Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett tag trodde jag att min karriär var över”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Aron Johannsson har haft en tuff start - men blickar framåt. 

För SportExpressen berättar anfallaren nu om skadorna, första tiden i Hammarby, tiden i Werder Bremen och guldstriden.

– Ett tag trodde jag att min karriär var över, säger han.

Aron Johannsson, 28, har haft en tuff start i Hammarby. Han har inte riktigt anpassat sig till laget och spelet som han själv önskat och känner fortfarande att han har en bit kvar till god matchform. Så här långt har det blivit sju matcher, varav fyra från start.

– Jag känner att det har varit tuffare än förväntat. Det har varit tufft att anpassa sig till ett nytt lag, en ny liga och ett nytt land. En del av förklaringen ligger nog i att jag inte haft en ordentlig försäsong. Jag tror att jag hade en vecka på mig att förbereda mig inför min första match i Hammarby, säger Aron Johannsson när vi träffas på Årsta.

– Jag har höga förväntningar på mig själv, men tyvärr har jag inte presterat som jag själv önskat på grund av min fysiska status. Jag måste acceptera det och sikta på att komma i matchform. Mitt mål är att kunna träna varje dag utan att vara skadad.

Har det varit en frustrerande tid?

– Jag skulle inte kalla den för frustrerande, men det har varit tuffare än förväntat. Jag trodde att det skulle ta ett par veckor att hitta formen, men tyvärr har det tagit längre tid än så och jag måste helt enkelt acceptera det. Om jag ska vara helt ärlig så har det varit svårt att acceptera. Jag vet att när jag är frisk då kan jag leverera och hjälpa laget.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

– Jag är väldigt glad över att vara här, Hammarby är en underbar klubb. Stämningen i klubben är väldigt familjär och alla är väldigt välkomnande. Det är som att tillhöra en stor familj, från det perspektivet har det varit väldigt lätt att anpassa sig.

Sensommaren 2015 skrev Johannsson på för tyska Bundesliga-klubben Werder Bremen efter att ha spelat i holländska AZ Alkmaar tidigare. I Holland gjorde anfallaren en hel del mål, totalt 38 mål på 84 matcher, men i Tyskland fick han det inte att funka.

”Trodde att karriären var över”

En stor del av förklaringen ligger i att han var skadad.

– Det var väldigt tufft, jag var skadad väldigt mycket. När jag var frisk och kunde spela så var det fantastiskt att få spela där, säger han.

Vad lärde du dig från tiden i Tyskland?

– Det är en toppliga och det är annorlunda i Tyskland, miljön där är lite mer fientlig. Om du gör ett misstag på träningen så får du höra det direkt. Man måste vara på tårna till hundraprocent för att det är en helt annan nivå. Det är mycket mer pengar inblandat vilket gör att alla är mer tävlingsinriktade.

Hur formade tiden i Tyskland dig till en spelare?

– Jag har framför allt utvecklat min mentala nivå. Det var väldigt påfrestande mentalt att vara skadad så länge och så ofta, vissa stunder var jag helt tömd mentalt. Det var svårt men jag blev också starkare av motgångarna och lärde mig att uppskatta livet lite mer. I slutet av dagen får jag betalt för att spela fotboll. Jag minns att jag kände mig väldigt nere sista tiden i Werder Bremen.

Varför?

– Därför att det var jobbigt att vara skadad under så lång tid. Ett tag trodde jag att min karriär var över i Bremen, på grund av alla skador. Det var svårt att acceptera och jag var 27-28 år då. Nu är jag starkare som människa och känner mig bättre förberedd mentalt. Jag har växt som person och känner mig som en bättre man utanför planen då jag blivit pappa, då tvingas du mogna på ett helt annat sätt.

”Måste inse att vi har chansen att vinna guld”

Var det därför du valde Hammarby också? Här får du förmodligen tillräckligt med tid för att komma i form och slippa stressa.

– Ja, verkligen. Jag hade många erbjudanden från olika klubbar men samtalen med Jesper Jansson var väldigt bra hela vägen. Jag och familjen ville komma till en trygg miljö och Stockholm är en perfekt stad. Jag ville verkligen få tillbaka glädjen till fotbollen och njuta av livet. Alla i Hammarby har varit väldigt hjälpsamma.

Aron Johannsson, till vänster, och Ludwig Augustinsson i Werder Bremen.
Foto: CARMEN JASPERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Aron Johannsson siktar på att avsluta säsongen på ett förtroendeingivande sätt. Det återstår sex omgångar av allsvenskan och i kväll gästar Hammarby Sirius på bortaplan.

En vital match, enligt anfallaren.

– Det viktigaste just nu är att vinna mot Sirius och kämpa som vi gjorde mot AIK. Vi måste ha samma mentalitet i de avslutande matcherna som i derbyt. Alla matcher är en final, vi måste pressa oss själva att vinna varje match.

Aron Johannsson fortsätter:

– Vi vill naturligtvis sluta på förstaplats. Jag tycker att vi som lag måste inse att vi har chansen att vinna guld, vi har ett jättebra lag och ett stort självförtroende.