Samuel Holmén Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Samuel Holmén Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Elfsborg har fyllt det tomrummet

Publicerad

BORÅS.

Elfsborg har letat rätt på formen, kanske har de även hittat sin lagpappa.

Uppåt i tabellen bör de i alla fall titta. Den här truppen är stark nog för Europaplatserna.

 

Först ett erkännande: jag har mest följt Elfsborg från tv:n i år. Men jag tror faktiskt inte att min soffanalys hade skiljt sig särskilt mycket från om jag sett varje match på plats. För analysen är ganska simpel, nämligen att Elfsborg har varit tunna på mitten där januariförsäljningarna av Henning Hauger och Victor Claesson blivit precis så kännbara som man anade att de skulle bli.

Men nu, när halva säsongen snart är spelad, bör Elfsborg ha fyllt tomrummet efter Hauger med hemvändarvärvningen av Samuel Holmén. Mot Hammarby syntes det att Holmén har en bit till matchformen – han överglänstes av den energifyllde Simon Olsson bredvid sig – men 33-åringens närvaro och bollfördelande spred lugn till hemmalaget. På sikt har rutinerade Holmén och talangen Olsson alla möjligheter att bli ett riktigt vasst innermittfältspar. 

Holméns kvaliteter som kulturbärare och naturlig ledare tror jag heller inte man ska underskatta. 

Visst, både Jon Jönsson och Emir Bajrami har samma typ av meriter, men ingen av dem bockar av 90 minuter vecka efter vecka. 

 

Luckan efter Victor Claesson kommer Elfsborg däremot inte fylla i en handvändning, men eftersom det finns gott om både intressanta och varierande spetskvaliteter där framme är det heller inget akut problem. Ikväll var det framför allt den ständigt underskattade Simon Lundevall som gjorde de riktigt fina sakerna. Det första målet från Lundevall, som innebar 1-0, borde visserligen Kristinsson i Bajenmålet ha tagit, men det andra var en pärla från Elfsborgs poängkung som med en sträckt vrist skickade upp 3-0 i bortre krysset. Däremellan hade den sällsynt målfarlige mittbacken Joakim Nilsson curlat in ett ännu snyggare skott till 2-0.

Två drömmål och en målvaktstavla alltså, och det sammanfattar första halvlek som chansmässigt faktiskt var jämn. Andra halvlek var egentligen inte så mycket att skriva hem om, förutom att Elfsborg kontrollerade matchen på ett sätt som lovar gott inför en hösten där de har alla möjligheter att klättra. 

Åt Malmö finns det förmodligen inte mycket att göra åt (det här är en mening som man nuförtiden nästan alltid kan slänga in i en allsvensk krönika) men där bakom ser jag inget lag som Elfsborg med en bra höst inte skulle kunna rå på. 

Europaspelet bör man definitivt gå för.

 

För Hammarby var det här förstås en missräkning, men det finns ingen anledning att måla fan på väggen. I första halvlek hade Pa Dibba och Arnor Smarason två bra chanser vardera efter snabba kontringar, och hemmamålen var alltså antingen målvaktsmisstag eller drömskott av det slaget som är svåra att göra så mycket åt. Visst, Elfsborg hade klart mest boll i kväll, men Bajen var lika klart med. 

Det är inte lika med att Hammarby ska vara nöjda med insatsen, men förlusten var mer en konsekvens av extraordinära prestationer och en enskild miss än av en kollektiv kollaps. 

Med andra ord bör det inte vara några problem att bryta ihop och komma igen till returmötet om en vecka.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag