Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tunga året: ”Går inte att ge upp bara”

”Milt sagt ingen framgångsrik karriär i AIK”
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Utebliven speltid och tankar på att lämna. 

Saku Ylätupas första säsong i AIK blev ett läroår, nu ser han fram emot ett nytt spelsystem och en vår som om det vill sig väl kan mynna ut i en landslagsplats. 

– Det går inte att ge upp bara för att man inte får spela, säger finländaren.

När Saku Ylätupa värvades till AIK från Ajax akademi var intrycket att det var han som skulle ersätta Kristoffer Olsson. Men debutsäsongen hos de då regerande mästarna blev någonting helt annat för mittfältaren. 

Två gånger fick han starta, sedan blev det knappt en handfull framträdanden från bänken. Det var allt den allsvenska publiken fick se av Ylätupa 2019. 

– Jag har sagt det tidigare också och jag ser det mer som att det var en lärosäsong, inte en misslyckad säsong. Jag har vuxit som människa av det, men också som spelare. Jag är nog mer mogen den här säsongen, säger 20-åringen själv när han ser tillbaka på fjolåret. 

Han berättar också om tiden då han funderade på om en utlåning skulle vara det bästa för honom. 

– Förra säsongen var… När man inte har spelat på länge börjar man fundera på hur man ska få speltid, och efter sommaren hade det varit bra för landslagskarriären också om jag hade fått speltid. Men klubben och jag tog ett gemensamt beslut efter att vi hade pratat om det och det känns bra nu.

Hur ser dialogen med tränarna ut nu?

– Den är bra, vi har individuella diskussioner med tränarna hela tiden och man håller sig uppdaterad på vad de tänker. Vi behöver inte höra någonting från varandra eller utifrån, tränarna kommer direkt till oss och berättar om sina planer. 

Du säger att du inte ser det som ett misslyckande, men hur har du mått när du inte har spelat? 

– Det går inte att bara ge upp för att man inte spelar. Som fotbollsspelare går det upp och ned, det handlar bara om att ta sig igenom det. 

Ylätupa berättar också att det faktum att han flyttade hemifrån som 17-åring, när han gick från HJK Helsinki till ungdomsakademin i Ajax har hjälpt honom att både anpassa sig till nya miljöer enklare, men också att hantera olika situationer. 

– Det är klart att det var tufft till en början att vara utan familjen, men nu är jag van vid det så det är mitt nya normala. I dag känner jag att det bara har hjälpt mig. 

Trivs med nya spelsättet

Dessutom ser han fram emot den kommande säsongen, inte bara för att han har fått spela under försäsongen och tror på mer speltid även i allsvenskan, utan också för att AIK kommer att spela på ett annat sätt i år än vad de gjort tidigare år under Rikard Norling. 

–Jag gillar verkligen det nya spelsättet, det är väldigt annorlunda jämfört med hur vi spelade förra året men jag tror att jag kommer att passa in väldigt bra och jag trivs med positionen som jag haft under försäsongsmatcherna. 

Planen är att AIK ska vara mer offensivt och Ylätupa har haft rollen som en av tre längst fram i planen, men också fått frihet att droppa lite i planen.

– Jag tror att det kommer passa mig väldigt bra. Jag behöver jobba lite på mina avslut men jag är en snabb spelare som gillar att utmana, hitta fina kombinationer och förhoppningsvis ska jag göra några mål och assist. 

Är det det som är dina mål för säsongen?

– Ja, jag vill så klart ta en startplats och spela så mycket som möjligt. Det är fokus på klubblagsmatcherna med AIK så klart men det kommer också ett EM som jag gärna hade velat vara med på.

– Men det tar jag inte på något sätt för givet, men det ger lite extra motivation att det kommer ett mästerskap. Så jag har ett öga på det med.