Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

El Kabir om succén: "Tänker fotboll"

Foto: Sanna Dolck
Likt en orkan har han dundrat in i svensk fotboll och framför allt i Mjällby. Han har briljerat på planen och skapat rubriker, men är också kontroversiell. Moestafa El Kabir är i många avseenden nutidens Frank Worthington.

FAKTA

Klart besked i SPORT-Expressens unika enkät bland 64 allsvenska spelare: Vem blir höstens stora succé i allsvenskan?
Moestafa El Kabir 12,5 procent
Guillermo Molins 7,8 procent
Jesper Christiansen 6,3 procent
Daniel Larsson 6,3 procent
Rasmus Jönsson 6,3 procent
Tobias Hysén 4,7 procent
Denni Avdic 4,7 procent
Wanderson 4,7 procent
Övriga 46,8 procent

SPELAT I AJAX


Namn: Moestafa El Kabir.
Ålder: 21.
Moderklubb: Blauw-Wit Amsterdam.
Övriga klubbar: Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, NEC Nijmegen, Mjällby.

EL KABIR OM...


...vänskapen med Erton Fejzullahu.
- När Erton kom till NEC Nijmegen var det jag och en annan kille som tog hand om honom. Vi visade honom runt och vi käkade tillsammans. Sedan dess är vi vänner. När jag inte spelade med A-laget längre så ringde han till Mjällby och sa att de skulle värva mig. Det var han som såg till att jag kom hit.
...Sölvesborg som bostadsort.
- Jag vissta om att jag skulle komma till ett litet ställe och hade inte så höga förväntningar. Det finns inte så mycket att göra men jag är inte här på semester heller så det spelar ingen roll. Jag har mitt playstation och min dator med mig. Jag brukar spela Pro evolution soccer. Då spelar jag med NEC Nijmegen för där är jag med. Men de har inte gjort mig så bra så jag gör inte lika många mål som i verkligheten.
...var han helst spelar i framtiden.
1) Barcelona.
- De spelar den bästa fotbollen i världen. Det finns inget lag som kan slå Barcelona, det är ett komplett lag.
2) Inter.
- Även om de inte spelar den bästa fotbollen så är det ett riktigt bra lag. De spelar annorlunda än Barcelona.
3) Arsenal.
- De spelar den bästa fotbollen i England. I Manchester United och Chelsea är det mer individuella prestationer som avgör men i Arsenal spelar de fin fotboll. Lite som Barcelona fast med sämre kvalitet.
...de tre bästa han spelat med.
1) Arek Radomski
Spelade tillsammans i NEC Nijmegen. 33-årig polsk mittfältare som spelat i landslaget.
2) Jan Arie van der Heijden
Spelade tillsammans i Ajax ungdomslag Talangfull mittfältare som var på väg att slå sig in i Ajax A-lag innan en knäskada kom i vägen.
3) Erton Fejzullahu
Spelade tillsammans i NEC Nijmegen. Målskytten som lämnade Mjällby och slog sig in i NEC Nijmegens a-lag.

Först en liten historielektion för er som glömt eller som inte var med på 80-talet. Frank Worthington var stjärnvärvningen från England. Mannen som skulle se till att nykomlingen Mjällby kunde hålla näsan ovanför vattenytan och krångla sig kvar i allsvenskan.
Enligt vissa var han enbart en playboy och partyprisse. Enligt andra var han en playboy, partyprisse och en halvduglig anfallare. Han var fotbollsspelaren som på frågan "Vilken är den bästa klubb du varit i?" svarade "Hanöhus Night Club".

För bra för Sverige

Hursomhelst, han kom, han sågs och han drog vidare och det är här man ser den tydligaste likheten mellan de båda. Frank Worthington var för bra för stor för svensk fotboll, Moestafa El Kabir är för bra för den. Även om han inte vill säga det själv så kan det läsas mellan raderna.
- Det enda jag kan göra är att prestera för att visa att jag kan spela på en högre nivå. Men jag kan inte säga att jag är för bra för svensk fotboll och vara nöjd. Jag fungerar inte så, säger den holländske marockanen.
Både hans mamma och pappa kommer från Marocko. Han är själv född i Taqurit, men efter bara 20 dagar flyttade han med till Holland där hans pappa jobbade.
- Vi har en stor familj. Jag har fem bröder och en syster. Mina föräldrar var inte så rika och det var nog därför jag började med fotboll så sent. Jag spelade såklart ute på gatan innan men jag var tvungen att vänta till jag fyllde tolv innan jag började med organiserad fotboll.
El Kabir är arabiska och betyder "den store". Några tecken på att det doldes en stor fotbollsspelare i den tolvåriga kroppen fanns däremot inte.
- Jag var inte alls så talangfull då, många var bättre än vad jag var. Varför jag har lyckats? Det måste vara för att jag tänker på fotboll hela tiden, säger El Kabir.
Som 17-åring hade han kommit ikapp och förbi sina jämngamla lagkamrater och flyttades till Ajax ungdomsakademi. Han stannade i två år och resan därefter har varit brokig.
Några månader i Feyenoord, där en magmuskelskada stoppade honom från att ens debutera.
Operation innan han, ett halvår senare, var tillbaka på planen med FC Utrecht där han spelade i ett halvår.
Flytt till NEC Nijmegen och så småningom nedflyttad i B-laget innan Mjällby AIF blev räddningsplankan.
- Jag har vuxit som människa sedan jag kom hit. Visst, jag har fortarande kvar mitt temperament men jag har lärt mig att tygla det.
Just det där hetsiga humöret bär en stor del av ansvaret för El Kabirs struliga förflutna. Enligt Mjällbys sportchef Thomas Andersson Borstam är det också en av förklaringarna till succén i Mjällby.
- Det är hans sätt att spela. Han är aggressiv och visar att han inte viker ner sig för någon. I omklädningsrummet inför första matchen av Svenska cupen sa han: Kom igen grabbar, det här är den enklaste vägen till Europa. Det är viktigt för en nykomling som Mjällby att ha sådana spelare, säger Andersson Borstam.

Tittar helst framåt

Även om de negativa sidorna av El Kabirs temperament har synts med jämna mellanrum även i Mjällby så börjar bad boy-stämpeln att blekna i samma takt som målen trillar in. I fotbolls-Sverige är det numera, åtminstone oftast, spelaren El Kabir som får rubriker. Annat var det i Holland. Vad som egentligen gick snett under tiden i NEC Nijmegen vill han inte prata om. Säger bara:
- Det är många tidningar i Holland som skrivit en del skit om mig.
I stället vill han blicka framåt och om El Kabir är nutidens Worthington så är det här en punkt där de skiljer sig åt. Frank Worthington kom till Sverige som en falnande stjärna. Han var en spelare som för länge sedan hade passerat sin topp och en människa som såg Mjällby som en av de sista hållplatserna för sitt partytåg. Moestafa El Kabir däremot, för honom har festen bara börjat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!