”Fel och fegt – bara sorgligt att titta på”

Premium: Hur ska Mikael Stahre få fart på IFK Göteborg? 

Hur stor är risken att Hammarby blir ”sönderköpt” i sommar? 

Vad krävs egentligen för att BK Häcken ska slåss om guldet i höst? 

Och gjorde Helsingborg rätt som sparkade Jörgen Lennartsson?

Allsvenska panelen har samlats för att syna de största snackisarna just nu.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

IFK Göteborg har inte vunnit på de sex senaste matcherna. Vad hade du gjort om du var Mikael Stahre?

Martin Aghassi: Jag hade anställt Poya Asbaghi. Nej, men när din yttersta spelidé är att hitta Marcus Berg på långbollen, då undrar man om det är tidigt 2000-tal eller 2022. Jag var inte imponerad i slutet av den förra säsongen och jag var inte heller imponerad när Blåvitt hade tre raka vinster i början av denna säsong. Det var ett luftslott, och nu kan alla se det. De måste helt enkelt börja om från grunderna, inte bara lappa sår i ett decennium.

Anel Avdic: Någonstans måste man börja och varför inte i änden att få spelartruppen att dra åt ett och samma håll för en gångs skull? Det råder inga som helst tvivel om att truppsammansättningen i sig är under all kritik och det finns ingen som helst röd tråd i lagbygget, men Stahre måste få ihop gruppen, om man ska kunna vinna fotbollsmatcher tillsammans. Det är delade läger i IFK mellan spelarna och Sana-gate har knappast gjort saker bättre. Om IFK ska vända trenden behöver spelarna uppträda som ett lag som gör allt för varandra, för tillfället är man inte i närheten av det. När och om man får ordning på det, först då kan man börja pilla på andra problemområden.

Noa Bachner: Överraskat mig själv, mina spelare och mina motståndare. Göteborg behöver en så kallad ”shake-up”. Är det en helt annan balans på laget? Ett mer aggressivt press-spel? Vad som helst som inte är det endimensionella, malande, kämpande laget som stångar sig blodigt just nu. Det skulle kunna ge en kortsiktig effekt. På lång sikt behöver Stahre fundera på vad han gör i IFK Göteborg. Fanns det en plan för honom och en idé om vilket Blåvitt han skulle bygga? Finns den nu? Jag tror att alla vet svaret, och då behöver han själv fundera på om det är en bra plats att vara på.

Hector Junelind: Här och nu? Jag hade låtit Oscar Vilhelmsson vila mot Gif Sundsvall och slängt in Gustaf Norlin eller Erik Sorga från start. 18-årige Vilhelmsson har haft det tufft i ett par matcher och Marcus Berg har blivit för ensam på topp. Räkna med att en spelare som Sorga är sugen på att visa vad han går för – och så mycket sämre än Vilhelmsson just nu kan han eller Norlin knappast vara. Ett glädjeämne mot Elfsborg var Kevin Yakob och han bör vara given till vänster på mittfältet som Tobias Sanas ersättare. Efter Sundsvallsmatchen väntar ett välbehövligt uppehåll för den blåvita truppen.


Hammarby toppar allsvenskan.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby är tillbaka på vinnarspåret och toppar allsvenskan. Hur ser du på risken att laget blir ”sönderköpt” i sommarens transferfönster?

Martin Aghassi: Kommer nyckelspelare att dra? Absolut. Kommer de att bli ”sönderköpta”? Njae. Bajen har redan en truppbredd likt ett guldlag, men om nyckelspelare drar under sommaren har de även en plånbok som kan fylla det tomrummet. Vi ska inte heller glömma att spelare som Dennis Collander och Bubacarr Trawally börjar få 90 minuter i benen nu. De kan nästan räknas som nyförvärv.

Anel Avdic: Klart att Hammarby kommer tappa spelare i sommar. Både Williot Swedberg och Mohanad Jeahze kommer med största sannolikhet att säljas och det vore ett tufft slag för laget. Duon är minst sagt två viktiga nycklar i Marti Cifuentes bygge. Jag tror att det finns en risk att Astrit Selmani säljs, om ett attraktivt bud kommer, men spelare ut innebär också att laget kommer förstärkas, så Hammarbysupportrarna behöver inte vara oroliga.

Noa Bachner: Både och. Ett par spelare lämnar med stor sannolikhet, men sönderköpt betyder i min värld att man handikappas som lag. Det tror jag inte att det kommer hända. Mohanad Jeahze lär bli det mest kännbara tappet, men går att ersätta.

Hector Junelind: Att Bajen kommer att tappa tongivande spelare i sommar råder det inga större tvivel om. Då tänker jag så klart främst på Williot Swedberg och Mohanad Jeahze, men det finns ett par spelare som ännu inte har presenterat sig i Hammarbytröjan och det här öppnar luckor för dem. Jag ser det också som troligt att Jesper Jansson kommer att spetsa truppen med något nyförvärv i sommar.


Häcken slog MFF på bortaplan.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN

BK Häcken slog Malmö FF på bortaplan och blandar sig in i toppstriden. Vad krävs för att Hisingslaget ska kunna hålla hela vägen?

Martin Aghassi: Jag ställer mig i den skaran som aldrig riktigt tror på att Häcken kommer att nå hela vägen om det inte finns en kravställning utifrån, hängivna krävande supportrar alltså. Ett tryck kring klubben. Det verkar som att just det håller på att byggas upp på Hisingen. Häcken har haft kapaciteten att nå guld i många säsonger, det faller ofta på mentalitet. Håller psykena, då håller Häcken.

Anel Avdic: Tabellen ljuger inte – Häcken har imponerat inledningsvis. Vi får se hur långt det bär i år men Per-Mathias Högmo har under säsongsinledningen visat att laget har lösningar på olika problem och att man kan vinna matcher på olika sätt. Det är en styrka. Här vill jag också lyfta fram sportchefen Martin Ericsson vars värvningar – framför allt Oscar Uddenäs och Mikkel Rygaard – visat sig vara perfekta för Häckens genombrottsfotboll. Men frågan var vad som krävs för att hålla hela vägen? Häcken har mycket bra på plats och känns oerhört solida, men någonstans blir det viktiga att inte tappa/sälja för många nycklar i sommar. Skytteligaledaren Alexander Jeremejeff har redan aviserat att han har ambitioner att ta klivet utomlands igen. Försvinner han finns en överhängande risk att Häcken tappar placeringar i tabellen fram mot hösten, men potentialen att utmana om Europa finns.

Noa Bachner: Två saker: Att allsvenskans första tredjedel ger laget så mycket spelmässigt självförtroende, lugn och stadga att det blir enklare att spela fotboll framöver. Häcken har kvalitet nog att utmana högst upp, det tycker jag att man visat så här långt. Det verkar också vara en välmående grupp. Det andra är att de potentiella konkurrenterna högst upp i tabellen inte får ihop det bättre. Om Hammarby, AIK, Djurgården eller Malmö FF maxpresterar resten av säsongen tror jag inte att Häcken klarar sig hela vägen. Som det ser ut nu är det bara Hammarby och AIK de behöver oroa sig för. Halvvägs!

Hector Junelind: Att Alexander Jeremejeff stannar och får vara skadefri. Det går inte att överskatta anfallarens betydelse för detta lag. Men Häckens trupp känns på det stora hela betydligt mer komplett och spännande i år än förra året – och det ska även bli intressant att se vad nyförvärvet Blair Turgott kan uträtta när han får spela kontinuerligt. Samtidigt ska det sägas att Hisingslaget varken har mött lag som Hammarby, Djurgården eller Elfsborg än. Högmos gäng har haft ett relativt tacksamt spelschema och det återstår att se om man kan hitta en jämnhet i sina prestationer i år.


Jörgen Lennartsson fick sparken av Helsingborg.
Foto: ANDERS BJURÖ / TT NYHETSBYRÅN

Helsingborg går kräftgång i allsvenskan och sparkade i dagarna Jörgen Lennartsson. Gjorde klubben rätt och tror du att HIF hänger kvar i år?

Martin Aghassi: Jag förstår symbolvärdet i att en annan nykomling förnedrar en på hemmaplan med 1–4 och att något måste ske. Nästkommande matcher är AIK, Malmö FF, Kalmar FF och Djurgården. Det kan mycket väl vara noll poäng i de matcherna, ska en tränare sparkas igen då? HIF har gjort sig kända för att agera impulsivt, att kicka ”Jögge” kändes som ett sådant beslut. De skulle ju inte vara i allsvenskan i år egentligen, det borde inte vara en skandal om de slutar på kvalplatsen, vilket jag tror kommer att ske. Och Lennartsson hade mycket väl kunnat stanna och lösa det.

Anel Avdic: Det är sorgligt att titta på hur Helsingborgs IF sköts. Det var knappast en hemlighet att klubben skulle gå en tuff säsong till mötes. Truppen är i grunden på tok för svag och det ansvaret faller på sportchefen Andreas Granqvist i slutändan. Den andra tanken man hade med sig inför allsvenskan var att klubben egentligen inte var redo för allsvensk fotboll 2022, varken organisatoriskt eller sett till spelarmaterialet. Jag tycker det var fel och fegt att sparka Jörgen Lennartsson i det här skedet. Någonstans handlar det om att hålla två lag bakom sig i tabellen – Gif Sundsvall och Degerfors – och man borde gett det mer tid. Degerfors och Gif Sundsvall valde att uttrycka förtroende för sina respektive tränare när resultaten gick emot i allsvenskan, och fick en viss effekt direkt. Helsingborg föll i stället för det yttre trycket jag tror inte att ett tränarbyte löser HIF:s problem.

Noa Bachner: Helsingborg ska inte bara vara i allsvenskan, de ska vara etablerade i allsvenskan. Jag köper inte alls pratet om att det är för tidigt och att laget håller på med någon sorts överprestation som tagit sig upp ”redan” i år. Värnamo omsatte ungefär 11 miljoner förra året. Helsingborg ungefär 60 miljoner. Lennartsson? Kunde säkert gjort saker bättre, men problemet för Helsingborg är fortfarande avsaknaden av en trovärdig vision för hur klubben ska återta sin plats i svensk fotboll. Den finns i olika dokument och utsagor, men på planen ger laget samma intryck som under sina senaste nedflyttningar. Jag är inte imponerad och inte hoppfull för deras skull.

Hector Junelind: Jag var inne på det redan i förra veckans panel: Helsingborgs trupp just nu är inte bättre än vad tabellen visar och det kan inte Jörgen Lennartsson lastas för. Därför hade jag hoppats att klubben skulle ha ett större tålamod än att kicka huvudtränaren redan nu, men tålamod har historiskt sett inte varit HIF:s största styrka. Skadan på förra säsongens assistkung Wilhelm Loeper har naturligtvis varit kännbar och Andreas Granqvist behöver förstärka truppen i sommar om inte HIF:s sejour i allsvenskan bara ska bli ettårig.

Familjen seglar jorden runt: ”Barnen är det minsta problemet”

Premium: Barnens andra jorden-runt-segling • Ute på havet i två år

Micke, 50: Så sparade jag mig till en förmögenhet

Premium: Köpt bostäder kontant • Månadsbudgeten • Bästa tipsen

Unika inblicken i okända Stockholmsgänget NBA

Premium: Gängtatueringar • Handslag • Kassan • Territoriestrid • Snapchathån