Förändringen ska göra att Anders Christiansen håller sig skadefri

Det gör MFF-spelarna på bortaresor.
Anders Christiansen är tillbaka från sin skada.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Anders Christiansen är skadefri och redo för spel igen.

Efter en del skadeproblematik vill han se att fotbollen blir ännu bättre på att individanpassa träningen.

 – Jag tror att fotbollen ligger lite efter resten av utvecklingen, där alla alltid ska göra samma saker, säger han.

Under fredagskvällen ställs Malmö FF mot Gif Sundsvall på bortaplan. För första gången på åtta omgångar finns Anders Christiansen med i matchtruppen.

– Det känns bra, jag gläder mig extremt mycket. Det ska bli kul att bara få komma in i den där matchkänslan och vara en del av gruppen, säger han.

Det var i matchen mot IFK Göteborg, den 25 april, som har fick en bristning i låret. Sedan dess har han missat sju matcher i allsvenskan och cupfinalen.

Efter drygt 60 minuter mot IFK Göteborg fick ”AC” en bristning i baksida lår. Han kände direkt själv att skadan skulle hålla honom borta från spel resten av våren.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han var långt ifrån ensam på MFF:s skadelista under våren och skadesituationen i laget var en stor snackis. När de kom tillbaka efter sommaruppehållet berättade Milos Milojevic att de tittat på hur de kan anpassa träningen mer utifrån de olika individerna och anpassa belastningen. 

Det kan fotbollen bli bättre på

Något Christiansen tycker fotbollen kan bli ännu bättre på.

– Jag tror att fotbollen ligger lite efter resten av utvecklingen, där alla alltid ska göra samma saker och samma övningar. I stället för att göra det mer specifikt per spelare och per position också. Att en som är 190 centimeter hög och väger 90 kilo ska göra andra övningar än vad en som är 160 centimeter och väger 60 kilo. Nu när vi också har så mycket data på allting så vore det dumt att inte använda det, säger han.

”AC” berättar att det är något som de tittat på mer och mer de senaste åren och inte minst efter vårens alla skador.

– Jag tror absolut att vi har tittat på vad vi kan göra annorlunda, det är dumt att inte försöka göra saker bättre. Det är några som enklare får skador än andra och det är klart att man inte ska pusha dem lika mycket. Men omvänt ska man också ha en intensitet i träning som gör att man kan ta med sig det in på planen på matchdag.

Hans personliga förändring

För egen del har han fått ett ändrat träningsupplägg i gymmet med extrapass som ska göra att han förblir skadefri.

– Jag har fått ett specifikt gympass som jag ska göra två gånger i veckan för att bygga upp styrkan i baksidan. Det är den förändring som jag har gjort i förhållande till innan.

I drygt 2 veckor har han tränat med laget. Eftersom de haft många matcher har han ibland klivit av träningen tidigare för att på egen hand löpa eller köra i gymmet, då han behövt en högre belastning än övriga spelare.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Han har tränat för fullt i drygt två veckor. De har inte velat stressa fram en comeback utan sett till att han fått bygga upp sig för att klara den intensiva period som väntar för MFF i sommar.

Så ska han hålla sig skadefrisk

Den uppbyggnaden, tillsammans med extrapassen i gymmet och noggrannhet i återhämtningen hoppas han gör att han håller sig skadefri nu.

– Jag tror också det är viktigt att inte tänka ”åh, nej blir jag skadad nu igen?” eller ”hur lång tid håller jag?”. Utan bara tänka att jag gör allt vad jag kan och tänka att jag håller hela säsongen, det tror jag också på att jag kan.

Är du orolig för att bli skadad igen?

– Nej, det är jag inte. Men det är klart när man får frågor om det hela tiden så kanske man börjar fundera på det, men jag försöker att acceptera att ibland kommer det skador och då gäller det att göra det bästa av situationen och inte vara rädd för att spela fotboll. Snarare tvärtom, komma ut med positivitet och att man tycker att det är det roligaste i världen. Det är det fokuset jag försöker att ha. 

Tv: Tumult mellan polis och supportrar efter Skånederbyt: