Elfsborg vände och vann – efter ”superhalvleken”

Simon Olsson gjorde 2–1 för Elfsborg.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Robin Simovic gjorde sitt första mål för säsongen när han gav Varberg ledningen mot Elfsborg på straff.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

BORÅS. Elfsborg tar rygg på topplagen i allsvenskan.

Efter en blek första halvlek pulvriserade boråsarna Varberg i andra.

Elfsborg vann med 4–1 inför 6 721 åskådare i värmen på Borås arena.

– En superhalvlek av hemmalaget, säger Discovery plus-experten Alexander Axén.

Gästerna tog överraskande tag i taktpinnen på Borås arena. Varberg satte hög press på hemmalaget och gav inte Elfsborg mycket utrymme att trilla boll.

Men två backskador tidigt gav Varbergs manager Joakim Persson huvudbry.

Först skallade Jon Birkfeldt och Gideon Mensah ihop i offensivt straffområde i den 13:e minuten. Birkfeldt tvingades utgå med sin huvudskada och ersattes av Hampus Zackrisson.

Då kom nästa smäll.

Elfsborgs Alexander Bernhardsson gick hårt in i en duell med Zackrisson, som blev liggande och vred sig i smärtor. Den nyss inbytte Varbergsbacken tvingades utgå efter bara någon minut på planen.

– Sätter man upp sulan så där och inte hinner först, då måste Mohammed Al-Hakim (domaren) ta upp ett gult kort, vilket han också gör. Det där kan ta riktigt illa. Han (Bernhardsson) kommer i full fart och sätter upp sulan – det är en farlig tackling och det ser inte bra ut för Zackrisson. Det är otroligt vilken otur Varberg har som tvingas byta igen, säger Alexander Axén, expert i Discovery plus.

Jon Birkfeldt tvingades utgå tidigt med en huvudskada.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Varbergs Hampus Zackrisson blev inbytt, men tvingades utgå skadad efter bara ett par minuter på planen.
Foto: DISCOVERY PLUS

”Hade bestämt mig i går”

Trots de dubbla avbräcken var det Varberg som tog ledningen. 

Alexander Johansson drev upp bollen och fick in den till Oliver Alfonsi, som revs omkull av Gustav Henriksson i Elfsborgs straffområde. Domare Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten och Robin Simovic var iskall när han löst placerade in bollen mitt i mål, bakom Tim Rönning. Det var Simovics första mål för säsongen.

– Jag hade bestämt mig redan i går att om det blev straff så skulle jag lägga straffen i mitten, så jag fullföljde min plan. Jag missade straffen i första omgången och gjorde mitt första mål nu, så det är klart att det är skönt. Det är bara att fortsätta nu, säger Simovic i Discovery plus. 

Elfsborg spottade upp sig i slutet av första halvlek och kvitterade på tilläggstid. Jeppe Okkels slog ett fint inlägg som Alexander Bernhardsson säkert nickade i mål.

Alexander Bernhardsson nickade in 1–1.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Axén: ”En superhalvlek”

I andra halvlek var det Elfsborg för så gott som hela slanten.

Hemmalaget förde spelet mot ett Varberg som fick kämpa med näbbar och klor för att försvara sitt mål.

Det dröjde till den 77:e minuten innan Elfsborg tog ledningen. Rasmus Alm spelade in bollen i straffområdet till Sveinn Gudjohnsen som missade bollen, men bollen gick vidare till Simon Olsson som var iskall när han rullade in 2–1 till hemmalaget.

3–1 gjorde sedan Rasmus Alm, framspelad av målskytten Simon Olsson, när han elegant chippade in bollen i mål.

– En superhalvlek av Elfsborg. Det är inget snack om att de är överlägsna i dag. Jag tror att Elfsborg är på rätt väg och det ska bli intressant att se vart det här tar vägen, säger Alexander Axén.

Men det stannade inte där. I den sjätte tilläggsminuten gjorde Johan Larsson snyggt 4–1 när han drog in bollen i mål på volley. Det blev det sista som hände i matchen.

– Johan Larsson har en jättefin högerfot. Vilket kanonmål det där är. En kandidat till årets mål, menar Axén.