Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fullständig härdsmälta – ett stort misslyckande”

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Hammarby startade fjolårssäsongen som en guldkandidat – och avslutade den på en blek åttondeplats.

När klubben utvärderar 2020 är domen tydlig:

– Det var ett enda stort misslyckande, säger klubbens vd Henrik Kindlund.

Siktet var inställt. Hammarby skulle slåss om Europaplatserna och utmana om guldet. Lagom i tid till att kvartsfinalerna i Svenska cupen skulle spelas bröt coronapandemin ut. Fotbollen sattes på paus i närmare tre månader.

– När vi skulle starta i gång igen i mitten av juni så fick vi inte i gång det. Det blev en väldigt konstig försäsong och vi var inte riktigt i form och fick en dålig start. Vi började utvärdera saker redan i mitten av juli och skruvade på olika saker och tyckte vi började få till det, då fick vi bakslag igen, säger Henrik Kindlund.

”Bajen” avslutade säsongen svagt och tog bara två poäng på de fem sista matcherna.

– Vi gör en usel avslutning. I de sista matcherna går luften ur oss, framför allt den där matchen mot Varberg är en riktig fullständig härdsmälta.

Hårda domen

Så vad var det som gick fel? Det mesta, menar Hammarbys vd.

– Man kan konstatera att vi inte gjorde det tillräckligt bra på något sätt. Vi fick inte ihop truppen som vi tänkt oss om man tittar på utfallet. Och i matcherna fungerade varken försvarsspelet eller anfallsspelet tillräckligt bra. Det var ett enda stort misslyckande helt enkelt.

– Det var egentligen ingen del i spelet som funkade. Princip ingen av våra spelare kom upp i den nivån som de ska vara på. Det var i slutändan nästan bara Gustav Ludwigson som gjorde det av spelarna. 

”Förtroendet för tränaren är någon form av färskvara”

Tränaren Stefan Billborn var hyllad efter den framgångsrika förrförra säsongen, och ifrågasatt efter fjolåret. Trots en åttondeplats har Hammarby beslutat att Billborn är rätt person att leda laget när allsvenskan sprakar i gång. Men resultaten kommer styra, medger Kindlund.

– I grunden och botten kommer han ha förtroende oavsett start. Sen är det så, det är en resultatorienterad bransch. Även om vi vet att Stefan är en jätte-jättebra fotbollstränare så är det ju i alla klubbar, förtroendet för tränaren är någon form av färskvara. Men det gäller spelarna, sportchefen och i förlängningen någonstans mig själv också.

– Där vi är som organisation och rent ekonomiskt ska vi vara med och komma toppa tre och verkligen vara med och utmana där uppe. Att komma sexa, sjua, åtta är inget alternativ för oss.

Ute efter försvarsspelare

När säsongen startar kommer Stefan Billborn ha ett ess i rockärmen. Varbergs anfallare Astrit Selmani har skrivit på ett fyraårskontrakt.

– Astrit kommer med både poäng, en väldigt hård arbetsinsats och ett väldigt bra presspel som vi tror kommer passa oss. Vi tappade Nikola Djurdjic ganska sent inför förra säsongen, och vi lyckades inte i vårt presspel förra året. Det tänker vi att vi har betydligt bättre förutsättningar att göra med Astrit.

– Sen kommer det säkert kommer vi säkert värva någon eller några spelare till, framför allt kanske det kommer in någon och förstärker backlinjen, säger Henrik Kindlund.