Nicolas Stefanelli trivs i sin nya klubb. Foto: Oskar MånssonNicolas Stefanelli trivs i sin nya klubb. Foto: Oskar Månsson
Nicolas Stefanelli trivs i sin nya klubb. Foto: Oskar Månsson
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

"Fantastisk – den bästa arenan jag spelat på..."

Publicerad

Måltorkan höll honom vaken om nätterna, men efter fullträffen mot Sirius tror Nicolas Stefanelli att det kommer att lossna.

SportExpressen träffade AIK:s argentinske sommarförvärv för att prata om Romario-tåfjuttar, livet i Solna och den stora drömmen om Italien.

Det är träningsfritt på Karlberg där AIK Fotboll har sin vardag, men träningsfritt innebär inte aktivitetsfritt. Utanför klubbhuset står Ivan Obolo, som utöver Nicolas Stefanelli har sällskap av sin familj, och slänger upp kött på en klotgrill. Den förre AIK-spelaren fungerar som en länk mellan klubben och landsmannen Nicolas, 23, samt mittbackslånet Augustin Gomez, 20. Den här dagen har han uppenbarligen även tagit på sig rollen som kock.

– Ivan gör allt för mig, säger Nicolas med ett leende.

Efterlängtat mål

Intervjun gör vi på engelska. Till en början agerar Ivan tolk från spanska till svenska, men det visar sig snabbt vara onödigt.

– Jag har en app, Duolingo, som jag använder för att bli bättre på engelska. Det är inga problem att förstå, men när jag pratar saknar jag ord ibland, säger Nicolas.

Svenska då?

– Det får komma sen. Nu kan jag bara ”god morgon” och ”köttbullar”. Jag älskar köttbullar!

Humöret är på topp, och det är inte så konstigt. Det är dagen efter AIK:s 4-1-seger mot Sirius där Nicolas efter fyra mållösa matcher äntligen fick nätkänning: med en gammal hederlig tåfjutt satte han 2-0 i den 16:e minuten.

– Det var väldigt skönt att göra mål. Jag vet att det är stora förväntningar på mig, det är så det ska vara. Jag tycker att det har gått ganska bra i spelet, men jag har tänkt på lägena som jag haft. Man ligger hemma i sängen och tänker på chanserna. Mot Norrköping, nicken som nästan gick in. Mot Kalmar, skottet i bröstet på målvakten. Mot Braga…

Var Sirius-målet typiskt för dig?

– Ja, det var det. Jag har gjort kanske fem-sex sådana mål i Argentina. Om man inte hinner skjuta på något annat sätt är tån alltid bra.

Jag får lite Romario-vibbar. Han avslutade ofta på det sättet.

– Jag förstår varför. Målvakten är inte beredd på sådana skott. Jag pratade med Kenny Stamatopoulos (AIK:s andramålvakt) om just det. För dem är det hemskt.

Uppväxt i fotbollsfamilj

Nicolas föddes den 22 januari 1994 och är uppväxt i Quilmes, en förstad till Buenos Aires. Pappa jobbar på bank, mamma har ett kontorsjobb inom det offentliga. Nicolas beskriver sin familj – där även en två år äldre syster ingår – som en riktig fotbollsfamilj. På mammas sida av släkten har det funnits några duktiga spelare, och även pappa hade en karriär.

– Han spelade inte på högsta nivån, men han varit en duktig back. Hård.

Olik dig alltså?

– Precis. Jag är kortare, mer lik mamma.

Var du duktig som ung?

– Nej, jag var... normal. Men jag har alltid varit snabb. Alltid jobbat hårt för att bli bättre.

Nicolas berättar om hur föräldrarna stöttat honom genom fotbollskarriären. Om hur hans pappa alltid följt med träningar och matcher, och hur de hela tiden haft samtal om utvecklingen. När Nicolas var 20 år skrev han på ett a-lagskontrakt med Buenos Aires-klubben Defensa y Justicia som då var nykomlingar i högstaligan i Argentina. För att han skulle få speltid lånades han ut i ett och ett halvt år till Villa Dalmine som under Nicolas tid i klubben tog steget från tredje- till andradivisionen. 

I januari 2016 återvände Nicolas till Defensa y Justicia, där han pendlade mellan att starta och hoppa in. På 18 månader gjorde han 11 mål på 35 matcher i högstaligan. Ändå var Nicolas beredd att flytta utomlands. Ända sedan han var liten har han haft en dröm om att spela i Italien – framförallt för en klubb.

– Min farfars far var italienare och jag har ett italienskt pass. Jag har alltid tänkt att jag ska spela där en dag. Drömmen är att komma till Napoli.

Är det där du har dina rötter?

– Nej, det är i norra Italien. Men Napoli är speciellt för många från Argentina eftersom Maradona spelade där. För mig har det alltid varit favoritklubben.

Var det ett svårt beslut att skriva på för AIK?

– Nej, egentligen inte. Det var ett stort steg, flytta hela vägen från Argentina till Sverige, men Björn (Wesström, sportchef) berättade om vilken plan klubben har för mig. Och Ivan berättade också om klubben, och han vet hur det är. Jag kollade på bilder och klipp från derbymatcher och det var galet med supportrarna. Jag tänkte: ”Där ska jag spela!”

Gillar Marcelo Bielsa

När Nicolas kom till Sverige för en dryg månad sedan hade hyfsat koll på klubben som han skulle spela för. Kunskapen om det nya hemlandet var betydligt mindre, men anpassningen verkar ha gått i rekordfart.

– Jag är en argentinare som har Italien i hjärtat, men nu känner jag samma sak för Sverige. Om något av lagen spelar mot varandra för jag hoppas på oavgjort, säger Nicolas med ett skratt.

Som i VM 2002?

– När det blev 1-1? Jag minns att Argentina hade väldigt bra lag med Marcelo Bielsa som förbundskapten. Han är en av mina favorittränare, det var otroligt att de inte gick vidare från gruppen. 

Nicolas slår ut med armarna.

– Sverige alltså! De är bra just nu, leder EM-kvalgruppen före Frankrike. Förbundskaptenen måste vara väldigt duktig.

Hur är det att bo här?

– Perfekt. Jag har tagit över Sauli Väisänens gamla lägenhet i Solna. Mycket fin. Nära till träningen och till arenan.

Trivs du på Friends arena?

– Den är fantastisk. Den bästa jag spelat på.

Vad gör du vid sidan av fotbollen?

– Det är mycket fotboll i huvudet. Jag gillar att läsa böcker om fotboll, till exempel Pep Guardiolas biografi. Jag vill lära mig mer om taktik och Guardiola är intressant, precis som Bielsa. 

Studerar du andra spelare för att lära dig specifika saker?

– Ja, jag kollar mycket fotboll på tv. Man studerar hur spelarna på din position rör sig. Vilken touch de har. Jag gillar att kolla på Alexis Sanchez och Paulo Dybala, dem kan jag lära mig mycket av.

Vad kan du lära dig av dina anfallskollegor Goitom och Obasi?

– Väldigt mycket. Det är kul att få spela med så duktiga spelare. Båda har erfarenhet och är intelligenta spelare. De spelar inte bara fotboll, de tänker fotboll, om du förstår vad jag menar.

Noggranna vanor

När vi gör intervjun återstår det några timmar till avspark mellan Djurgården och Malmö, toppmötet som ska sluta 0-1. Resultatet går tvärtemot Nicolas tips, och innebär att MFF drar ifrån ytterligare i tabelltoppen. Oavsett avståndet upp är Nicolas optimistisk inför framtiden.  

– Jag ska göra allt för att utvecklas här. Det är en bra klubb för det. Jag ska träna hårt. Sova bra. Äta bra. Det är viktigt att tänka på maten. Man kan inte äta en massa hamburgare och snabbmat om man ska blir en bra spelare.

Men en argentinsk stek går bra?

– Ja, det är klart, säger Nicolas och sneglar mot Ivan Obolos grill.

– Man måste ha muskler också!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag