Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre AIK-stjärnan döms för mutbrott

Se Noa Bachners tidigare rapport från fallet
Dickson Etuhu under rättegången.Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Förre AIK-målvakten Kenny Stamatopolous.Foto: NILS PETTER NILSSON

Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom mot den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu och en annan före detta elitspelare. 

Männen döms för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter.

Det meddelade Svea hovrätt klockan 11.00 på onsdagen.

– Dickson är så klart chockad och besviken. Allt talar för att vi kommer att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger Etuhus advokat Johan Åkermark.

Det var på morgonen den 18:e maj 2017 som beskedet kom att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp. Anledningen var att en spelare i AIK, målvakten Kenny Stamatopolous som senare skulle träda fram med sitt namn i SportExpressen, påstod sig ha utsatts för ett mutförsök och larmade klubben om detta.

En polisutredning startades och i november 2018 hölls huvudförhandlingarna i Stockholms Tingsrätt, där den före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu, som valt att träda fram i en intervju med Dagens Nyheter, och en före detta elitspelare stod åtalade för grovt mutbrott. Båda de misstänkta männen vittnade, liksom bland andra Kenny Stamatopolous och AIK:s tränare Rikard Norling.

Friades i tingsrätten

Stockholms tingsrätt friade i december 2018 de båda åtalade männen med motiveringen:

"Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål där två personer har stått åtalade för grovt givande av muta. Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening."

Domen överklagades av kammaråklagare Johan Lindmark till Svea hovrätt som i dag på onsdagen kom med sin dom.

Ändrar tingsrättens dom

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer de båda männen för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter.

I ett pressmeddelande från Svea hovrätt står det:

”Hovrätten kommer fram till att det är fotbollsspelarens uppgifter som ska läggas till grund för bedömningen av vad som sades mellan männen och honom. Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Hovrätten anser att det är utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp.

Enligt hovrätten ska brottet rubriceras som ett brott av normalgraden. Hovrätten bestämmer påföljden för båda männen till villkorlig dom och dagsböter.”

Åklagaren Johan Lindmark är nöjd med utfallet.

– Det var med tillfredsställelse jag tog emot domen i dag. Jag hade överklagat på den grunden att jag trodde att hovrätten skulle ändra sig och blev inte så överraskad när jag såg domen. Man kan aldrig så noga veta, men är givetvis nöjd med hovrättens resonemang, säger han.

Han tror även att hovrättens bedömning blir den slutliga i målet.

– Jag tror inte att Högsta domstolen skulle ta upp det här. Tingsrättens bedömning var inte riktigt med i överensstämmelse med hur domstolarna brukar bedöma den här typen av muterbjudande. De ställde upp väldigt höga krav i tingsrätten för vad som skulle krävas för att det här skulle vara ett straffbart muterbjudande. Min prognos är att Högsta domstolen inte tar upp det här. 

”Är chockad och besviken”

Under förhandlingen i hovrätten menade Dickson Etuhu att åtalet fått stora konsekvenser för hans liv.

– Det har förstört min historia, mitt liv. Jag kan inte jobba med det jag älskar och det som jag kan. De här anklagelserna har förstört mitt liv. Min inkomst från fotbollen har försvunnit, jag lever på besparingar och letar efter en ny karriärmöjlighet, sade han.

Hans ambition innan han blev misstänkt för mutbrott var att bli agent.

– Jag har alltid velat bli en agent, det har varit det naturliga för mig när jag slutade spela. Jag störtade ett agentföretag och började jobba i den branschen.

Etuhus advokat, Johan Åkermark, säger att han vill ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Jag har talat med Dickson, han är så klart chockad och besviken. Som vi ser är det enda nya som åklagaren åberopar och som Hovrätten fäster vikt vid i den viktiga delen, huruvida det är en fråga om muta eller inte, det är den här boken som han hänvisar till samt några rader i den boken, säger han.

– Allt talar för att vi kommer att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen. Jag tror att det kan finnas ganska goda chanser till det eftersom att det, som jag uppfattar det, den här rättsfrågan aldrig har prövats tidigare. Allt talar för att vi ska försöka få upp det här målet i Högsta domstolen.

AIK uttalar sig om Etuhu-domen

Nu uttalar sig AIK om domen.

– AIK Fotbolls anställda har i denna långa process stått upp för grundläggande värden inom idrotten, fotbollen och AIK Fotboll vilket jag känner en stor stolthet över. Att en före detta AIK-spelare blir dömd för detta är inget annat än en stor tragedi, säger sportchefen Björn Wesström i ett uttalande på klubbens hemsida. 

Kenny Stamatopolous:

– Det är skönt att prövningen är över och jag lägger i och med dagens besked detta bakom mig, säger han.