Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En stor chans att jag spelar ut mitt kontrakt”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Muamer Tankovics 2019 blev en stor succé. 

För SportExpressen berättar nu ”Mujo” hur det ligger till med övergången till Genoa, vad han anser om Zlatans intåg i Hammarby, landslagsåret som kommer, chanserna att få uppleva ett mästerskap med Sverige - och framtiden i Hammarby. 

– Chansen är stor att jag stannar och spelar ut mitt kontrakt som går ut i sommar, säger Tankovic. 

 

Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Det svenska landslagsåret börjar som vanligt med Januariturnén. Precis som förra året har landslaget lagt lägret i Qatar och huvudstaden Doha, där det väntar matchen mot Moldavien och Kosovo. 

Hammarbys Muamer Tankovic, som även varit uttagen till två EM-kvalsamlingar i höst, är med på turnén. 

Han har ett succéår bakom sig, då han vann den allsvenska poängligan, slog sig in i riktiga A-landslaget och hade i princip gjort klart med en övergång till italienska Serie A och Genoa. 

Men efter att ”Mujo” varit nere i Italien i november, kommit överens om de personliga villkoren med Genoa, genomgått läkarundersökningen så hörde inte Hammarby något mer från den italienska klubben. 

Klubben har bytt sportchef och sparkat tränaren Thiago Motta och nu ser övergången inte ut att bli av. Hammarbys sportchef Jesper Jansson har kallat Genoas agerande för amatörmässigt. 

Om vi börjar där, hur ligger det till med din övergång till Genoa?

– Ja, alltså jag åkte ner dit och det var väl i princip klart. Väldigt nära i alla fall. Nu är det väl inget som är helt klart eller slut ännu, men klubben har tagit väldigt lång tid på sig och inte hört av sig. Det är frustrerande så klart när allt i princip var klart, men jag har en bra dialog med Jesper Jansson. 

– För mig är det inga problem att stanna i Hammarby fram till sommaren heller. Det är en stor chans att jag gör det nu. Stannar till sommaren och sedan kan det komma upp något bra, även om det nog inte är helt kört med Genoa ännu, säger han. 

Vad säger du om hela Genoa-grejen?

- De har inte hört av sig. Nu har de sparkat tränaren Thiago Motta och bytt sportchef. De har sina problem som de måste ta itu med. De måste ta kontroll över det innan de kan kolla på något annat. De måste göra klubben stabil igen. Det vore en skam för klubben om de åkte ner i Serie B, de är en klubb som ska tillhöra högstaligan. 

– Något annat finns inte. 

Det låter i ärlighetens namn som det inte är så stor chans att du går dit?

– Chanserna finns, men som jag sa innan, jag har inga problem att stanna i Hammarby fram till sommaren heller. 

Hammarby vill förlänga med dig, men det låter heller inte som det är ett alternativ?

– Det vet jag inte, jag får prata med Jesper om det i så fall, jag är öppen för allt. Men som jag sa är det nog stor chans att jag stannar och spelar ut mitt kontrakt. Det tror jag inte någon har något problem med. 

– När jag kom så var Hammarby en mittenklubb i allsvenskan. Kolla vart de är nu. Jag sa redan från början när jag kom att jag ville vinna SM-guld och ta klubben ut i Europa. Då skrattade folk åt mig, men kolla vart vi är. Alla snackar om Hammarby nu och vilken fotboll vi spelar. 

– Jag är extremt tacksam mot Hammarby för allt de gjort för mig och jag tror också att Hammarby är väldigt tacksam över det jag gjort för klubben.

Vad säger du om säsongen ni hade?

– Vi gjorde det bra och var med in i det sista. Jag gillar inte att snacka om tur eller otur, men kolla på skadorna vi hade i början av säsongen. Vi spelade aldrig med samma backlinje. Sedan sa jag redan direkt efter Kalmar-matchen på bortaplan, där vi fick en feldömd straff emot oss, rött kort och en del andra märkliga domslut som inte gick vår väg, att det kunde vara matchen där vi förlorade guldet.  

– Den matchen är den jag grämer mig mest över. Sedan var vi inte lika bra i början av säsongen som vi var i slutet. 

Din egen säsong då?

– Det kändes kanon. Jag uppnådde mina mål. Vann poängligan i allsvenskan, kom med till EM-kvalmatcherna och sedan kom vi ut i Europa med Hammarby. Men det gäller att aldrig vara nöjd. Nu hoppas jag att komma med i EM-truppen det här året. Det är målet. 

– Men det är tuff konkurrens och det gäller att fortsätta jobba hårt. Jag fick göra ett inhopp mot Färöarna och det kändes bra. Man kan så klart diskutera Färöarnas kvalitet, men det var EM-kval och jag tyckte jag stärkte mina chanser där. Jag tog chansen och visade framfötterna. 

Hur ser du på att vara med på Januariturnén igen?

– Det är alltid kul med turnén och alltid en ära och en stolthet att representera Sverige. Det är vinter och kallt hemma, då är det bra att komma i väg lite med landslaget.  

Hur ser du på Zlatans intåg i Hammarby, blev du chockad när han hade köpt en fjärdel av klubben?

– Chockad och chockad. Man vet aldrig med Zlatan. Han letar hela tiden efter nya utmaningar och det här är ju mer affärer om man säger så. Zlatans namn är mäktigt och det är en stor ära för Hammarby att han köpt in sig i klubben. 

Vad tror du han kan bidra med?

– Han kan locka spelare till klubben så klart. Om Zlatan ringer och säger att han vill ha dig till Hammarby tänker du nog både en och två gånger innan du går någon annanstans. Så han kan bidra med att dels locka spelare och öppna många dörrar för Hammarby när det gäller spelaraffärer. 

Han ringde väl dig en gång i tiden när du skulle välja mellan Bosniens landslag och Sverige?

– Ja, han ringde mig, men det hade inget med att han skulle få mig att välja det enda eller det andra landslaget. Det hade inget med det att göra. Vi har haft kontakt. Min agent är kusin med Zlatans agent och det är så vi har fått kontakt. Han ringde några gånger för att kolla läget och vi snackade. 

Vad tror du han kan bidra med i Milan och Serie A?

– Han kommer lyfta Serie A, han kommer lyfta Milan. Det är jag säker på. Han har visat att han håller fortfarande och gör många mål. Sedan kommer han vara viktig för Milan med sin erfarenhet och sina ledaregenskaper.