Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De betalade AIK:s värvning av Lustig

Mikael Lustig blev klar för AIK i augusti
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Niklas Strömstedt är en inbiten AIK-supporter
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Steffo Törnquist hjälpte Strömstedt att finansiera Lustig-värvningen
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Här är de två hemliga finansiärerna bakom AIK:s värvning av landslagsstjärnan Mikael Lustig. 

Det handlar om den folkkäre artisten och hängivne AIK-supportern Niklas Strömstedt och välkände tv-profilen Steffo Törnquist. 

– Vi kallar oss numera för ”The Two Oligarchs”, säger Törnquist.

AIK stod för den kanske största värvningsbomben i sommar när klubben gjorde klart med landslagets högerback Mikael Lustig, 33. Högerbacken med 86 A-landskamper, åtta skotska ligatitlar med Celtic, två norska ligatitlar med Rosenborg och spel i såväl EM som VM, på meritlistan värvades hem till Sverige och allsvenskan från belgiska Gent den 25 augusti. 

Kontraktet skrevs till och med 31 juli nästa år. Värvningen har blivit en jackpot för AIK, som inte släppt in ett enda mål med Lustig på planen och gått från nedflyttningshot till fyra segrar i rad och i princip säkrat allsvenskt kontrakt. 

När AIK gjorde klart med Lustig var klubben tydlig med att värvningen blev möjlig tack vare externa finansiärer. 

”Förvärvet av spelaren har möjliggjorts genom upptagande av lån från privata finansiärer med två mycket stora AIK-hjärtan. Villkoren för lånen är kopplade till framtida överskott från sportsliga prestationer och transfers som AIK Fotboll genererar, vilket innebär att lösningen inte belastar verksamhetens drift” skrev klubben på sin officiella hemsida i samband med att spelaren presenterades. 

Vilka de privata finansiärerna är har varit hemliga, fram tills nu. 

SportExpressens kan avslöja att det är den folkkäre artisten och hängivne AIK-supportern Niklas Strömstedt och hans kompis, tv-profilen och programledaren för Nyhetsmorgon Steffo Törnquist, som ligger bakom värvningen. 

Strömstedt och Törnquist bakom Lustig-affären

Tillsammans har duon alltså sett till så att AIK kunnat betala Lustigs sign on-bonus som enligt SportExpressens väl initierade uppgifter låg på 600 000 kronor.

– Ja, vi hade ju tänkt vara anonyma, säger Törnqvist, innan han börjar berätta historien bakom värvningen.

– Det är väl trevligt. Jag kan säga att jag hade två bevekelsegrunder till varför jag gjorde det. Nicke är ju hängiven AIK:are, med märket tatuerat på armen till och med, så är det ju inte för mig. Jag har ju blivit AIK:are när våra söner föddes med några månaders mellanrum och sedan har vi gått på matcher med sönerna. 

– Men jag brinner ju inte på samma sätt som Niklas, även om jag hejar på AIK. Sedan är ju min äldsta kompis Lennart Ekdal och han är ju pappa till Albin Ekdal som spelar med Mikael Lustig i landslaget. Och Albin säger att Lustig är en jäkla trevlig kille. Jag har ju aldrig träffat Lustig, men ”Abbe” har gått i god för honom att det är en jäkla bra kille. Och då tänkte jag: okej då, då får väl grabben komma till Stockholm och AIK. 

Vad säger du om att värvningen av Mikael Lustig blivit så lyckad?

– Ja, man kan ju prata om en Lustig-effekt och det är kul att det ger resultat. 

Det var givet att du skulle gå in med pengar?

– Ja, alltså givet var det ju inte. Det var ju de där bevekelsegrunderna som jag berättade om. Dels också att Nicke var så entusiastisk, att det spelade så stor roll för honom. Sedan vet jag också att det kan ha betydelse för ett lag som går lite dåligt, att det då kommer in en motor. Och han är ju ett superproffs Mikael Lustig, så effekten var ju den väntade. 

Du utesluter inte att du hjälper till vid fler AIK-värvningar?

– Då ska det vara något i hästväg i så fall och sedan ska det ju vara någon som Albin tycker om också, säger Steffo med ett skratt och avslutar:

– Jag och Niklas kallar oss numera för ”The Two Oligarchs” när vi lirar musik tillsammans. 

Alla snackisar från allsvenskan i Allsvenska juryn: ”Han gör bort sig totalt”