Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fransson klar för schweiziska Basel

Foto: Josefine Loftenius
Foto: Peter Holgersson

IFK Norrköping säljer Alexander Fransson till FC Basel för cirka 18 miljoner kronor.

Mittfältaren presenterades officiellt av den Schweiziska klubben under lördagen.

- En häftig utmaning i en storklubb som alltid spelar i de stora europeiska cuperna, säger Fransson till IFK Norrköpings hemsida.

Det var för några dagar sedan som SportExpressen avslöjade att FC Basel vunnit dragkampen om IFK Norrköpings U21-landslagsman Alexander Fransson.

Detta i kamp med FC Nantes och KAA Gent. Mittfältaren var också och besökte den belgiska Champions League-klubben i lördags och såg också lagets match mot Mechelen. Men valde senare att tacka nej till klubbens bud.

Under tisdagen gick färden till Schweiz och FC Basel där Fransson genomgick den obligatoriska läkarundersökningen och senare också skrev på kontraktet med klubben.

Därmed står det nu klart att Basel köper loss Fransson från Norrköping. Hos den schweiziska ligaledaren ersätter han därmed Mohamed Elneny som är på väg till Premier League-laget Arsenal.

"Tror mycket på mig"

Fransson presenterades också officiellt under lördagen.

–De tror mycket på mig och att jag kan utvecklas där. Även om beslutet att lämna Norrköping och klubben i mitt hjärta var oerhört jobbigt att ta så känner jag mig fotbollsmässigt redo för nästa steg, säger Alexander Fransson till klubbens hemsida.

Han hoppas kunna återvända till Norrköping en dag.

–Jag hoppas kunna återvända till IFK Norrköping som en bättre spelare i framtiden – hoppas de vill ha mig då.

Övergångssumman hamnar enligt schweiziska uppgifter på sammanlagt omkring 18 miljoner kronor plus att IFK Norrköping har en vidarförsäljningsklausul inskrivet i kontraktet

- Jag och min kollega Daniel (Majstorovic) har haft en mycket bra dialog med IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt från det att de första kontakterna togs. Vi är självklart glada över att affären nu är klar och att det blev bra för både klubben och spelaren, säger agenten Miro Jaganjac, som representerat IFK Norrköping i förhandlingarna.

Leder ligan överlägset

Basel leder ligan överlägset och Fransson kommer att åka med A-landslaget på Januariturnén till Abu Dhabi.

Vinterturnén startar i dag och pågår till den 10 januari. I Abu Dhabi ska Sverige möta först Estland och sedan Hasse Backes Finland

- Det har varit oerhört stort intresse för Alle från ett flertal stora klubbar i Europa. Till slut valde han ut tre av dem som mest intressanta och vi åkte på besök till två av dem, säger hans agent Patrik Mörk.

Varför blev det Basel?

- I slutändan var FC Basel ändå ett enkelt val för Alle. En klubb som spelat i Champions Leagues gruppspel fyra av de sex senaste åren och är outstanding på att utveckla talanger till storspelare. Är man bra i Basel kan man gå vidare till vilken klubb som helst i Europa.

- Härligt att få denna affär på plats och det har varit ett bra samarbete med Miro Jaganjac och Daniel Majstorovic som företrätt IFK Norrköping i övergången.