Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen för allsvenskan – då kommer beskedet

Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sebastian Larsson firar efter segern mot Hammarby i juni 2019.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Hammarbys Dennis Widgren, Muamer Tankovic och Darijan Bojanic.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

EM 2020 inställt.

Det gör att framtiden klarnar om när allsvenskans premiär kan spelas.

– Vi räknar med att kommunicera ett beslut på torsdag eller senast fredag, säger Sefs vd Mats Enquist.

Som SportExpressen avslöjade på måndagen är hetaste alternativet en seriestart i juni – men man arbetar efter fyra olika hypotetiska scenarion.

Svensk klubbfotboll har den senaste veckan suttit fast i ett moment 22 kring hur man ska kunna planera för en uppskjuten seriestart.

Detta på grund av att två månader i mitten av maj till mitten av juni blockerats av EM-slutspelet 2020.

När beskedet nu kommit att EM ställts in går svensk klubbfotboll i skarpt läge angående arbetet att vara redo att spela allsvenskan så fort det bara går.

Mats Enquist är vd för de svenska elitklubbarnas intresseorganisation Sef. Han säger om beslutet att ställa in EM.

– Det var ett välkommet och nödvändigt beslut i dessa svåra tider. Under onsdag-torsdag kommer vi att samtala med klubbarna och Svenska Fotbollförbundet om vilka alternativ vi ser. Vi räknar med att kommunicera ett beslut på torsdag eller senast fredag, säger Enquist.

Den fjärde april var det tänkt att allsvenskan 2020 skulle sparka i gång säsongen, men förra veckan förbjöd regeringen, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten, folksamlingar på 500 personer eller fler. Enligt myndighetens generalsekreterare Johan Carlson gäller beslutet i två månader.

Vad det innebär? 

En tidig säsongsstart av allsvenskan skulle spelas inför tomma läkare och konsekvensen hade varit ett stort ekonomiskt dråpslag mot många av föreningarna. Vissa skulle ha svårt att till och med undvika konkurs.

På måndagen sammanträdde företrädare för klubbarna i allsvenskan och superettan för att diskutera olika lösningar på situationen tillsammans med Svensk Elitfotboll (SEF). Inget definitivt beslut om allsvenskans start fattades men SEF kommunicerade kort efter mötet att viljan är att ”hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik”.

Fyra olika scenarion diskuterades

SportExpressen kunde på måndagen berätta att på SEF:s möte med klubbcheferna så diskuterades ett antal olika alternativ och vilka konsekvenser de får. Fyra av förslagen var:

en allsvensk premiär i mitten av april

en allsvensk premiär i början av maj

en allsvensk premiär i början av juni

en allsvensk premiär i juli

Beskedet på måndagen var att ett nytt sammanträde ska äga rum på onsdag eller torsdag, efter att EM-beslutet fattats. Enligt SportExpressens uppgifter väntar man sig då att utgå från ”skarpa” scenarier och försöka fatta ett beslut.

Håkan Strandlund, ekonomichef och tillförordnad vd i AIK om måndagens möte.

– Vi diskuterade allt från ett kortare scenario till ett längre scenario. Det är svårt att se vad som kommer att hända i nuläget men mycket hänger på vad Uefa beslutar om EM-slutspelet i sommar, säger han.

Örebro SK:s vd och klubbchef Simon Åström förklarar att man under mötet gjorde en konsekvensanalys av de fyra olika scenarierna som SportExpressen redogjort för ovan.

– Man tittar på vad olika tänkbara scenarion får för konsekvenser och hur skulle spelordningen se ut givet olika typer av scenarier. Det var väl egentligen det som gicks igenom, det är självklarheter att titta på så att man har ett bra beslutsunderlag så att man inte får för sig att ”det här är ett bra datum att dra i gång”. 

– Vi tittar på det ur alla vinklar och alla val vi ställs inför kommer med konsekvenser utifrån hur det påverkar spelordningen och ekonomin. Egentligen var det en del av ett beslutsunderlag för att titta på vad olika delar får för konsekvenser. Vi kommer fortsätta jobba med det i veckan för allas ambition är att så snabbt som möjligt komma fram till ett beslut.

Ser juni som rimligt för premiären

Varbergs Bois klubbchef Dan Skogman ser juni som en realistisk målsättning för en allsvensk premiär med publik på läktarna.

– Utifrån uppgifterna vi har, och om vi vill spela med publik, så är det första möjliga datumet den 1:a juni. Då är det möjligt att slutföra säsongen på ett vettigt sätt. Skulle vi börja ännu senare måste vi vara spelbara varannan dag, det blir ju inte bra.

Så 1:a juni känns som ett realistiskt speldatum?

– Jag tycker det, utifrån det jag kan överblicka både från vad Folkhälsomyndigheten har sagt med trolig utveckling av sjukdomen och när den peakar. Men det är spekulation, men en spekulation som jag har är att en möjlig start är den 1:a juni förhoppningsvis med publik.

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson berättar att det optimala är att sätta ett datum så långt fram som möjligt.

– Vi pratade om olika scenarion och hur långt vi kan skjuta på starten för att få in hela allsvenskan, vi ska så tidigt som möjligt fatta ett beslut som sätter det här datumet så långt fram som möjligt, men ändå göra det möjligt för oss att lyckas. Ju längre fram vi sätter datumet desto större är chansen, säger han.

Enligt våra uppgifter diskuterades fyra olika scenarion på mötet. Det första att spela i mitten av april, det andra i början av maj, det tredje i början på juni och fjärde i värsta fall i juli. Vad säger du?

– Det var ungefär så, kan man säga. Samtidigt när vi pratade om olika scenarion så sa vi att ju längre fram vi sätter datumet, ju större chans har vi att spela. Det kommer kräva en hel del omplanering och arbete. Ponera att vi hade satt första maj och sedan planerar vi för det, och så ändrar vi om, men sedan så kommer vi ändå inte kunna starta då för att det är för tidigt satt. 

– Det kanske inte är rimligt att vi kommer i gång så tidigt. Vi var inne på att försöka skjuta fram det så mycket det går. 

Vilket är det troligaste startdatumet för allsvenskan? Är det den 1-4:e juni?

– Ja, någonstans där. Jag hoppas på det. Det hade gett oss möjligheter att genomföra allsvenskan, dock med ett kompakt schema så klart, och kanske en förlängd allsvenska i november. 

Beslut om EM blir avgörande

Det fanns en samsyn bland svenska klubbar att man gärna såg att EM 2020 flyttas fram.

Vilket nu också skett.

– Vi har sagt att vi ska vara redo och på tårna för ett möte redan på onsdag. Vi är redo för ett nytt möte ganska omgående, säger Fredrik Danielsson.