Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En före detta spelare pekas ut i skandalen

AIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Även IFK Göteborg höll pressträff.Foto: ADAM IHSE/TT

Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK är inställd efter ett matchfixningsförsök.

Enligt uppgifter till SportExpressen pekas en före detta allsvensk spelare ut som en av de inblandade i mutförsöket.

– Vi kommer jaga de som ligger bakom det här, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand

Det var under torsdag förmiddag som Svenska fotbollförbundet gick ut med ett pressmeddelande där det meddelade att matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter ett matchfixningsförsök.

"En AIK-spelare uppvaktades i tisdags av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skrev förbundet i ett meddelande.

Klockan 11.15 hölls också en presskonferens där representanter för polisen, AIK, SEF och SvFF fanns på plats.

"Största möjliga allvar"

Poliskommissarie Fredrik Gårdare menar att polisen nu gör allt de kan för att hitta de skyldiga.

– Vi tar det här på största möjliga allvar. De aktörer som gett sig in i fotbollen för att tjäna pengar genom hot eller mutor kommer att få det jobbigt.

Svenska fotbollförbundets ordförande Håkan Sjöstrand säger att SvFF ska ta krafttag mot de kriminella elementen som vill in i svensk fotboll.

– Jag vill verkligen beklaga att vi tvingas ställa in. Det är mycket tradition i den här matchen. Men det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll.

– Vi vill inte veta av er, säger Sjöstrand.

Före detta spelare pekas ut

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter till SportExpressen pekas nu en före detta spelare ut som en av de inblandade i matchfixningsförsöket. 

Formellt finns ännu ingen misstänkt då inget ärende finns på åklagarens bord – men i kretsar i och kring Stockholmsfotbollen pekas den före detta spelaren ut som initiativtagare till mutförsöket.

Polisen vill inte kommentera om man har någon misstänkt person:

– Vi lämnar ingen uppgift alls om vårt arbete. Vi jobbar just nu prioriterat och vi är väldigt tacksama för gott samarbete med AIK och fotbollen, säger Fredrik Gårdare,  kriminalkommisarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten.

– Vi har en beredskap och agerar omgående. Jag kommer inte att kunna ge någon information kring utredningsläget av utredningstaktiska skäl, säger han.

AIK:s sportchef Björn Wesström:

– Jag hänvisar alla frågor som rör utredningen till polisen, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Spelare hyllas

Flera personer gick under torsdagen ut och hyllade den AIK-spelare som valde att berätta om det inträffade för klubben, som sedan tog det vidare till förbund och polis.

– Vi har uppenbarligen spelare som är rakryggade och har ett stort civilkurage. Det är egenskaper som vi ska ta tillvara på i det här, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.