Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar: ”Jag har alltid varit den mest lojala”

Daniel Sundgren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Björn Wesström.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Daniel Sundgren blir arbetsbefriad av AIK – en vecka före sin flytt till grekiska ligan. 

Och det är inte ett uppbrott i samförstånd. 

– Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt, säger sportchef Björn Wesström.

– Det sista jag är är att vara illojal, säger Sundgren. 

Tidigare i juni bekräftade Aris FC att man hade värvat Daniel Sundgren. Den grekiska klubben lade då ut en bild på Sundgren på sitt twitterkonto med texten ”Daniel Sundgren i sitt nya hem”.

Övergången blev sedermera presenterad på AIK:s hemsida.

– Jag vill rikta ett stort tack till min familj som från första början satte mig i AIK:s knatteskola, till min flickvän och mina vänner som alltid stått vid min sida oavsett med- eller motgång, sa Sundgren i ett uttalande.

AIK:s attack på Sundgren

Men flytten har utvecklats till en infekterad konflikt mellan AIK och Sundgren. På sin hemsida skriver klubben att Sundgren blivit ”arbetsbefriad”. 

”Bakgrunden till beslutet är en rad händelser där Daniel till klubben tydligt uttryckt att han inte ville vara uttagningsbar till matchen mot FC Ararat-Armenia i den första kvalomgången i Uefa Champions League 2019/20. Utöver det valde Daniel att sjukanmäla sig tätt inpå avresan till Armenien på ett sätt som inte följer de rutiner som AIK Fotboll har för sjukanmälning”, skriver AIK. 

”Känner enorm besvikelse”

AIK skriver samtidigt att övergången kommer att fullföljas precis som planerat. Hade Sundgren spelat i AIK:s match mot FC Ararat-Armenia, så hade han, i enlighet med Uefas regler, inte fått spela för Aris i Europa League. 

– Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt, säger AIK:s sportchef Björn Wesström. 

Sundgrens svar

När SportExpressen når Sundgren har han en annan bild av situationen att ge. 

– Som jag sa i min senaste intervju med C More så har det varit skittufft för mig mentalt. Jag har verkligen, verkligen maxat min förmåga att spela hundraprocent för AIK de här matcherna som jag spelat. Jag har inte varit rädd för att bli skadad, även om det funnits lite grann i bakhuvudet, när jag vet om att min karriär handlar om ett par få matcher. Det är inte så vanligt i Europa att man fortsätter att spela vidare för sin klubb när man redan gjort klart med en annan klubb. I Sverige är transferfönstret lite knepigt. Det har varit skittufft för mig och jag var väldigt tydlig med det att jag haft det tufft. Jag har känt att mitt huvud inte klarar mer och jag kan inte prestera hundra miljoner procent i AIK-tröjan, då vill jag inte göra AIK-fansen besvikna och ställa ut mina skor och prestera dåligt. Det tjänar ingen på, varken jag eller AIK. Ingen tjänar på att se en vilsen Sundgren på planen.

– Om AIK resonerar på det sättet så har det blivit ett missförstånd från deras sida. Jag har alltid varit den mest lojala spelaren i AIK, jag tror inte det finns någon lojalare. Jag har alltid krigat på varje match och träning och jag har aldrig skapat bråk. Jag har alltid ställt upp för AIK utåt sett också. Jag har försökt ställa upp för klubben på alla möjliga sätt. Alla fans vet att jag är som dem, bara att jag haft turen att vara bra på fotboll. Det sista jag är är att vara illojal.

AIK skriver i pressmeddelandet att du sjukanmält dig, vad kan du säga om det?

– Inget mer än att jag var sjuk. Jag hade dålig mage den dagen och det kunde berott på hur många saker som helst. Dels att jag varit sjukt stressad och för det andra så var jag inte där mentalt. Att inte vara där mentalt på sitt jobb det är det värsta som finns. Allt kändes så bra för mig med att tacka av fansen i Kalmar, det är synd att ett missförstånd gjort att det blivit på det här sättet.

”Har varit tydlig”

Hur har kommunikationen med AIK varit under hela processen?

– Den har varit jättebra. Jag har varit rak och tydlig mot klubben sedan starten. Jag har alltid haft en bra kommunikation med Björn och Rikard. Jag har varit tydlig med att det varit jobbigt för mig att spela men som den AIK:are jag är så har jag ändå, trots motgångar mentalt, ställt upp och krigat in i det sista för att avsluta bra för AIK. Nu på slutet har jag inte klarat det mer, det var jag tydlig med efter Kalmarmatchen. De sista löpningarna mot Kalmar gjorde jag för att vi skulle vinna och hålla nollan.

AIK skriver i sitt pressmeddelande att du ”uttryckt att du inte vill vara uttagningsbar”. Kan du förklara det?

– Mitt perspektiv är bara det att det tog på mig så pass hårt mentalt i alla allsvenska matcher. Jag har spelat i stort sett alla 90 minuter matcher, jag kände att hjärnan inte fungerar längre. Det blev så att kroppen sa ifrån och jag började må dåligt.

Vill du säga något till fansen om situationen som uppstått?

– De äkta AIK:arna vet vad jag står för. Jag är evigt tacksam att jag haft de bakom mig hela vägen. Jag vill ge dem skitmycket kärlek och tacka för den här tiden. Jag vill komma tillbaka till AIK en vacker dag. Det är skönt att jag gjort mig ett namn så att jag slipper vara ”Garys grabb”.

Finns det några hard feelings mellan dig och AIK?

– För min del så har jag inget negativt att säga om AIK. Jag vill respektera det AIK skrivit och de som är AIK:are vet vad jag står i frågan. Det är inget snack om saken. Är det något så får fansen gärna ringa mig så får jag förklara.