Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundets två förslag till Folkhälsomyndigheten

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: VIKTOR AHLDÉN

Svenska fotbollförbundet har lämnat in två förslag på hur Folkhälsomyndigheten skulle kunna ändra sina regler för att få till en start av elitfotbollen.

Än så länge utan någon respons. 

Nu skickar SvFF:s generalsekreterare Håkans Sjöstrand en hård passning till Anders Tegnell efter den senaste presskonferensen. 

– För mig är det uppenbart att Folkhälsomyndigheten inte förstått vårt budskap. Vi ska spela utan publik inledningsvis och restauranger och barer måste kunna hantera sina regelverk oavsett om det spelas fotboll, är vackert väder eller om kungen fyller år, säger han. 

Svenska fotbollförbundet, SvFF, och Svensk Elitfotboll, SEF, höll under fredagsförmiddagen ett möte med Folkhälsomyndigheten för att se över hur allsvenskan skulle kunna startas upp den 14 juni. 

Men efter mötet gavs inga definitiva besked, vilket skapade stor besvikelse i fotbollslägret. 

I stället meddelade Folkhälsomyndigheten att fotbollen inte ska särbehandlas och att man ska invänta bredare riktlinjer i juni. 

Samtidigt har Svenska fotbollförbundet innan mötet skickat in två konkreta förslag på hur Folkhälsomyndigheten skulle kunna ändra sina allmänna råd och föreskrifter, för att allsvenskan skulle kunna komma i gång, kan SportExpressen berätta. 

Skickat in två förslag på förändringar 

Förslagen handlar bland annat för hur yrkesmässig verksamhet inom fotbollen ska kunna genomföras, att det blir möjligt att stänga ute en spelare eller ledare som har symptom på covid-19, ingen publik på vare sig träningar eller tävlingar, och att resor ska genomföras utan kontakt med andra.

SvFF:s förslag på ändringar i FHM:s allmänna råd och föreskrifter.
SvFF:s förslag på ändringar i FHM:s allmänna råd och föreskrifter.

Men än så länge har inte Svenska fotbollförbundet fått något gehör för sina förslag, och fick det inte heller på mötet. 

– Det stämmer att vi skickat in två konkreta förslag på hur vi skulle kunna ändra och justera Folkhälsomyndighetens föreskrifter så att matcher skulle kunna genomföras, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. 

Vad har ni fått för svar?

– Inget svar alls. 

Är det märkligt tycker du?

– Ja det kan man tycka. Vi tycker hela hanterandet av idrotten är märkligt. 

Under dagen höll statsepidemiologen Anders Tegnell som vanligt en presskonferens, och där han tog upp de problem han ser med en allsvensk start. Tegnell menar att man främst inte är oroliga för idrottsutövarna, utan publiken och att supportrar kan samlas vid exempelvis barer och restauranger. 

– Det är inte risken för yrkesutövarna vi tänker på här, utan det är risken andra utsätts för. De måste begränsa sin verksamhet för att minska risken för andra, fans på restauranger och sportbarer. 

– Det är de konsekvenser som yrkesutövandet skulle få i form av publik, sportbarer och annat, säger Tegnell. 

”Budskapet har inte gått fram” 

Det resonemanget ger Håkan Sjöstrand inte ger mycket för.   

– Han hänvisar till att det inte är riskerna för yrkesutövandet det handlar om, utan i stället hänvisar han till att folk samlas på sportbarer och restauranger.  För mig blir det uppenbart att det tydliga budskap vi har fört fram inte har uppfattats korrekt och att budskapet inte gått fram. 

– Vi har tydligt framfört att matcherna ska spelas utan publik inledningsvis. Sedan är det inte rimligt att fotbollen beläggs med restriktioner på grund av att en annan verksamhet ska hållas i gång. Restauranger och barer måste ju kunna hantera sitt regelverk och sina tillstånd, oavsett om det är vackert väder, det spelas fotboll eller om kungen fyller år, säger han. 

Expressen träffade Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell efter kritiken från svensk fotboll.