Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Folk får säga vad de vill – det kommer alltid vara så”

Haris Radetinac och Curtis Edwards. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Simon Sandberg. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Tele 2 Arena. Foto: NILS PETTER NILSSON

De delar arena sedan mitten på 2013 och på söndag möts lagen i säsongens sista derby.

Men är det Djurgården eller Hammarby som är bäst på Tele 2 arena? Och vems hemmaplan är det enligt spelarna? 

– Det är vår hemmaplan, säger Jeppe Andersen.

– Folk får säga vad de vill, det kommer alltid vara så, menar Haris Radetinac.

– Vi är i bäst form och vi spelar här på hemmaplan. Det blir bortaplan men det är fortfarande hemmaplan för oss.

Muamer Tankovic är tydlig med vem han anser vara favorit när hans Hammarby ställs mot Djurgården på Tele 2 arena i allsvenskans sista Stockholmsderby 2019.

Och det här med hemmaplan vs bortaplan, hur är det egentligen när man delar arena? Och spelar det någon roll om man på papperet har hemmaplan eller bortaplan?

– Det är klart det är skönt att spela hemma, men det är deras arena också så det är inte konstigt att de säger så, säger Haris Radetinac vars Djurgården har hemmaplan i söndagens derby.

Otroligt jämn statistik på Tele 2

Djurgården och Hammarby har delat arena sedan i mitten av 2013 då flytten gick från Stockholms stadion respektive Söderstadion. SportExpressen har kollat på lagens siffror sedan 2015 då båda lagen för första gången spelar i landets högsta serie samtidigt sedan arenaflytten. 

Och det visar sig, föga förvånande att båda lagen är ungefär lika starka på sin hemmaplan. 

På 73 allsvenska matcher sedan starten av säsongen 2015 har Hammarby vunnit 37 matcher och gjort 145 mål. Bara i år har 43 av lagets 65 mål gjorts på Tele 2 arena och man har ännu inte förlorat någon hemmamatch. 

– Vi känner att vi är starka på Tele 2, vi gör mycket mål och vi har fått till vårt presspel på hemmaplan. Vi trivs bra där och vi får alltid med oss våra supportrar, säger Simon Sandberg. 

Bidrar det till en extra rivalitet att ni delar Tele 2 med Djurgården?

– Det har säkert haft en inverkan på supportergrupperna. Men annars är det inget jag tänker på, vi vill alltid vinna derbyn, speciellt den här matchen. 

I Djurgårdsläger låter det likadant när Haris Radetinac får frågan. Men vad gör det egentligen för skillnad att spela hemma eller borta när man är på sin hemmaarena oavsett? 

– Det är inte så stor skillnad, det är klart att det kan vara någon procents skillnad eftersom att det är mer Djurgårdare på plats när vi har hemma och mer Hammarbyare när de har hemma. Man har mer stöd på något sätt när man är hemma, säger Radetinac. 

– I perioder av matcherna, när man får tryck från läktarna, särskilt när man spelar mot den sidan där våra fans sitter är det svårare för motståndarna, det känns så i alla fall. Det är den största skillnaden, det är så man märker att man är hemma.

Djurgården vs Hammarby på Tele 2 arena

Djurgården
Matcher: 73

Segrar: 38

Oavgjorda: 19 

Förluster: 16

Målskillnad: 138-77

 

Hammarby

Matcher: 73

Segrar: 37

Oavgjorda: 19

Förluster: 17

Målskillnad: 145-91

 

Statistiken är räknad sedan starten av säsongen 2015. 

Djurgården har på sina 73 allsvenska hemmamatcher sedan 2015 vunnit 38 matcher och gjort 128 mål. Till skillnad från Hammarby har de förlorat en match på Tele 2 den här säsongen, i derbyt mot AIK. 

Och trots tre derbyförluster den här säsongen ser Radetinac att Djurgården är favoriter på söndagen.

– Favoriter är vi, vi ligger etta och spelar hemma. Så enkelt är det. Jag tror att det är de som har mest press, för de jagar oss. Vi brukar få pikar att vi inte klarar av pressen men vi har klarat den hittills, sedan får vi se efter de här fyra matcherna som är kvar av säsongen vem som har rätt, säger han. 

”Den som vinner allsvenskan, det är deras arena”

Men då är frågan. Vems arena är Tele 2? Och hade spelarna hellre velat ha en egen hemmaarena? 

– Det är klart att man vill ha en egen hemmaplan, säger Hammarbys Jeppe Andersen och fortsätter:

– Men på söndag spelar det ingen roll om vi står som bortalag mot Djurgården, båda lagen är vana att spela på Tele 2. Det är väl bara att de kommer att ha fler fans på söndag, men det gör ingen skillnad för oss.

Vems hemmaplan är Tele 2?

– Jag tycker att det är vår hemmaplan. Det var väl vi som fick arenan först? Det är vår hemmaplan, det säger min känsla.

Haris Radetinac säger att det viktigaste för honom är en bra matta och att planen inte omringas av löparbanor som gör att publiken hamnar för långt bort. 

Resten bryr han sig inte om. 

– Folk får säga vad de vill, vi kommer säga att det är vår hemmaarena och de kommer säga att det är deras, det kommer alltid vara så. Den som vinner allsvenskan, det är deras. Så kan vi säga, säger han med ett leende.