Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elfsborg nya serieledare – efter åtta raka segrar

Niklas Hult, Jacob Ondrejka och Ahmed Qasem.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Sveinn Gudjohnsen inledde målskyttet för Elfsborg.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Storpublik på Borås arena.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Jeppe Okkels gjorde 3–0-målet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Förlusten var Malmö FF:s första i år.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

BORÅS. 3–0 mot Malmö FF, åtta raka segrar och nya serieledare.

Elfsborg sprudlar av självförtroende just nu.

Hur långt kan det räcka?

– Det var ingen som trodde på oss inför säsongen, säger Niklas Hult.

Malmö FF är inte längre allsvenska serieledare.

Elfsborg körde över MFF med klara 3–0 inför 13 580 åskådare på Borås arena.

Ett styrkebesked som hette duga.

– Ja, det får man säga, va? Vi visste att Malmö skulle ha mycket boll och vi lät dem ha mycket boll också, men jag tycker inte att de hotade bakom oss utan vi fick hela tiden kliva fram och det är det vi gillar, säger Elfsborgs ytterback Niklas Hult.

Hur bra är ni just nu?

– Just nu är vi riktigt bra! Jag tycker att vi har alla verktyg i laget och har vunnit matcher på väldigt olika sätt. Vi har en form av trygghet i laget där vi tror på det hela vägen oavsett hur det ser ut. Vi har en jäkligt go känsla i laget.

Elfsborg slog Malmö FF med 3–0.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Är nog attraktiva för större klubbar”

Nu har Elfsborg åtta raka segrar och ser på riktigt ut som en utmanare till SM-guldet.

– Det är gött! Det var ingen som trodde på oss inför säsongen – förutom vi själva. Vi vet att vi är så pass bra att vi ska kunna vara med och kriga om medaljerna framför allt. Det har vi visat i de här tio första matcherna också, säger Niklas Hult och fortsätter:

– Samtidigt är det bara en tredjedel av allsvenskan som har spelats och vi får se vad som händer under transferfönstret också. Där kan det hända mycket. Vi har väldigt många unga duktiga spelare som nog är attraktiva för större klubbar.

Är du rädd att ni rasar samman när spelare som Jacob Ondrejka (klar för Royal Antwerpen i sommar) lämnar?

– Det är klart att Jacob har varit jätteviktig för oss. Han är i sitt livs form och Stefan (Andreasson, Elfsborgs klubbchef) ångrar nog att han sålde honom lite för tidigt (skratt). Nej, men Elfsborg fick bra betalt för honom och det är skitkul att han kan bidra så länge han är här. Om jag ska vara helt ärlig tror jag inte heller att han hade presterat så bra som han gör nu om han inte hade varit såld. Han kan bara njuta av fotbollen nu. Han kommer göra det jättebra i Europa så som han spelar nu och då kommer Elfsborg få bra betalt när han säljs igen.

Jacob Ondrejka.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Överglänste Qasem Hugo Larsson?

En annan Elfsborgstalang som ser hetare och hetare ut är Ahmed Qasem, 19.

– Jag har lyft honom ända sedan jag flyttade hem till Elfsborg. Han är jätteduktig och kommer bara växa och bli bättre och bättre, säger Niklas Hult.

Hult tycker till och med att Qasem överglänste Malmö FF:s jättetalang Hugo Larsson som enligt Aftonbladet är klar för en flytt till Eintracht Frankfurt för hisnande 132 miljoner kronor.

– Ja, hundra procent! Men tyvärr är det så här… Elfsborg får inte lika mycket rubriker och det är svårt att komma upp i de summorna om man spelar i Elfsborg, tyvärr. Men han är värdefull för Elfsborg helt klart, menar Hult.

Ahmed Qasem firar med lagkamraterna efter segern mot Malmö FF.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Malmö FF:s jättetalang Hugo Larsson.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

”Har otrolig potential”

Anfallaren Per Frick är inne på samma linje:

– Ahmed är en klasspelare och har en otrolig potential. Han är allround och komplett och har de flesta ingredienserna som behövs för att lyckas. Han är en av våra bästa spelare just nu och kan bli hur bra som helst. Jag tycker att han gör det lysande.

Ahmed Qasem själv var ödmjuk efteråt.

– Jag tror på mig själv och hoppas att klubben också tror på mig. Då kommer det bli en bra framtid, säger han.

Om Elfsborgs segersvit på åtta raka säger Qasem:

– Nu får vi ta en match i taget. Då kan vi ju ta 28 raka segrar.

Ahmed Qasem.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

”Inte varit med om det”

Elfsborg förlorade premiären mot Häcken och spelade därefter oavgjort mot Varberg – men har sedan dess idel segrar i allsvenskan.

– Vi har en tydlig spelidé och följer den till punkt och pricka, förklarar Per Frick framgångarna.

Hur långt kan det räcka?

– Det får vi se. Det är en speciell allsvenska och alltid tuffa matcher. Det gäller att hålla hela säsongen, det vet vi sen förra säsongen där vi hade en tuff period i början men sen fick resultaten med oss. 

– Men just nu är vi väldigt bra. Åtta raka har jag inte varit med om att vi har haft tidigare och jag vet inte hur ofta det händer överlag. Guldåret 2012 när jag var 20 år hade vi sju raka och det var helt otroligt det med.

Per Frick.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Per Frick tvingades utgå

Smolk i Elfsborgs glädjebägare var att Frick som byttes in i andra halvlek tvingades utgå i slutet av matchen.

– Jag har hamnat i en negativ trend med min kropp. Jag trodde att jag var hel men tydligen inte. Jag fick en känning i vaden och vi får väl se vad undersökningarna visar. Annars får jag heja på från sidan och sikta in mig på hösten, säger Frick som blev inbytt och utbytt även mot Mjällby.

– Tyvärr har jag inte riktigt fått till rytmen i år. Det känns surt att hoppa in och ta en plats för någon annan också. Det är nästan lite pinsamt faktiskt, men det är vad det är.

Per Frick placerar vinsten mot Malmö FF högt upp på sin lista över segrar i Elfsborg.

– Topp tre skulle jag säga. Efter många tuffa år och ett publiksnitt som gått nedåt... att få vara med om det här igen, med tryck på läktarna, svårt att få tag i biljetter och en seriefinal – det smakar väldigt bra. Det är vackert att få uppleva det här på Borås arena igen.

Elfsborgs längsta segersviter

2023: 8 matcher

1938/39: 8 matcher

1943/44: 8 matcher

2012: 7 vinster