Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: Förbundet startar en utredning

Foto: BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas på flera punkter.

Nu startar Svenska fotbollförbundet en utredning, vilket Östersunds-Posten var först med att berätta.

– Vi behöver ta in det här och läsa in oss själva och analysera innan man kan dra några slutsatser av det, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till tidningen.

Förbundets besked kommer i sin tur efter att åklagaren Niklas Jeppsson valt att väcka åtal mot både Kindberg och en affärspartner som också figurerar i fallet.

Det var den 17 april i år som Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia mot Östersundshem och Östersunds Fotbollsklubb. Ordföranden Daniel Kindbergs dator beslagtogs och han satt själv anhållen i två dagar. Han blev delgiven misstanke gällande grovt bedrägeri samt medhjälp till grovt bokföringsbrott, men åtalas alltså nu på flera punkter: Grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, för grovt bokföringsbrott och för medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

SportExpressen kunde tidigare under året rapportera att Skatteverket misstänkte att en nära affärspartner till Kindberg har fört över miljontals kronor i sponsring till Östersunds FK utan några motkrav. Affärspartnern i fråga blev också häktad i samband med razzian. 

Kindberg fick under härvan avgå som vd för fastighetsbolaget Östersundshem. De utförde en internutredning och meddelade att bolaget blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Han har hela tiden nekat till brott. 

 

Förbundet startar utredning

Svenska fotbollförbundet har efter att misstankarna mot Kindberg rapporterats sagt sig följa ärendets utveckling i väntan på en rättslig process, men efter att åtalet väcktes lämnade man ett annat besked.

Enligt Östersunds-Posten inleder SvFF nu en egen utredning av fallet där dess licensnämnd ska titta på informationen som framkommer och den rättsliga utgången.

– Vi behöver ta in det här och läsa in oss själva och analysera innan man kan dra några slutsatser av det. Men det finns all anledning utifrån det du beskriver att göra det, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till tidningen.

Han vill dock inte spekulera i eventuella konsekvenser för ÖFK om förbundet själva skulle göra en anmälan.

– Jag kan konstatera att det här, mig veterligen, aldrig tidigare inträffat, men det är klart att det ligger nära till hands att det är licensnämnden som får väcka en sådan fråga till ett representantskap, säger han.