Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns inga pengar utan en blåbärskungförälder”

Zlatan Ibrahimovic bli delägare i HammarbyFoto: ALEX LJUNGDAHL
Hammarbys vd Henrik Kindlund Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

På onsdagsmorgonen kom nyheten som rörde om hela fotbolls-Sverige.

Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby.

Men vad betyder det?

– Det är ju ingen dumskalle, säger Stefan Billborn.

Klockan är strax efter 07.00 på tisdagsmorgonen när Stefan Billborn vaknar hemma. Telefonen är full av sms. Det ringer nästan hela tiden. När han gör sig i ordning för att lämna hemmet och röra sig mot träningsanläggningen för frukost förstår han ingenting, han har överhuvudtaget inte satt sig in i händelseförloppet. Han har inte haft någon kontakt med sina chefer, utan tror att de är i Los Angeles för att diskutera samarbete, evenemang och insupa lite inspiration.

– Så var det någon som skickade en skärmdump från Instagram. Jag tänkte inte så mycket mer på det utan undrade mest: Vad är det här för larv? Men sedan ringde en reporter när jag satt i bilen och berättade. Det var egentligen då jag fick reda på vad det var, säger han.

– Sedan kom jag till Årsta och började fråga runt. Framförallt vår medieavdelning. Men de visste inte heller någonting. De hade fått något sms på natten innan där det stod att ”nu kommer det kanske bli lite livat, men det är bara att svara att ni inte har några kommentarer”.

Sms:et hade kommit från Los Angeles där Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund, sportchefen Jesper Jansson och klubbens ordförande, Richard von Yxkull, alla befann sig.

– Det klart att det blev en del reaktioner till en början och vi visste ingenting när vi skulle åka till Los Angeles. Men hittills har reaktionerna enbart varit positiva, säger Kindlund.

Hammarbys tränare Stefan BillbornFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

***

Nyheten om delägarskapet slog ned som en regelrätt bomb i Sverige. Reaktionerna var starka, i synnerhet i Malmö där bland annat MFF Support uttryckte sitt missnöje. Klubben själv sade sig vara helt omedveten om Zlatans nya intresse i svensk fotboll. Statyn som restes över honom för mindre än en månad sedan, på Stadiontorget, i närheten av den arena där han slog igenom för ungefär 20 år sedan, blev föremål för flera budskap: Någon satte upp ett klistermärke på Markus Rosenberg, någon annan hängde en toalettsits över armen på honom, en tredje skrev en lapp om att den borde flyttas till ”Zödermalm”. 

Ilskan över Zlatan Ibrahimovics nya lojaliteter inom svensk fotboll lär knappast lägga sig på ett tag, men dammet efter nyheten lär göra det, och då återstår en fråga: 

Vad kommer han att betyda för Hammarby?

– Vi har träffat honom två gånger. Dels har vi snackat om själva affären vid första mötet och sedan satt vi och snackade Bajen i en och en halv timme. Vi träffades här i Los Angeles på AEG:s huvudkontor. Han har varit väldigt glad. Avslappnad och positiv till det här. Han hade inte gjort det här om han inte trodde på klubben till 100 procent och såg en stor potential i Hammarby, det kan jag säga, säger Kindlund.

– Han är en vinnare utan dess like och han vill vara med på resan vi är på och ser en stor potential i Hammarby. Han kommer att vara med och bidra i alla led. Vad exakt och mer specifikt är nog för tidigt att säga, det är som sagt väldigt färskt. Men vi ska ha fler möten i Stockholm om någon vecka. Då ska vi prata mer om framtiden. 

Vad hoppas ni främst han ska bidra med?

– Med tanke på att han haft en karriär och varit med på insidan i några av världens största klubbar i över 20 år så har han en unik inblick i hur saker och ting fungerar som ingen annan har inom svensk fotboll. Han är väldigt skarp på det viset.

”Är ju ingen dumskalle”

I en intervju med Aftonbladet säger Zlatan Ibrahimovic att han vill se Hammarby bli Skandinaviens största klubb, och satsa hårt på ungdomsverksamheten.

– Min första reaktion är: Jag tror inte att det har någon direkt inverkan på mig eller mitt jobb. I alla fall inte initialt. Den andra är att det är bra för svensk fotboll i allmänhet, Hammarby i synnerhet. Det blir väl ännu mer fokus och drag och skapar ännu mer intresse. Det är väl min spontana känsla, säger Stefan Billborn.

– Det är ju ingen dumskalle. Han har ett kommersiellt imperium runt sig i en mängd olika branscher där han verkar vara framgångsrik. Det är väl kul för honom att han kan ha ett finger med i en fotbollsklubb också den dagen han slutar spela själv.

Det finns många aspekter av ett engagemang: Tillgång till nätverk av agenter och spelare, sponsoravtal, vinnarmentalitet, Zlatan själv pratar om ungdomsakademin. Hur resonerar du kring det?

– Det är samma sak där, jag drar inte så stora växlar på det. För att man ska få en klubb att fungera, framför allt när man pratar ungdomsakademi på sikt, då krävs det enorma insatser över flera års tid. Vi kanske pratar om sex år för att det överhuvudtaget ska ge genomslag. Det är inte det att han inte skulle kunna ha någon inverkan, men det ger sig över tid. Ibland finns det en tendens till att gemene man tror att om man säger någonting så händer det. Men jag tror att det är lättare att påverka ett seniorlag än en ungdomsakademi.

– Det är problemet i Sverige tror jag. Det är svårt att ha kontinuitet med kvalitet. Det finns inga pengar i svensk ungdomsfotboll om du inte har någon blåbärskungsförälder som över en kort tid pumpar in pengar för att just hans son är med där. Jag vet heller inte om det är ekonomiskt lönsamt, jag tror inte det, inte i Sverige, att driva det på det sättet. De pengar det kostar: Du kan köpa färdiga spelare för en bråkdel av det. Men det är kul att han tar den approachen till det, tycker jag, fortsätter Billborn.

Var befinner sig Hammarby på ungdomssidan just nu?

– Jag har ett åtagande här och vill egentligen inte kommentera Hammarbys ungdomssida för mycket. Jag har väldigt starka åsikter om hur man ska bedriva ungdomsfotboll, inte nödvändigtvis i negativ bemärkelse. Det viktigaste för mig är att man har en idé om hur man vill bedriva det och kör på det. Många klubbar har inte ens idé. Man säger att man har det, men kör inte efter det. Det vi har här är en idé som vi kör efter. Det har jag full respekt för.

Till en början kommer Ibrahimovic inte att sitta i Hammarbys styrelse själv, utan representeras av en partner. Vem det blir står inte klart, men Henrik Kindlund ger en ledtråd.

– Det är inte officiellt ännu, men det kommer att bli någon som jobbar med Zlatan som är baserad i Stockholm, säger han.

Zlatan är god vän med både Alexander Östlund, som har ett förflutet i Hammarby, och Daniel Majstorovic, agent och tidigare sportchef i bland annat Brommapojkarna.

Zlatan och Alexander Östlund på läktaren när United spelade Europa League-final på Friends arena 2017Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Daniel MajstorovicFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES