalet 2007. Sverige tilldömdes sedan segern och avancerade till EM.


 3. 3. Huliganattack

  Det kan röra sig om en klassisk huliganattack. Många, många gånger har planen stormats av uppmärksamhetstörstande huliganer.

  Ibland rör det sig "bara" om individer som vill få några sekunder i rampljuset, till exempel han som stormade planen i EM-finalen nyligen.

  Ibland har dock huliganer stormat med värre intentioner, som när svenske domaren Anders Frisk blev överfallen bakifrån under en match på Stockholms Stadion 1995.

  År 2009 sprang en huligan in på planen under kvalmatchen mellan Assyriska och Djurgården, och slog till Assyriskas spelare Andi Toompuu.


 4. 4. Personliga anledningar

  Ett motiv polisen alltid utreder i samband med misshandel är om det finns någon kontakt mellan de inblandade sedan tidigare. Hittills finns det ingenting som pekar på detta.

  Men man behöver också utesluta att det här inte grundar sig i någonting utanför fotbollsplanen.


Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!