Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Endast en seger kan ge Billborn arbetsro

Se senaste avsnittet av ”Allsvenska juryn”. Alla snackisar från allsvenskan med Expressens reportrar.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pressen ökar på Hammarbys tränare Stefan Billborn. 

En derbyseger skulle ge honom arbetsro - och mer tid att rätta till sina misstag. 

Men jag har svårt att se att han skulle få sparken vid en förlust.  

Den 9 juli blev Östersunds huvudtränare Ian Burchnall den förste tränaren i allsvenskan att få lämna sin post. 21 dagar senare fattade en enhällig AIK-styrelse beslutet att sparka Rikard Norling. 

Ett beslut som kostade klubben omkring två miljoner kronor med tanke på uppsägningstiden i Norlings kontrakt. 

När vi nu skriver den 8 augusti har snaran dragits åt kring ytterligare ett par tränare. 

Nanne Bergstrand i Kalmar, Poya Asbaghi i IFK Göteborg, Stefan Billborn i Hammarby och i viss mån också Olof Mellberg i Helsingborg, är i varierande grad också ifrågasatta. 

När guldutmanarna Hammarby står in för ett derby mot Djurgården, kommer de grönvita från en tyngre period. En formsvacka med uselt spel mot Helsingborg och även om det blev lite bättre mot Falkenberg var 1-1 ett resultat som var en stor besvikelse. 

Bara två poäng på de senaste två matcherna och en sjundeplats med 11 poäng upp till Malmö FF efter 13 omgångar är naturligtvis inte godkänt. 

Hammarbys stjärnspelare har inte alls levererat som de gjorde förra året och skadorna har duggat tätt. 

Har någon ytterback i Bajen spelat 90 minuter den här säsongen? 

Stefan Billborn måste rannsaka sig själv

Det gungar kring tränaren Stefan Billborn. Jag tycker det vore fel att sparka honom vid en derbyförlust och alla indikationer jag får säger också att Hammarby inte kommer att fatta något sådant beslut. Resultaten i fjol talar för att han är rätt man att rätta till det och även om formsvackan är oroande har Bajen bara tagit två poäng mindre än förra året efter 13 omgångar. 

Därmed inte sagt att Billborn inte behöver rannsaka sig själv. 

Han har stått för en del misstag den här säsongen och har lite sig själv att skylla för att han nu är ifrågasatt. 

Det första misstaget kom i derbyförlusten mot AIK den 21 juni. 

Då kom Hammarby från en premiärvinst mot Östersund, ett oavgjort resultat mot Elfsborg borta och hade chansen att göra AIK:s inledande kris ännu djupare, eftersom att ”Gnaget” i matchen innan förlorat mot IFK Norrköping med 4-1. 

Men Billborn frångick då taktiken med hög press. En taktik som hade varit framgångsrik tidigare. Hammarby gav AIK initiativet i ett tamt Billbornskt försök att överlista vännen Rikard Norling. Det misslyckades å de grövsta och 2-0-förlusten var solklar. 

En tydlig coachmiss.

Det andra som inte fallit väl ut är laguttagningarna, där vissa spelare spelat på fel position. Ta bara Aimar Sher som var placerad på en kant i senaste matchen mot Falkenberg, i stället för centralt där alla vet att hans kvaliteter kommer mer till sin rätt.

Ett av många exempel på en märklig laguttagning den här säsongen. 

Samtidigt har laget inte hittat rätt. Spelarna har sett vilsna ut och inte riktigt sett ut att veta vad de ska göra, hur de ska springa eller vilken taktik som gäller. 

Där har Billborn att jobba med. 

Har gjort sig förtjänt av mer tid

Men som sagt, jag tror inte han hänger löst ens vid en förlust mot Djurgården. Och när nu Hammarby gett honom och sportchefen Jesper Jansson en kontraktsförlängning inför säsongen, vore det märkligt att spräcka projektet redan nu.

Billborn har gjort sig förtjänat av mer tid att visa att han är rätt man att få skutan på rätt köl igen.

En förlust skulle naturligtvis minska den tiden. En seger skulle ge honom arbetsro. 

Vad behöver då Hammarby göra? 

Först och främst måste man värva. Som det är nu står laget och stampar. Här måste in med något nytt. Eller varför inte nygammalt? Jag vet att Björn Paulsens namn diskuterats, utan att något beslut är taget. Samtidigt slutförhandlar Muamer Tankovic med en klubb utomlands och ser ut att försvinna. 

Så räkna med minst en värvning för startelvan innan fönstret stänger. Möjligtvis en breddspelare också. 

Sedan måste klubben ta tag i ett problem som gäckat Bajen länge. Alla skador.

Här måste klubben utveckla och se över sitt team gällande skador, rehabilitering och förebyggandet av skador. Det håller inte som det är nu och som det varit i flera år. Framför allt inte när klubben satsat extra mycket på exempelvis ett fysläger i stället för fler veckors semester, efter förra säsongen. 

Djurgården är favoriter på söndag kväll. Och rivalen har alla chanser i världen att göra ”krisen” i Bajen ännu djupare. Samtidigt har Hammarby en gyllene chans att få fart på säsongen, väcka laget och ge tränaren Stefan Billborn lite lugn och ro. 

När kommer publiken? Inte än på ett tag om man får tro Folkhälsomyndigheten. Så här sa Anders Tegnell på presskonferensen i tisdags.