Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förhoppning om att hitta ett datum snart”

Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helsingborgs Andreas Granqvist under en match mot Djurgården.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Elitfotbollen väntar fortfarande på klartecken för att få starta i Sverige. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger på onsdagen att ett tv-förbud på sportbarer kan vara en del av lösningen.

– Vi har en förhoppning om att hitta ett datum relativt snart för när det här ska kunna sätta i gång, säger han enligt SvenskaFans.

De senaste veckorna har flera möten mellan Folkhälsomyndigheten, Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll ägt rum. Men inga definitiva besked om när allsvenskan kan tillåtas starta har kommit.

– Jag har svårt att förstå att Folkhälsomyndigheten inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser, sade Lars-Christer Olsson, ordförande för Sef efter ett möte förra veckan.

På onsdagen säger statsepidemiolog Anders Tegnell att ett tv-förbud på Sportbarer kan vara en del av lösningen.

– Jag tycker, som alltid, att det är viktigt att inte försöka lösa en detaljfråga utan att prata om konsekvenserna som kan uppstå runtom. Det kanske inte är ett större problem att 22 personer plus några till träffas och spelar fotboll i 90 minuter, men vad för det med sig ut i samhället? Det är viktigt att tänka på helheten, säger han och syftar till trängsel på krogar och liknande i samband med tv-sända matcher.

– Vi har fortsatt kontakt med Riksidrottsförbundet och SvFF. Vi har en förhoppning om att vi ska kunna hitta ett datum relativt snart för när det här ska kunna sätta i gång.

Kan använda Bundesliga som modell 

Tegnell säger också att man tittar på Tyskland och hur reglerna kring återstarten av Bundesliga har utformats.

– Det finns den tyska modellen där man väldigt tydligt ger ett ansvar för supportars uppträdande till klubbarna. Det har vi traditionellt gjort även i Sverige. Det är viktigt att ha den dialogen, klubbarna måste kunna ha den dialogen med sina supportrar så att de får en förståelse för att deras uppträdande kommer påverka möjligheten att spela fotboll.

– Där finns exempel från Tyskland, om det blir problem med ett lags supportrar så förlorar det laget matchen. Man får fundera på olika lösningar.

Sportchefen i Svensk elitfotboll, Svante Samuelsson, mötte Expressen efter fotbollens möte med Folkhälsomyndigheten den 15 maj.