AIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTAIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
AIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Även IFK Göteborg höll pressträff. Foto: ADAM IHSE/TTÄven IFK Göteborg höll pressträff. Foto: ADAM IHSE/TT
Även IFK Göteborg höll pressträff. Foto: ADAM IHSE/TT

En före detta spelare pekas ut i skandalen

Publicerad

Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK är inställd efter ett matchfixningsförsök.

Enligt uppgifter till SportExpressen pekas en före detta allsvensk spelare ut som en av de inblandade i mutförsöket.

– Vi kommer jaga de som ligger bakom det här, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand

Det var under torsdag förmiddag som Svenska fotbollförbundet gick ut med ett pressmeddelande där det meddelade att matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter ett matchfixningsförsök.

"En AIK-spelare uppvaktades i tisdags av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skrev förbundet i ett meddelande.

Klockan 11.15 hölls också en presskonferens där representanter för polisen, AIK, SEF och SvFF fanns på plats.

"Största möjliga allvar"

Poliskommissarie Fredrik Gårdare menar att polisen nu gör allt de kan för att hitta de skyldiga.

– Vi tar det här på största möjliga allvar. De aktörer som gett sig in i fotbollen för att tjäna pengar genom hot eller mutor kommer att få det jobbigt.

Svenska fotbollförbundets ordförande Håkan Sjöstrand säger att SvFF ska ta krafttag mot de kriminella elementen som vill in i svensk fotboll.

– Jag vill verkligen beklaga att vi tvingas ställa in. Det är mycket tradition i den här matchen. Men det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll.

– Vi vill inte veta av er, säger Sjöstrand.

Före detta spelare pekas ut

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter till SportExpressen pekas nu en före detta spelare ut som en av de inblandade i matchfixningsförsöket. 

Formellt finns ännu ingen misstänkt då inget ärende finns på åklagarens bord – men i kretsar i och kring Stockholmsfotbollen pekas den före detta spelaren ut som initiativtagare till mutförsöket.

Polisen vill inte kommentera om man har någon misstänkt person:

– Vi lämnar ingen uppgift alls om vårt arbete. Vi jobbar just nu prioriterat och vi är väldigt tacksama för gott samarbete med AIK och fotbollen, säger Fredrik Gårdare,  kriminalkommisarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten.

– Vi har en beredskap och agerar omgående. Jag kommer inte att kunna ge någon information kring utredningsläget av utredningstaktiska skäl, säger han.

AIK:s sportchef Björn Wesström:

– Jag hänvisar alla frågor som rör utredningen till polisen, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Spelare hyllas

Flera personer gick under torsdagen ut och hyllade den AIK-spelare som valde att berätta om det inträffade för klubben, som sedan tog det vidare till förbund och polis.

– Vi har uppenbarligen spelare som är rakryggade och har ett stort civilkurage. Det är egenskaper som vi ska ta tillvara på i det här, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag