Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk gick bara runt – väntade på försäljning”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Det har skrivits mycket och han har fått frågor om transferrykten hela året, men Armin Gigović lät det aldrig ta hans fokus.

Nu är han klar för ryska Rostov och ska ta sig an nya sportsliga utmaningar helt ensam i ett nytt land som 18-åring.

– Efter ett tag blev det nästan tråkigt, folk gick bara och väntade på att jag skulle säljas, säger han.

När de flesta transferfönster stängde den 5 oktober trodde Armin Gigović att han skulle bli kvar i Helsingborg året ut, med fullt fokus på att säkra det allsvenska kontraktet. Men strax efter att han fått göra debut i U21-landslaget hörde agenten av sig och berättade om intresset från ryska Rostov, vars fönster inte har stängt än. 

– När jag väl pratade med dem fick jag veta att de har kollat på mig sedan förra året eller något sådant men inte hört av sig förrän nu. Det var kul att höra, och de berättade vad de tycker om mig som spelare, var de vill spela mig och vad de ser fram emot att få ut av mig.

Jag hörde att tränaren varit väldigt drivande i att värva dig?

– Ja, och det känns ännu skönare. Det ger mig en trygghet i att han verkligen vill satsa på mig, och det är inte småpengar de har gett heller, det betyder också någonting. 

Enligt uppgifter till SportExpressen är affären värd omkring 30 miljoner kronor för Helsingborg, och även Gigović själv lär se skillnad i plånboken framöver. 

– Ja, det är så klart skönt, men det gäller att behålla samma ödmjukhet som man alltid haft och kriga för sin plats. Man ska inte slappna av för att man som 18-åring kommer till en större klubb, man ska vara på jorden och göra sin grej, inte tro att man är någon annan.

Hur stor är lönen? 

Gigović skrattar till.

– Det vill jag inte gå in på, men jag är nöjd, det kan jag säga, jag är nöjd.

”Det blev jobbigt till slut”

Armin Gigović har omgärdats av flyttrykten i stort sett hela året samtidigt som både hans egna och lagets prestationer har varierat under säsongen.

– Säsongen har varit fram och tillbaka, det har pratats mycket och jag har varit rätt så kall om hur jag ska hantera det. Så det har varit upp och ned, men prestationsmässigt har det varit okej. Jag var inte så nöjd i början men när jag väl hittade min rytm och positionen jag älskar så flöt allt på.

Hur har det varit att hantera alla skriverier och ständiga frågor?

– Från början var det okej och det kändes lite coolt att det skrevs mycket om att klubbar var intresserade. Men efter ett tag blev det nästan tråkigt, folk gick bara och väntade på att jag skulle säljas. Jag brydde mig inte så mycket men jag fick bara samma frågor hela tiden, alla journalister frågar samma frågor och får samma svar varje vecka och det blir jobbigt till slut. Men det tog aldrig mitt fokus. 

– Nu när det har löst sig känns det ändå skönt att kunna andas ut, nu kommer det inte skrivas något mer. 

Helsingborg ligger fortsatt på kvalplats med sju matcher kvar att spela i allsvenskan.

Hur känns det att du lämnar Helsingborg i ett så pass utsatt läge? 

– Tråkigt så klart, men jag önskar dem allt bra och jag vet att de kommer att klara kontraktet. Det gäller nu att de tar varje match på allvar och vet att det är mycket som står på spel.

Många svenskar i ligan

Samma dag som Armin Gigović blev klar för Rostov presenterade de även IFK Norrköpings Pontus Almqvist, och sedan tidigare finns Dennis Hadžikadunić i laget. 

– Det känns väldigt tryggt, jag känner inte Dennis så bra men jag vet vem det är och Pontus har jag träffat och vi har pratat, så det kommer kännas bra. 

Ryssland har kanske inte räknats som attraktivt att gå till tidigare, men det är många svenskar i ligan nu, har det påverkat ditt val och din syn på ligan?

– Ja, men mest har jag tänkt på vad som är bäst för min egen utveckling. Det finns fortfarande folk som underskattar ryska ligan eftersom man inte kollar på den lika mycket som andra ligor, men jag tycker att det är bra fotboll där. Det var enkelt att tacka ja.

I och med att affären blev officiell meddelade HIF att Gigović lämnar för sin nya klubb omgående, men då han fortfarande väntar på sitt visum har han inte åkt än. Så fort det är klart åker han.

– Jag kommer att vara ensam till en början eftersom mina föräldrar också behöver visum för att komma in i landet, och det tar tid för dem att få det. Så från början är jag själv och kommer behöva lära mig det. Sedan kommer mina föräldrar så klart hälsa på och så där, och hjälpa mig om jag behöver det. 

Det låter som en stor omställning, det är inte bara det att du flyttar till Ryssland, du ska också bo själv för första gången i livet?

– Det är det, men när man tar nästa steg måste man vara förberedd på att det är så. Jag kommer vara hundra procent fokuserad även om det är en stor omställning, det är det som räknas. 

Vad kommer krävas av dig för att lyckas i Ryssland? 

– Jag kommer att behöva vara mentalt stark och det fysiska kommer nog också vara jobbigare. Men tränaren sa att han tror att jag kan ställa om snabbt och komma in i det. Jag behöver framför allt ha rätt fokus och inställning, bra självförtroende så klart. 

– Det kommer bli spännande, jag är väldigt taggad ska jag säga.

TV: Zlatans jättesuccé – tvåmålsskytt i derbyt