Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gjorde landslagsdebut: ”Mobilen exploderade”

Amir Al-Ammari hyllas efter sin A-landslagsdebut med Irak.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amir Al-Ammari hyllas efter sin A-landslagsdebut med Irak. 

Nu berättar Halmstads mittfältare om första säsongen i allsvenskan, Pelle Olssons betydelse för HBK, landslagsdebuten mot Son Heung-mins Sydkorea – och insatsen som fick hans sociala medier att explodera. 

- Jag tror jag hade runt 25 000 följare på Instagram innan matchen. Nu har jag drygt 87000. Det är väl ett tecken på att man gjorde en rätt bra debut, säger Al-Ammari med ett skratt. 

Amir Al-Ammari, 24, tog inför den här säsongen steget från superettan till allsvenskan. Efter att ha varit en nyckelspelare i Jönköpings Södra värvades han av nykomlingen Halmstad BK, och har sett till att spela åt sig en nyckelroll även där. I ett HBK som har sju poäng ner till nedflyttningsstrecket och fyra poäng till kvalplats. Ändå kom uttagningen till Iraks A-landslag som en rejäl överraskning. 

- Ja, det kom lite som en chock, i alla fall att jag skulle starta.  Men jag blev självklart jätteglad. Jag har gjort några U23-landskamper tidigare och nu blev det A-landslaget. Jag landade i Sydkorea och hann bara göra en träning med laget innan jag fick redan på att jag skulle spela från start. Men det var bara att ställa in sig på det. 

 - Det var ju en tuff uppgift direkt, mot Sydkorea, som är favoriter till att vinna gruppen. På bortaplan också. Men det blev en debut att minnas och en match jag kommer bära med mig hela livet. Vi tog en poäng av gruppfavoriten, vilket var över förväntan. 

Du hyllades av tränaren Dick Advocaat efteråt, hur ser du på det? 

- Ja, han kom in som ny förbundskapten och har varit där sedan innan kvalet bara. Vi spelar med tre på mittfältet och jag är en av två sittande mittfältare, så det är hyfsat likt den rollen jag har i Halmstad. Framför allt gällande förflyttningar och lite annat. Jag kände mig bekväm där direkt. 

”Mobilen exploderade” 

Amir Al-Ammaris debut blev lyckad och efter matchen mot Sydkorea var de positiva reaktioner från många. Framför allt från Iraks supportrar. 

- Min mobil exploderade efter matchen när jag slog på den. Jag hade väl runt 25 000 följare på Instagram innan debuten och efteråt nu har jag 87 000 följare. Det säger väl en del om att man gjort en bra insats i alla fall, säger Al-Ammari med ett skratt. 

Förstod du att din debut skulle bli så stor? 

- Nej, det gjorde jag inte.  Men jag fick bra respons och feedback från förbundskaptenen och flera spelare, men att det skulle bli så här mycket kunde jag inte tro. Jag vet ju att fotbollen är allt i Irak. Supportrarna där brinner och lever för fotbollen och folket vill ha något att glädjas åt. 

Hur ser du på fortsättningen av kvalet?

- Det är åtta matcher kvar. Vi har gjort det bra hittills då vi har mött två favoriter. Vi förlorade mot Iran och fick oavgjort mot Sydkorea. Det är inga enkla lag vi möter, favoriterna har spelat mästerskap tidigare och de har vi mött. 

- Nu gäller det att ta trepoängare nästa gång vi spelar så att vi är med. 

”Känner förtroende”

Vad säger du om Halmstads säsong i allsvenskan hittills?

- Jag tycker vi gjort det bra förutom matchen mot IFK Göteborg senast. Den är vi inte alls nöjda med. Men i övrigt har vi gjort det bra skulle jag säga. Personligen tycker jag också att jag kommit in i det på ett bra sätt. Landslagsuttagningen är ett kvitto på det. 

- När jag lämnade för spel i allsvenskan var ett av mina krav att komma till en klubb där jag fick stort förtroende och fick spela mycket. Det känner jag i Halmstad. Jag har en roll där jag får ta mycket ansvar. 

Ni har Pelle Olsson som analytiker. Vad skulle du säga att han bidragit med?

- Väldigt mycket. Vi får en helhetsbild på motståndarna inför varje match och en bild av hur vi och dem ska spela. Lite styrkor och svagheter. Det tycker jag vi har utnyttjat bra hittills. Pelle ska ha en stor eloge för det jobb han gör, det ska även Magnus (Haglund) ha. De har bidragit mycket till min och lagets utveckling. 

Ni är på hyfsat säker mark nu, vad säger du om fortsättningen av allsvenskan?

- Det är 12 matcher kvar. Det är hårt jobb som gäller och en match i taget. Men vi ska se till så att Halmstad Bollklubb spelar i allsvenskan även nästa år.


https://www.instagram.com/p/CTU9V3tvYAA/