Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem publikvärdar inblandade i tumult med MFF-supportrar

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under den första halvleken blev det oroligt på Malmö FF:s ståplatssektion.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Flera publikvärdar hamnade i bråk med MFF-supportrar på ståplats i går.

Bakgrunden till tumultet ska ha varit att de försökt hålla utrymningsvägarna fria.

– Det är katastrof, säger Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén.

Det var under den första halvleken som det uppstod oroligheter i MFF-klacken. Supportrar hamnade i bråk med publikvärdarna och efter ett tumult föll två personer ner från en trappa och ut på planen bakom målet.

– En har blivit knuffad och trillat mot en stol och blivit sparkad på, sa polisens presstalesperson, Calle Persson, tidigare.

När Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, först gav sin bild av gårdagens kaotiska scener hade han inga uppgifter om den incidenten, men under fredagen hade klubben skapat sig en tydligare bild av det som hänt.

– Vi vet att vi har fem stycken publikvärdar som på ett eller annat sätt varit inblandade i en situation på hemmaståplats, vid en av trapporna, säger Carlnén och fortsätter:

– Jag tror inte det är några allvarliga skador. Men jag vet att det uppstod tumult, att man blev puttad och nerknuffad från trappstegen, och en del annat. 

”Det är helt oförklarligt”

Publikvärdarna som står på ståplats har som uppdrag att hålla trapporna fri så det finns fria utrymningsvägar. Enligt Carlnén var det under det arbetet som det uppstod diskussion mellan värdarna och supportrarna, där supportrarna inte ska ha accepterat beskeden från värdarna.

– För mig är det helt oförklarligt hur man inte förstår det som vi vill uppnå. Det är en säkerhetsaspekt som gör att vi vill ha fria utrymningsvägar och det är deras uppdrag, de som jobbar för Malmö FF. Det respekteras inte av en del individer.

Hur tänker du att er personal råkar illa ut när de ska göra sitt jobb?

– Det är katastrof. Det är vanliga människor som har fått en väst på sig och har en viss utbildning. Det är servicevärdar som är till för att skapa trygghet och service för våra besökare, som hanteras på ett sådant sätt. 

Bjuder in publiken till stadion

Nu har polisen fått filmmaterial av klubben för att kunna identifiera personerna.

– Jag tror säkert de har möjlighet att identifiera några av dem, säger Carlnén.

I den andra halvleken kastades sedan flera fyrverkeripjäser in på planen, och upp mot läktaren, från Union Berlin-klacken. Händelserna gjorde att matchen avbröts i en halvtimme och efter matchen fördömde flera spelare det som skedde.

Malmö FF bjuder nu in de som var på plats under torsdagens match till stadion på lördagsförmiddagen, för att skapa en positiv känsla för barn och unga. Bland annat kommer det finnas möjlighet att få autografer från spelare.

Kan flytta familjeläktaren

De har också hört av sig till samtliga personer med biljetter på de sektioner som var nära bortaklacken och de kraftfulla smällarna.

– Om det är så att man vill komma i kontakt med oss så kan man svara på det mejlet. Vi har fått säkert över 200 mejl som vi arbetar med nu för att svara på och kontakt, säger Niclas Carlnén.

Hur tänker ni framöver, behöver ni se över era rutiner?

– Vi tittar redan nu på hur vi ska kunna höja de här näten (bakom målen) och täppa till de mellanrum som finns mellan näten för att minimera risken för att det här skulle kunna hända igen. Så fort ser vi ser att det finns möjlighet att lösa det så kommer vi göra det. Jag kan tyvärr inte ge något tidsperspektiv, men förhoppningen är att det kan ske så fort som möjligt.

Klubbens familjeläktare är placerad bredvid bortaståplats. Tidigare var den på nedre etage, men för att öka säkerheten har den flyttats upp. Nu tittar klubben på möjligheter att flytta den ytterligare längre ifrån bortasupportrarna.

– Det finns så klart svårigheter i år, eftersom årskort och annat är sålt. Så det finns inte möjligheterna att göra något kortsiktigt i morgon. Däremot ser vi över om vi kan göra det senare.

Tv: Se mer från allsvenskan: