Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter sortin: Rydström nära ett nytt tränarjobb

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Henrik Rydström är nära att bli tränare i Sirius. Enligt SportExpressens uppgifter kan han presenteras redan i början av nästa vecka. 

– Jag har pratat med flera klubbar och Sirius är en av dem, säger Rydström.

För några veckor sedan stod det klart att Kalmar FF:s Henrik Rydström fick lämna klubben. Styrelsen meddelade att tränaren inte fick nytt kontrakt, vilket rörde upp känslorna hos KFF:s supportrar. Framför allt var de sättet som styrelsen meddelade sitt beslut på som fick supportrarna att reagera på att den förre lagkaptenen och SM-guldvinnaren tvingades sluta. 

Magnus Pehrsson tog över Kalmar

Magnus Pehrsson tog över som ny huvudtränare och sedan dess har Rydström varit arbetslös. Men nu kan Kalmar-ikonen ha hittat ett nytt jobb. 

Enligt SportExpressens uppgifter är Rydström på väg att ta över Sirius i allsvenskan. Parterna för långt gånga samtal och går allt som det ska kan det presenteras officiellt i nästa vecka. 

Nu bekräftar också Rydström att Sirius är en av klubbarna han diskuterat med, men han vill inte gå in närmare på om han bestämt sig för att bli tränare i klubben. 

– Jag har pratat med flera klubbar och Sirius är en av dem, säger Rydström. 

Hur ser du på en klubb som Sirius?

– Sirius är en klubb som gjort en imponerande resa och man har gjort det med en tro på den egna förmågan. Redan som nykomling odlade man ett eget spel där man kunde dominera matcher med bollen. Kim, Mirza och Thomas har verkligen gjort ett fint jobb.

Vilka parametrar väger du in om du bestämmer dig för ett nytt jobb?

– Det handlar framför allt om att få verka i en miljö där man får diskutera fotboll och där HUR:et är i centrum. Hur ska vi kunna spela på det sättet som vi vill spela, hur kan vi få spelarna att känna glädje inför träning och match och hur kan vi förbereda oss bättre? Exempelvis. Och jag törstar efter att få verka i en utvecklingsmiljö, en lärandemiljö.

Som jag förstått det ska Mirza Jelecak få en ledande roll i klubben också, hur ser du på samarbetet med honom?

– Mirza är en skicklig tränare som precis tog sin Pro-licens. Jag ligger året efter honom där. Så vi känner varandra sedan tidigare. Jag tycker Sirius gör helt rätt som ger honom en ledande roll. Om det blir jag eller någon annan som får jobba ihop med honom så tror jag att vi kommer lära oss saker av Mirza.

Vad är din bild av Sirius under 2018?

– Tuff vårsäsong, men förändrade sedan dels i truppens sammansättning och dels i sättet man spelade och plockade då väldigt många poäng. Det visar ju att organisationen kring laget vågar ta tuffa beslut.

Vad var det viktigaste du lärde dig som tränare under tiden i Kalmar FF?

– Att många delar i mitt ledarskap och träningsmetodik fungerar och ger resultat. Jag insåg också hur svårt det är att kliva in i någon annans verklighet och försöka parera utifrån redan satta normer.

Sirius tvingades byta tränare

Om inte en lösning skulle hittas har Sirius ett par andra kandidater som är aktuella för att leda klubben tillsammans med Mirza Jelecak. Sirius tvingades till ett tränarbyte då Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf sade upp sig för att ta över Djurgården och klubben gick då ut med att Jelecak skulle få en ledande roll i klubben. 

Henrik Rydström spelade 20 säsonger i Kalmar FF och är den spelare som gjort flest matcher för klubben. 2008 var han med och vann klubbens enda SM-guld. 

SportExpressen har sökt Sirius sportchef Ola Andersson.