Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”Går inte att blunda för det här”

Henrik Castegren går omkull i en duell med Henok Goitom.
Foto: Dplay
Jens Gustafsson reagerade starkt.
Foto: Dplay
Simon Thern.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

NORRKÖPING/STOCKHOLM. IFK Norrköping tappade segern mot AIK efter en straff. 

Samtidigt ropade också hemmalaget på straff i den 93:e minuten när Henok Goitom drog ner Henrik Castegren.

– Jag säger som Pär Ledin: ”Nu är råttet mågat”. Det går inte att blunda för det här. Vi ska ha straff, säger Simon Thern efter matchen.

– Det är straff, erkänner Henok Goitom.

Sebastian Larsson kvitterade för AIK mot Norrköping när Stefan Silva nickade ner bollen på Lars Krogh Gersons hand i den 86:e minuten och Sebastian Larsson såg till att AIK fick med sig en poäng hem från Parken.

Men det kunde ha blivit ännu en straff innan matchen var slut. När bollen lyftes in i AIK:s straffområde i den 93:e minuten föll Henrik Castegren efter en närkamp med Henok Goitom.

Då tycker Dplays expert Alexander Axén att domaren Kristoffer Karlsson borde ha blåst straff.

– Det skulle det ha varit, Goitom är lite halvslarvig och spelar med ryggen mot bollen på det här inlägget. Han ser att han är illa ute, han kommer runt med armen runt halsen på Norrköpingsspelaren, säger Axén.

Goitom håller med Norrköping

Axén fortsätter:

– Det är onödigt gjort, det är en klar straff. Man förstår att Jens tappar huvudet där. 

Henrik Castegren var uppgiven efter den uteblivna straffen.

– Straffen är så solklar som den kan bli. Henok kollar inte på bollen utan kollar bara på mig. Det ska inte krävas mycket när man bara har fokus på spelarna. Han tar ett grepp om axeln på mig – jag kan inte första hur alla på hela planen kan se att det är straff utom domarna. Jag vet inte vad man ska till för hjälp, om det är VAR eller något…, säger Castegren. 

Han menar att Norrköping blivit bortdömda flera gånger under den allsvenska säsongen.

– Henok säger ju till mig att ”det är så mycket straff att det inte finns”. Då känns det sjukt surt att gå härifrån utan tre poäng. Jag frågade Karlsson men fick inget tydligt svar, han ville inte prata där ute på planen. Jag kan inte se hur han inte kan döma straff där.

Även i den mixade zoonen erkänner Goitom att han borde ha fått en straff emot sig.

– Det är straff. Eric Kahl ropar och säger att han har två gubbar bakom sig, då är det bara för mig att springa utan att se bollen. Man försöker göra allt man kan för att stoppa den från att gå i mål, och då måste man ha lite tur. Jag fattar att de är irriterade.

Norrköpings tränare Jens Gustafsson kommenterar också straffsituationen.

– En av våra spelare blir nerrivna, vi hade önskat en straff i det läget men Kristoffer Karlsson höll inte med, säger Gustafsson.

Simon Thern rasar efter uteblivna straffen

Simon Thern säger att han är bitter över att Norrköping inte vann matchen. 

– Jag ser egentligen två alternativ: antingen hyr man in internationella domare som håller en högre nivå eller så införskaffar man VAR. Ni har ju sett ett antal gånger hur vi haft det i år. Nu låter man gnällig men jag säger som Pär Ledin: ”Nu är råttet mågat”. Det går inte att blunda för det här. Vi ska ha straff, säger Thern.

– Det är beklagligt. Det jämnar fan inte ut sig.

Vågar inte domarna ta straffen?

– Nej, eller så ser man den inte. Som fotbollsspelare har du en kvalitet och det finns en anledning att vi spelar i allsvenskan och inte i Premier League. Som domare har du en kvalitet och vision på en nivå. Domarna har inte varit tillräckligt bra i år, det går inte att blunda för det. Det finns inte att gömma sig och säga ”det jämnar ut sig”. Det har varit för jävla dåligt i år. Det har varit totalt avgörande för vår del och det kan kosta oss en Europaplats.

Mikael Lustig håller inte med Thern

Han säger att han inte pratat med domaren efter matchen.

– Nej, för fan. Jag är inte i sinnesbruk för det. Då är det bättre att knipa igen, säger Thern och fortsätter sedan:

– Det äldre gardet med Jonas och Martin, de kunde göra fel men inte på denna nivå när det är totalt uppenbara grejer. Det här kostar oss för mycket. Det är knock. Jag känner en uppgivenhet och jag är så jävla besviken. Det här påverkar vårt liv för vi spelar fotboll, det är vårt jobb.

Jonathan Levi är lika arg som Thern.

– Deras straff är straff, det kan jag erkänna. Sen är Karlsson ganska kaxig när han säger att deras straff är solklar och missar en minst lika tydlig tre minuter senare. Jag vill inte se honom gå ut och be om ursäkt i media, det gjorde han förra gången och blev tokhyllad. Lär dig av dina misstag i stället, det är så vi spelare blir bedömda. Ser jag honom gå ut offentligt nu och bli hyllad kommer jag bara bli ännu mer förbannad, säger Levi.

Mikael Lustig ger inte mycket för Therns förslag att hyra in internationella domare.

– Nej, det tycker jag inte. Jag tror att man får samma kvalitet på gubbarna på planen som domarna, säger Lustig.

– Jag vet inte hur domarna varit mot Norrköping innan men att vi får straff är rätt. Den är klockrent på handen. Om den är för nära eller inte vet jag inte men handen är där.

– De ropade på straff. Det är möjligt att det är straff.

Sebastian Larsson:

– Henok har varit tydlig med att det borde varit straff. Det är inte mycket att säga om. Ibland får man domslut med sig och ibland mot sig. Det jämnar väl ut sig är min uppfattning men det får stå för Simon hur han känner.