Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURESFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
 Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

”Ett konkret bud från en PL-klubb”

Publicerad

Djurgården siktar på att jaga bort derbyspöket mot AIK. 

Inför semifinalen av Svenska cupen berättar nu Kerim Mrabti om rykteskarusellen som snurrade i vintras. 

- Det fanns ett konkret bud från en klubb i Premier League men det blev för stressigt där i slutet av fönstret, säger han. 

Den allsvenska premiären är bara två veckor bort. 

I kväll väntar först ett stekhett Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården på Friends arena. 

Matchen avgör vilket lag som går till final i Svenska cupen och vilket lag som kan fortsätta drömma om en titel. 

- Självklart ska det bli kul. Det blir en extra krydda att det är ett derby. Men för vår del handlar det mer att fokusera på att vi har chans att nå en final och chansen att ta en titel, säger Kerim Mrabti. 

"Givet att det blir mer press på mig"

Djurgården har haft stora problem i Svenska cupen tidigare år, var är det som gjort att ni fått ihop det i år?

- Vi har tappat en del tunga namn som Kim Källström, Magnus Eriksson och Othman El-Kabir. Det var några av våra bästa poängspelare förra året. Nu är det vi andra som får kliva fram. Samtidigt som vi tappat dem har vi ändå fått behålla stora delar av stommen i laget, Özcan är kvar och har kunnat jobba vidare och vi känns mer samspelta nu på försäsongen än hur det var förra året. 

- Då kom Felix Beijmo och Gustav (Engvall) in ganska sent och det blev sena förändringar i truppen. Nu är det spelare som varit hungriga på att få chansen att på riktigt visa vad de kan. Kevin Walker, Jonathan Augustinsson och Jesper Karlström för att ta några exempel. 

- Även jag själv känner att jag fått en större roll i laget nu. 

 

LÄS MER: Allsvenskan kan byta namn - efter 94 år 

 

Hur har din roll förändrats?

- Jag har mer ansvar nu och det är ganska givet att det blir mer press på mig, vilket jag trivs med. Det ska vara så att man har tryck på sig, det gillar jag. 

Förra året hade ni problem mot lag som försvarade sig lågt mot er, hur har ni jobbat med det i år?

- Vi har pratat om att ha mer tålamod och bli mer effektiva. Vi vet att vissa lag kommer att ha mycket boll mot oss och föra spelet. Vi ska kunna försvara oss och ha tålamod men samtidigt visa att vi är giftiga när vi ställer om. 

- Jag tycker att vi visat det på försäsongsmatcherna och även i cupmatcherna. Ta matchen mot J-Södra och matchen mot Degerfors som exempel. 

Det har varit mycket snack om derbyspöket. Hur ska ni göra för att jaga bort det?

- Det är mest medierna som snackar om det. För oss handlar den här matchen först och främst om en match mot AIK som kan ge oss en plats i finalen. Sedan blir det så klart extra nerv och extra viktigt när det är ett derby. 

- Sedan kan det ju vara en nackdel för AIK och Hammarby. De har pressen på sig att vinna mot oss för att inte bli laget som vi bryter den sviten mot. Så man kan se det på många sätt. 

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

"Vi hade ett bud som låg och väntade"

Hoppas ni i spelartruppen fortfarande på att det ska komma in en anfallare?

- Det känns som att det kan vara någon anfallare på väg in nu. Amadou Jawo har gått på lån och förra året kom det in spelare sent. Tino Kadewere har varit bra men han måste få tid på sig att växa in i sin roll. 

- Sedan måste spelarna som kommer in passa in i vårt lag och vårt spelsätt. Jag tycker inte vi ska värva bara för att. Men det lär komma in en anfallare innan fönstret stänger, så känns det. 

 

LÄS MER: MFF nära att värva U21-landslagsman- flygs in 

 

Det ryktades om allt från Swansea till Crystal Palace för dig i januarifönstret. Hur nära var det att du lämnade Djurgården?

- Det fanns ett konkret bud från en engelsk klubb. Vi hade ett bud där som låg och väntade. Men det blev för stressigt för min del. Det gick snabbt och jag var lite osäker på hur min roll skulle bli. 

- Sedan är det en nackdel att komma in i januarifönstret också när lagen är inne i säsong. Det är bättre att vara med från start. Det blev inget då det blev för stressigt och klubben valde att ta in två andra spelare i stället. Jag tror det var bra.

Hur ser du på att lämna nu i sommar?

- Det är väl det som skulle vara bäst. Då får Djurgården pengar för mig och jag kan komma in och få en hel försäsong med laget direkt. Vara med från start. Men jag har en väldigt bra dialog med både Bosse Andersson och Özcan. Det är väldigt viktigt. 

- Sedan får vi se om jag lämnar i sommar eller om jag är med när vi spelar Europa League och lämnar efter det. Då blir det i så fall en sen flytt. Men det viktiga nu är att ha fokus på Djurgården, göra bra ifrån mig för klubben och sedan får man se vad som händer. 

SportExpressen skrev på Deadline day att du inte tränade med laget eftersom du ville flytta, hur ser du på det som hände?

- Inget som påverkar mig alls. Jag vet själv vad som hände och hur det var. Jag hade hela tiden en bra dialog med Bosse och Özcan där med, så det var inga problem. Sedan var det  av personliga skäl. Jag hade kört hårt med landslaget under januariturnén och sedan hände det lite privata saker. Min farmor fick en stroke och det var väldigt mycket som hände där. Min pappa åkte ner till Tunisien i två dagar för att vara med henne och som tur är gick det bra. Hon mår bra nu. 

 

LÄS MER: Bert Karlsson avslöjar: "Blåvitt har kontaktat mig" 

 

- Det kanske inte såg bra ut utåt att jag inte tränade men det fanns som sagt skäl till det. Hade det inte varit i slutet av fönstret hade ingen reagerat på det alls. 

AIK har storsatsat med värvningar, ni har legat lägre. Innebär det att ni har mindre press på er?

- Nej, men vi har höga krav på oss själva och det ska vi ha inför den här säsongen. Vi är framme i semifinal i Svenska cupen och kom trea i fjol. Vi vill så klart bli bättre än trea i år. Sedan har AIK gjort en stor satsning , inget snack om det. Men det är inget vi tänker på. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag