Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Fotbollsfrun" om sin man Joachim Lantz - kultspelare i Kalmar

I SKUGGAN AV FRUN. Malin Wollin är känd i stora kretsar för sin populära blogg - maken Joachim Lantz är kändis bland Kalmars fans.
Foto: Petter Nilsson Nils

KALMAR. Utanför Fredriksskans är han "den där killen som är ihop med Fotbollsfrun". Hon som skriver så roligt och som tränaren Nanne Bergstrand menar inte går att kontrollera. 

Men bland Kalmars fans är Joachim Lantz en kultspelare som möts av glada tillrop varje gång han rensar upp bollen på läktaren. 

De glömmer aldrig den dagen han räddade föreningen från en kris.

Sommartid har blivit vintertid och mörkret sänker sig tidigt över stan. Det är kallt, det är folktomma gator, det är charmlöst.

 Det är en måndag i Kalmar.

 I familjen Wollin-Lantzs radhus är det dock både varmt och mysigt. Om än något kaotiskt. Astrid har blivit sjuk lagom till sin sjätte födelsedag. Hennes syster Saga, 4, vill inte äta upp sina champinjoner och sex veckor gamla Arvid bara skriker.

 Så här kan också vardagen se ut för en spelare på guldjakt. Joachim Lantz är inte direkt killen som spelar Playstation mellan träningarna.

 - Det är nyttigt att ha något meningsfullt att göra vid sidan om fotbollen, säger Joachim som även jobbar som miljökonsult.

 Malin Wollin står i köket varifrån hon hela tiden kärleksgnabbas med Joachim. När han beskriver sig själv som spelare - "anpassningsbar, inte den som hamnar i konflikter" - skjuter Malin genast in:

 - Precis så är du ju i vårt förhållande också.

 Malin skulle gärna se att Joachim hamnade i bråk lite oftare. I alla fall på planen.

 - Jag älskar när han bröstar upp sig mot en annan spelare. Du vet, när de börjar gruffa med varandra. Det är sexigt. Men det bästa är när två andra spelare börjar bråka och Joachim är den som kommer in och avstyr. Fan vad jag älskar honom då.

 Under skribentnamnet "Fotbollsfrun" har Malin Wollin levererat otaliga vassa krönikor och blogginlägg. Det är hon som är stjärnan i familjen. Det är hon som blir inbjuden till tv-shower. Nyligen var hon gäst i "Studio Belinda" på TV8. 

 - Jag har faktiskt inte hunnit se programmet än, säger Joachim.

 - "Har inte hunnit se", härmar Malin. Du skulle inte ens kolla om jag vann Nobelpriset.

 - Jo, då skulle jag nog titta.

Jag gillade när du berättade om er första dejt. När du sa att du fick betala eftersom Joachim "inte ville spräcka en femhundring".

 Malin skrattar lite nervöst medan hennes sambo spelar upprörd.

 - Drog du upp den igen!? Så jävla orättvist. Jag betalade ju allt i ett halvår framöver efter det.


Joachim Lantz började spela i Kalmar FF redan som sexåring. På den tiden hette inte den främsta rivalen Elfsborg - utan Kalmar AIK. 

 - När vi spelade fotboll på skolgården körde vi alltid låtsasmatcher mellan FF och AIK. Och när vår familj flyttade till den norra delen av stan var jag ensam i skolan om att hålla på FF. Alla andra höll på Kalmar AIK. Känns ju lite skumt i dag.

 Hans första säsong i a-laget är ett år alla i föreningen vill glömma. Det var 1996 och KFF ramlade ner i division 2. I det läget flyttade Joachim till Västerås för att plugga. När han kom tillbaka låg laget i superettan och säsongen 2000 blev jobbig. KFF hotades återigen av division 2-spel när Joachim Lantz räddade kontraktet med ett sent mål borta mot Sylvia. 

 Det är ett klassiskt mål som alla supportrar minns. Kanske är det därför Joachim har getts smeknamnet "Jesus". Kanske är det därför han har en egen sång på Fredriksskans. Kanske är det därför publiken har överseende - och till och med uppskattar - hans grovrensningar, medan de i stället ojar sig när den långe mittbacken försöker sig på ett avancerat uppspel.

 - Folk känner mig på Fredriksskans, konstaterar Joachim.


Den här säsongen inledde han utanför startelvan. Men i somras ersatte Joachim den skadade Patrik "Bagarn" Rosengren i mittförsvaret, och när Bagarn väl blev frisk lyckades han inte ta tillbaka sin plats. KFF:s lagkapten Henrik Rydström hävdar att ingen i laget reflekterade över att Lantz var petad, men att han paradoxalt nog ändå bidrar med saker nu när han spelar.

 Rydström:

 - Jocke är lite av en teflonkille - allt rinner av honom. Han är ju på ett sätt Kalmar FF i ett nötskal eftersom han väldigt tydligt finner sig i sina förutsättningar och försöker göra det bästa av det. 

 Med tre omgångar kvar är KFF redan och tafsar på Lennart Johanssons pokal. I kväll väntar Gefle hemma.

 - Lurigt lag, tycker Joachim Lantz.

 - Ett skitlag, tycker Malin Wollin.

 Joachim skrattar. Lagkamraterna kommenterar ofta Malins fotbollsåsikter. Med tiden har hon lärt sig att uppskatta sporten och hon skriver gärna om hur Joachim sköter sig. Får han underkänt av en tidning kan hon försvara honom med motiveringen: "Och han som inte gjorde ett enda självmål."

 Kalmar har flera bloggande spelare och Nanne Bergstrand brukar be dem att inte avslöja för mycket om vad laget har för sig.

 - "Men den där Fotbollsfrun kan du förstås inte kontrollera", brukar han säga om Malin, berättar Joachim.

Vad tycker du om hennes skrivande?

 - Det är roligt, hon är duktig. Vi satte upp några regler när hon började, men egentligen skriver hon vad hon vill. 

 - Men ibland kommer Joachim hem från träningen och säger att de ska "mörka sina skador". Då blir jag nervös att jag ska råka avslöja det.


Lille Arvid skriker fortfarande. Saga ger mig de äckliga champinjonerna och Astrid kämpar mot förkylningen. 

 - Lilla gumman, säger Malin. Ska du vara sjuk på din egen födelsedag?

 - Det fina, säger Joachim, är att man får presenter ändå.

 Kalas blir det också, oavsett hälsotillstånd. Joachim suckar och säger att i Småland dyker det alltid upp väldigt många när det vankas kalas. Oavsett vem som fyller. När han gruvar sig över barnkalaset känns den allsvenska slutspurten väldigt långt borta. Men i kväll står fansens kultspelare nummer ett redo igen. 

 Teflonkillen. 

 Jesus. 

 Trebarnspappan Joachim Lantz.

 Någonstans på läktaren sitter en krönikör och hoppas att hennes kille ska brösta upp sig.

FAKTA

MANNEN MED DE MÅNGA SMEKNAMNENNAMN: Joachim Lantz
ÅLDER: 31.
KLUBB: Kalmar FF.
MODERKLUBB: Kalmar FF.
ÖVRIGA KLUBBAR: IFK Västerås 1997-2000 (medan han pluggade).
POSITION: Mittback.
YRKE: Fotbollsspelare och miljökonsult.
FAMILJ: Sambon Malin Wollin, mera känd som "Fotbollsfrun". Barnen Astrid, 6, Saga, 4, och Arvid, 6 veckor.
STYRKOR SOM SPELARE: Snabb. Läser spelet bra.
STYRKOR SOM SAMBO: Snäll, anpassningsbar.
SMEKNAMN: "Jocke", "Tjänstemannen", "Jesus".

LAGKAPTEN RYDSTRÖM OM LANTZ


"Jag kallar honom 'Tjänstemannen'. Han är en typisk tjänsteman som får en uppgift och löser den. Och direkt tar sig an nästa uppgift. Samtidigt är han beläst, social och ingen som man stampar på. Även om det utåt sett kan tyckas som om Malin gör som hon vill. Det är inte alla män som skulle klarat en sådan situation, men för Lantz är det inga problem. Sedan har han ALDRIG haft fel. Han har ALLTID en förklaring till varför det blev som det blev, vilket vi andra bara kan skratta åt. Han är också den ende som hela tiden dömer offside på träningarna. Allt det här kan man säga till honom - han har distans."