Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter skandalerna – Norge sågar Sverige

Stor kritik har riktats mot skandalscenerna efter finalen i Svenska cupen.

Och nu kommer också kritik från norskt håll – där man menar att det är för sent för Sverige.

"Svensk fotboll har tappat greppet", skriver VG:s krönikör Truls Dähli i dagens VG.

Svensk fotboll har kantats av flera skandaler på kort tid.

Planinvasionen och mängder av tända bengaler under finalen av Svenska cupen är bara en i mängden. Och samtidigt som kritiken i Sverige har varit stor har kritiken letat sig till Norge.

Och där är man inte nådig i sin kritik mot den svenska fotbollskulturen.

"Genom generationer har vi sett på Sverige för att lära, men nu handlar det mest om att lära av felen", skriver Truls Dähli, krönikör i VG, i dagens tidning.

"Ett allvarligt fel"

Men det är inte bara den här skandalen som tas upp i Dählis krönika. Han pekar på tidigare skandaler – som den när Magnus Pehrsson tvingades avgå. Han berättar att Per-Mathias Högmo, tränare Djurgården, eftersökte större säkerhet.

"Men problemen i svensk fotboll är djupare än så. Det handlar inte om säkerhet, utan om en kultur som har gått för långt, och som ingen har möjlighet att ändra på. När Djurgårdens och IFK Göteborgs supportrar öppet tillåts använda rökgranater och bengaler för att färglägga finalen, och det slutar med att hela arenan rökfylls så att matchen skjuts upp i 15 minuter, då är det något som är allvarligt fel", skriver han.

Även i Sverige har kritiken varit hård. Och tidigare under måndagen sa Chris Härenstam att det snart har gått för långt.

– Jag vill se Reinfeldt ta avstånd från detta. Inte bara sitta med Djurgårdströja på Stockholms stadion. De ska gå längst fram med flaggor, för det här är ett stort problem. Det är ett så pass stort problem att det bara är en tidsfråga innan det blir ett dödsfall, sa han i SVT.

För sent för Sverige

I Dählis krönika skriver han att svensk fotboll har tagits som gisslan av sin egen supporterkultur och att man tappat kontrollen.

"När kulturen tar sig in i den nya svenska nationalarenan, och demonstrerar för hela världen vilken makt huliganer har fått över den svenska fotbollen, det är en osedvanligt trist syn".

Han skriver nu också att han är rädd för att den norska supporterkulturen ska ta efter den svenska.

"Får samma subkultur växa fram på norska läktare kommer fotbollen aldrig att bli densamma igen", skriver han och fortsätter:

"För efter cupfinalen är det redan för sent i Sverige. I Norge finns det fortfarande tid".

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!