Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Förstår inte varför fansen gjorde så”

Höjdpunkter: AIK-IF Elfsborg
Allt som allt stod anfallaren Miran Burgic för elva mål under sin tid i AIK. Foto: NILS PETTER NILSSON
Miran Burgic gjorde hattrick i sin sista match någonsin i AIK:s matchtröja. Foto: NILS PETTER NILSSON

Han lämnade sin slovenska moderklubb och skrev på för AIK.

Fyra år och ett SM-guld senare lämnade han genom att göra hattrick i sin sista match.

– Supportrarna fick det att kännas som att jag spelade i en av de största ligorna, säger anfallaren Miran Burgic, som lade skorna på hyllan tidigare under sommaren.

52 matcher.

11 mål.

20 assister.

Dessutom både ett SM-guld och ett guld i svenska cupen – samma år. 

Miran Burgics fyra år långa sejour i AIK blev en minst sagt produktiv historia. 

– AIK är en storklubb med grymma supportrar och det var fint att få representera dem. Det kändes alltid som att jag spelade i ett mycket större fotbollsland eftersom det var 20 000 åskådare på läktarna. Det är otroligt ovanligt med så stora publiksiffror, inte minst här hemma i Slovenien, säger han. 

Visste du innan du skrev på för AIK hur pass stor klubben var?

– Nej, inte alls. Jag kände till några klubbar innan jag flyttade dit, som AIK, IFK Göteborg och Malmö FF. Men jag visste inget alls om ligan, så jag blev positivt överraskad när jag kom till Sverige. 

Vann SM-guld 2009

Miran Burgics mest produktiva säsong i den gulsvarta tröjan stod han för 2008 när han nätade fem gånger på 23 allsvenska matcher.

Men höjdpunkten var utan några som helst tvivel säsongen därpå, trots att anfallaren då plågades av skador.

AIK och IFK Göteborg gjorde upp om SM-guldet och först i den allra sista omgången avgjordes allsvenskan.

På Gamla Ullevi.

Med AIK på en sida och IFK Göteborg på den andra.

– När jag stod där i den stunden kunde jag inte förstå hur stort det var. AIK hade inte vunnit titeln på många år innan den säsongen, men det var först när jag lämnade Sverige som förstod jag hur stort det var, säger Miran Burgic.

– Jag minns att det var helt galet hemma i Stockholm den natten. Det var sjukt många supportrar på plats. Det är ett riktigt fint minne. 

För nio år sedan tackade Miran Burgic adjö till AIK genom att göra hattrick i sin allra sista match på Råsunda mot Åtvidaberg. Därefter provade han lyckan i Cypern under ett år, innan han återvände hem till Slovenien.

Sedan han lämnade Stockholm har han fortsatt följa AIK, men utan att kunna se laget live.

Den saken ändrades först ifjol, när han bänkade sig på Friends arena och fick se AIK besegra Kalmar med 1-0 på hemmaplan. 

– Jag för nog tur med mig. Jag var där för första gången förra året och det var första gången sedan jag lämnade som AIK vann guld, skrattar han. 

Miran Burgics karriär i AIK

Matcher: 52

Mål: 11

Assist: 20

Gula kort: 3

Speltid totalt: 2 477 minuter 

”Jag förstår det inte alls”

Det finns däremot en sak som Miran Burgic aldrig blev helt klok på under sina år i AIK:

– Jag förstår fortfarande inte varför supportrarna inte dök upp till våra europeiska matcher. Det är inte alls som Maribor eller Domžale, som gör sina Europamatcher till de största på hela året, säger han, och utvecklar: 

– När jag var i AIK kunde vi möta Kalmar och ha 15 000 åskådare. Tre dagar senare spelade vi i Europa och då kom det inte ens 10 000 personer. Jag förstår det fortfarande inte alls. 

Finns det någonting du saknar från Sverige? 

– Jag saknar absolut inte vintern! Men Stockholm som stad är en underbar plats att bo i och jag säger samma sak till alla jag träffar: Sverige är ett riktigt bra land att bosätta sig i. Folket är utbildade och trevliga, det är inget sammanträffande att Sverige alltid är i topp när den bästa levnadsstandarden listas.

I sin sista match för AIK gjorde Miran Burgic hattrick. På bilden firar han sitt andra av de tre målen hemma mot Åtvidaberg. Foto: NILS PETTER NILSSON

Har tagit över som sportchef i moderklubben

Trots att Miran Burgic bara hunnit blir 34 år gammal har han redan lagt sina slovenska fotbollsskor på hyllan. 

En 2-0-förlust i vårens säsongsavslutning mot Maribor fick bli hans allra sista framträdande på fotbollsplanen.

En på många sätt dyster tillställning.

Förutom att det blev Miran Burgics svanesång förkunnande matchen även att ND Gorcia åkte ur den slovenska högsta ligan – klubbens första degradering någonsin.

– Det är denna klubb som min karriär började i och det är denna klubb min karriär slutade i. Det är ett av de mest anrika lagen i Slovenien, med tredje mest titlar i landet. Målsättningen är att vi ska gå upp direkt igen, säger Miran Burgic, som förra månaden tog över som klubbens sportchef:

– Det är ett svårt arbete och vi har hamnat i en svår situation. Det blir mycket telefonsamtal och mycket scouting.