Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Framtiden ser ljus ut för unga lagbygget

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Gif Sundsvall är tillbaka i allsvenskan – och framtiden ser väldigt ljus ut för Giffarnas unga lagbygge. 

Men det är nu det verkligt tuffa jobbet börjar. 

Gif Sundsvall var inför säsongen storfavoriter till att gå upp i allsvenskan. Med klassvärvningar som Linus Hallenius, Pontus Engblom och Robert Lundström var det heller inte så konstigt. Det enda riktiga stora frågetecknet var kring hur tränaren Andreas Pettersson, som lämnade för att bli assisterande förbundskapten i U21-landslaget, skulle ersättas. Pettersson var innan en extremt viktig pusselbit i Sundsvall och till en början av säsongen såg det heller inte ut som det skulle gå så där jättebra för det topptippade norrlandslaget. Framför allt kom svackan i somras där laget förlorade mot såväl Landskrona som AFC Eskilstuna och bara fick med sig oavgjort mot Falkenberg och Brage. Resultat som också sa en del om klassen på superettan den här säsongen. 

Den har varit allt annan än hög och en svagare superetta har vi knappast sett tidigare. Det är ett faktum. Däremot har det varit imponerande att se hur tränarna Henrik Åhnstrand och Brian Clarhaut har vågat, och kanske i viss mån också tvingats, till att satsa ungt och hemvävt. När Giffarna säkrade allsvenskt spel på ett kylslaget NP3 arena under lördagseftermiddagen spelade Ludvig Nåvik, 18, centralt på mittfältet. Han har utvecklats till en mycket bra superettan-spelare och tillsammans med övriga talanger som Paya Pichkah, Jesper Carström, Albin Palmlöf och Johan Bengtsson ser framtiden ljus ut för Sundsvall. Där kan det nog hända att ett par allsvenska klubbar försöker att fynda. Även om det ser ljust ut gällande kontraktssituationen för Sundsvall, få kontrakt går ut, är det nu det verkligt svåra jobbet börjar för Urban Hagblom. 

Mister Gif Sundsvall kan inte nog hyllas för det jobb han gör, trots en tuff ekonomisk situation och lite avlastning. Det kommer bli tuffare än någonsin nu. Allsvenskt avancemang innebär ett rejält tillskott i kassan då tv-pengarna är helt andra än i superettan. Ett mycket välkommet tillskott för Sundsvall, som är hårt pressat ekonomiskt. Däremot är det ingen fara för elitlicensen, men att det skulle finnas speciellt mycket pengar att satsa för till 2022, är knappast troligt. Därför krävs det fingertoppskänsla och smarta värvningar inför nästa säsong för att den allsvenska sejouren inte bara ska bli ettårig. Skillnaden mellan superettan och allsvenskan har nog aldrig varit större, så därför blir det ett hårt och tufft jobb. 

Dessutom måste klubben försöka lösa frågan som gäckat klubben under flera års tid nu. Hur ska man locka publiken till NP3 arena? Senast när Joel Cedergren var tränare spelade Sundsvall bra mycket mer underhållande, men hade ändå svårt att locka publik till matcherna varje vecka. Nu spelar man mer rakare, inte lika roligt att titta på, men bra mycket mer effektivare. Att locka publik till NP3 arena och att värva ihop ett slagkraftigt lag till 2022 blir Urban Hagbloms absolut viktigaste uppgift. Men det är inget han tänker på just i kväll, när han firar den mer än välförtjänta uppflyttningen till allsvenskan.