Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Folk tyckte vi var helt j*vla galna"

Foto: / BILDBYRN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Den 13 juli 2007 sjösattes en dröm.

I kväll realiseras den.

Östersund tar emot Galatasaray på Jämtkraft arena – på dagen tio år efter att den invigdes.

– Folk tyckte att vi var helt jävla galna. Att flera tusen skulle se en fotbollsmatch i Jämtland sågs som osannolikt, säger Daniel Kindberg.

Det råder fotbollsfeber i Östersund. Den turkiska jätteklubben Galatasaray står för motståndet i kväll när ÖFK spelar sin första europeiska tävlingsmatch någonsin.

Europa Leagues andra kvalrunda. 

Exakt tio år efter att Jämtkraft arena invigdes.

Den 13 juli 2007 stod Markoolio och Amy Diamond på en scen på innerplan och senare mötte det dåvarande division ett-laget Östersunds FK det walesiska laget Swansea, då i den engelska tredjedivisionen, i en invigningsmatch.

Allmänheten var minst sagt skeptisk.

– Det var en hel del kritik. Arenan hade 5 000 sittplatser och folk tyckte att vi var helt jävla galna. Att 5 000 människor skulle se en fotbollsmatch i Jämtlands sågs som helt osannolikt. Jag pekades väl ut som den mest galne personen, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg.

– Det är klart att det fanns en dröm, men det här kunde man ju inte tänka sig på den tiden.

Nouri: "Vi är inte rädda"

Tre år senare bestämde sig klubben för att satsa mot Europa.

ÖFK hade till slut, efter flera års lindansande i division ett norra, åkt ur serien och gjorde en omstart i Norrlands division två.

Graham Potter anlitades som ny tränare och klättringen mot toppen påbörjades. I dag är man etablerade i allsvenskan, nyblivna cupmästare och har nyligen rustat upp arenan för tio miljoner kronor för att kunna matcha Uefas kravbild för den här typen av kvalmatcher.

Nu har kapaciteten fördubblats till 10 000 åskådare. 

Lagkaptenen Brwa Nouri har respekt för det turkiska motståndet, men sticker inte under stol med att målbilden inte skiljer sig från en match i allsvenskan.

– Vi känner oss trygga här, vi har jobbat mycket genom åren för att vara redo för en sån här match, vi är inte rädda. Det blir tufft men det blir också roligt, känslan är positiv, säger han på presskonferensen inför matchen.

Övertygad: Östersund vinner

Daniel Kindberg är sedvanligt självsäker inför stormötet.

– Jag är helt övertygad om att vi vinner.

Vad talar för det?

Vi har god form, spelarna är väldigt taggade, vi har en bra taktik och så är vi mitt i säsongen. Motståndarna hade en lång säsong och ett kort uppehåll på det, de har inte haft någon försäsong. Ska man fälla de stora elefanterna är det nu, säger han och fortsätter:

– Det är klart att de har några ofantligt stora spelare, men våra är inte så dumma de heller.

Galatasarays tränare Igor Tudor, som spelade tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i Juventus, fruktar det nylagda konstgräset.

– Jag förväntar mig en svår match. Vi är ovana vid gräset och är precis i början av vår säsong. Vi måste anpassa och efter vädret och planen, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!