Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundet till attack – mot polisen: ”Orimligt”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Konflikten mellan polisen och de allsvenska supportrarna fortsätter.

Nu riktar Svenska fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll stark kritik mot polisens tillämpning av den omtalade villkorstrappan.

De kallar den för både ”orimlig” och ”oproportionell”.

– Vi är djupt bekymrade, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

SportExpressens granskningar av RF-ordföranden Björn Eriksson, 72, har väckt starka reaktioner inom svensk fotboll.  

Mellan 2015 och 2019 var Eriksson ordförande för både Riksidrottsförbundet och den privata säkerhetsindustrins lobbyorganisation, Säkerhetsbranschen. I sin roll som RF-ordförande har han haft tillgång till ett exklusivt råd med rikspolischefen, Riksåklagaren och chefen för Brottsförebyggande rådet. Tillsammans har man där beslutat om säkerhetsfrågor som rör svensk idrott.

Under samma period har Eriksson, vilket SportExpressen visat, varit en högst aktiv lobbyist för den privata säkerhetsindustrin. I många debattartiklar har han bland annat propagerat för att polisen ska lämna över delar av sina arbetsuppgifter till privata vaktbolag.

Under den allsvenska våren har det uppstått en infekterad konflikt mellan supportrarna och polisen. 

En av anledningarna: Polisens hantering av den så kallade ”villkorstrappan”, som har inneburit hårda tillståndskrav, där supportrar bland annat förbjudits ta in flaggor på de allsvenska arenorna, då de kan användas för att gömma pyroteknik.

Fansens protester har varit högljudda och många har krävt Björn Erikssons avgång.

Nu riktar Svenska fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll tillsammans stark kritik mot Björn Eriksson och polisens agerande under våren.

Förbundets kritik mot polisen

”Den nya tillämpningen går i rakt motsatt riktning mot den strategi som vi tidigare varit överens om”, skriver de i ett pressmeddelande.

De skriver vidare:

”Polisens nya strategi innebär en orimlig och oproportionell tillämpning av villkorstrappan, där man inte tagit hänsyn till de framsteg som gjorts, och där den positiva utveckling som skett under senare år kring våra matcher inte vägs in. Den har redan inneburit väsentlig skada för klubbar och oskyldiga supportrar, och mer kan följa om inte ändring sker. Vi vänder oss kraftigt mot att åtgärderna riktar sig mot breda supportergrupper som inte har med ordningsstörningarna att göra. Vår fasta övertygelse är att åtgärder ska riktas mot de individer som är skyldiga till brott, och att oskyldiga supportrar och supporterkulturen i stort ska hållas utanför detta. Den positiva supporterkulturen är en mycket viktig del av den svenska elitfotbollen”.

– Vi är djupt bekymrade och har noterat att RF tillsatt en oberoende utredning till följd av de anmälningar som gjorts mot Björn Eriksson i RF:s visselblåsartjänst. Vi kommer att följa denna utredning noga och ta ställning till eventuella åtgärder när den offentliggjorts, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Tillsammans med Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson kommer Karl-Erik Nilsson att sätta sig ner med polisen.

– Den nuvarande situationen är inte hållbar, säger Nilsson.